Een zwangerschapsmassage wordt nog steeds beschouwd als een luxe, maar daar kiezen gelukkig wel steeds meer aanstaande moeders bewust voor. Dat is fijn, want het is heerlijk ontspannend en daardoor goed voor jou en de baby. Een uitgebreide massage na de bevalling, daarover horen we nog steeds (te) weinig. Terwijl je lichaam die extra zorg en aandacht juist op dat moment hard nodig heeft.
Een zwangerschap, een bevalling en de zorg voor een kleine baby. Voeden, tillen, verschonen, tig keer in en uit je bed stappen. Het heeft allemaal een enorme impact op je lijf. Met zo’n hulpbehoevend kleintje in huis is het niet per se verwonderlijk dat je jezelf en jouw behoeften (een beetje) vergeet. De tijd nemen om te rusten en om je lichaam te laten helen, kost bij de meeste vrouwen veel moeite. Dat snap en herken ik ook.
Anders dan in Nederland, waarin we alleen de kraamzorg kennen, speelt de postpartum verzorging van de moeder een hele grote rol in andere culturen. Dat gaat verder dan het uit handen nemen van dagelijkse zorgtaken en het uitvoeren van medische controles. Omringd door andere vrouwen uit de familie of gemeenschap worden nieuwe moeders op traditionele wijze gemasseerd, verzorgd en geëerd.
De positieve effecten van een massage
Ondanks dat het nog lang geen gewoonte is in Nederland, zien we het aanbod van massages gericht op mama’s na de bevalling groeien. Zo’n postpartum massage heeft een twee belangrijke functies: het zorgt voor ontspanning en verlichting van jouw pijnlijke lijf en het ondersteunt jouw (emotionele) herstel.
Een massage na de bevalling richt zich op jouw nek, schouders en armen, je bekken en je buik, maar vaak worden ook je handen, voeten en benen meegenomen. Er wordt vaak gebruikt gemaakt van ontspannende olie, doeken of warmtekussens. Je zult als nieuwe mama direct meer ontspanning en minder pijn voelen, maar het effect van een postpartum massage gaat nog verder. Met een massage verhoog je namelijk de bloedsomloop en zorg je voor een snellere afvoer van overtollig vocht en van afvalstoffen. Het kan daarnaast een positief effect hebben op je hormoonregulatie en daaruit voortvloeiend op je melkproductie.
Als jij als nieuwe mama zo’n massage krijgt, creëer je ook een moment voor jezelf. Dat is ook een hele belangrijke bijkomstigheid. Er wordt even voor jou gezorgd, jij hoeft niet te zorgen. Liza, moeder van Teun, kreeg een postpartum massage als kraamcadeau. “De massage werd gegeven in mijn slaapkamer op mijn eigen bed. Omdat het thuis was, vond ik het gelijk een hele relaxte setting waardoor ik echt kon ontspannen. Mijn man was thuis en zorgde op dat moment voor de baby. Het was het eerste wat ik voor mijzelf deed na de bevalling. Ik werd van top tot teen gemasseerd. Ik had het gevoel alsof ik mijn hele lijf had gebruikt om mijn kind ter wereld te zetten.”
Emotioneel herstel
Los van het lichamelijke component, kan een postpartum massage ook een belangrijke rol spelen in het emotionele herstel van een bevalling. Daarvoor vertelt Liza: “Het moment dat ze mijn buik masseerde kwamen de tranen. Ik had mijn lege buik die eerste weken nog niet echt geaccepteerd. Niet zozeer hoe mijn buik eruit zag, maar meer het gemis van mijn kindje. Op het moment dat de doula aandacht besteedde aan dat gebied, begon ik pas aan het idee te wennen dat mijn buik weer alleen van mij was. Dat ik mijn lichaam terug kreeg en niet meer verantwoordelijk was voor de baby die ik bij me droeg en in mij groeide. Het was een belangrijk moment die door de fysieke aanraking van de doula tot stand kwam. Ze gaf me vooral het gevoel en vertrouwen dat ik deze periode helemaal niks hoefde. Gewoon de tijd nemen om mijn lichaam weer opnieuw te omarmen en het te laten helen van het intense proces dat het de afgelopen 9 maanden had doorgemaakt. De massage zelf was heerlijk, maar het belangrijkste was de aandacht voor mijn eigen lichaam.”
Virginie biedt postpartum behandelingen aan bij moeders thuis en merkt ook dat er vaak nog veel meer bij komt kijken dan de buikmassage alleen. “Ik hoorde vandaag weer een mama zeggen: ‘Ik vind het zo erg dat ik twee jaar lang zo graag een kindje wilde, en nu is ze er en merk ik dat ik het af en toe echt niet zo leuk vindt’. Als ik dat soort dingen hoor, ga ik altijd het gesprek aan waarbij ik begin met het feit dat heel veel moeders dit hebben. Ik geef als voorbeeld dat je heel blij kunt zijn met je huis, maar dat als het dak lek je het toch even wat minder fijn hebt daar. Zo werkt dat met alles. Vaak is dan het ijs gebroken en komt alles openlijk op tafel. Dan fungeer ik naast behandelaar ook een beetje als “praatpaal”. Je hart luchten is ook een deel van verwerking en acceptatie en daar luister ik voor, tijdens of na de behandeling graag naar.”
Gun jezelf (of jouw vriendin of zus) zo’n massage. Gun jezelf de rust, de warmte en ondersteuning in deze bijzondere (en hectische) tijd. Jouw lichamelijke herstel is van groot belang, niet alleen voor nu, maar ook voor later.
Meer lezen?