Borstvoeding geven. Het is een bijzonder en natuurlijk fenomeen: je lichaam maakt moedermelk aan om je baby vanaf de geboorte van alle voedingsstoffen te voorzien. Maar dat het natuurlijk is, betekent niet dat borstvoeding geven per se gemakkelijk gaat. Borstvoeding kan voor jou en je baby een zoektocht zijn. Daarom delen we in dit artikel tien tips gericht op borstvoeding, gegeven door lactatiekundigen.
Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding. Een onmisbare hulp als je vragen of zorgen hebt bij borstvoeding geven.
Ik verzamelde 10 tips en adviezen van lactatiekundigen voor borstvoeding. Het zijn tips die ik vooraf niet kende, maar die mijn borstvoedingsperiode – bij twee kinderen – mede tot een succes maakten.
Ken je borsten
Je borsten veranderen tijdens de zwangerschap en daarna. Leer je borsten ‘kennen’: voel hoe ze veranderen in de eerste uren en dagen na de geboorte. Bereid je voor en lees je in over stuwing en colostrum, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Borstmassage
Masseer je borsten voor en na iedere voeding. Voor de voeding ‘activeer’ je zo de melkklieren, waardoor de melk makkelijker komt. Ook helpt een korte borstmassage om harde plekken (melk die vast komt te zitten in de melkklieren en melkkanalen) en een borstontsteking te voorkomen.
Voor- en achtermelk
Moedermelk bestaat uit verschillende bouwstoffen, vetten en mineralen. Voormelk komt als eerst uit de borst zodra je baby begint te drinken: deze melk is licht en waterig. Daarna volgt de achtermelk: de rijkere en vettere voeding waar je kindje van groeit. Om goed te groeien is het belangrijk dat je baby naast de lichtere voormelk vooral ook de vettere achtermelk drinkt, die vol voedingsstoffen zit.
Altijd hulp van een lactatiekundige binnen handbereik: met deze online borstvoedingscursus van How About Mom en lactatiekundige Céline Moly
1 of 2 borsten?
Of je 1 of 2 borsten aanbiedt hangt van de melkproductie en je baby af. De meeste vrouwen geven 1 borst en de andere borst als ‘toetje’. Belangrijk is dat je begint met de borst waar je de vorige voeding mee bent geëindigd. Zo zorg je dat je baby iedere keer ook de achtermelk drinkt, naast de lichtere voormelk. Dus: links, rechts. Volgende voeding: rechts, links, enzovoort.
Tepel voorbereiden
Een tip die voor mij een wereld van verschil maakte: de tepel voorbereiden voor het aanhappen. Masseer je tepel tussen duim en wijsvinger, alsof je een balletje tussen je vingers rolt. Zo vorm je de tepel voor: je baby kan makkelijker aanhappen aan deze ronde, harde tepel dan een zachte tepel. Ook kan een ijsblokje of kou helpen om de tepel in de juiste vorm te krijgen en het aanhappen gemakkelijker te maken.
Lanoline
Onmisbaar na iedere voeding: een dun laagje lanoline. Lanoline of wolvet is een natuurlijk product, veilig voor de baby, en geeft een beschermend laagje op te tepel. Gebruik het ‘t liefst na iedere voeding.
Strijk met tepel langs het neusje
Om goed en pijnvrij te voeden, moet je baby een groot deel van de tepel en tepelhof (de huid rond de tepel) in zijn of haar mond hebben. Daarvoor moet de baby een grote hap met zijn mondje maken. Hoe zorg je ervoor dat je baby zijn mond wijd open doet? Strijk met je tepel langs het neusje van je baby. Zo opent hij zijn mond wijd en hapt hij vervolgens goed aan.
Maak een ‘hamburger’ van je borst
Ook helpt het enorm om je borst voor te vormen, zodat je baby makkelijk een groot gebied kan pakken. Houd je hand in een C-vorm en druk met duim en wijsvinger de tepelhof een beetje samen. Door je borst met één hand voor te vormen in een soort platte ‘hamburger’ vorm krijgt je baby veel tepel en tepelhof binnen.
Ga lekker zitten
Zelf fijn zitten is belangrijk bij borstvoeding. Hoe meer voorover gebogen en onprettig jij zit, hoe lastiger het voeden gaat. Ga lekker achterover zitten. Gebruik kussens of een voedingskussens om je rug en je baby te ondersteunen. Een ontspannen houding zorgt voor een betere voeding.
Adem in, adem uit
Adem een paar keer diep in en uit voordat je gaat voeden. Zo ontspan je en dat helpt om de melk beter te laten doorstromen. Adem in, adem uit en ga lekker zitten. Geniet van dit moment samen.
Bonus tip: schakel hulp in
Borstvoeden lijkt makkelijk. Dat kan het ook zijn, maar veel vrouwen vinden het best een uitdaging. Ook ik vond het een zoektocht, zowel bij mijn eerste als tweede kindje.
Bereid je voor zodat je weet wat je kunt verwachten, bijvoorbeeld met onze online cursus borstvoeding, gegeven door lactatiekundige Céline Moly. En schakel hulp in tijdens de kraamweek of daarna: via de kraamzorg, verloskundige of een lactatiekundige. Er zijn veel mensen om je te helpen en ondersteunen. Je hoeft het niet alleen te doen, mama.
Meer lezen?
Waarom ik zo blij was met mijn lactatiekundige
Geef je borstvoeding? Zo weet je of je baby voldoende drinkt