borstvoeding kraamtijd
13/02/2023

Blog: de zoektocht bij borstvoeding geven

Op 25 januari kwam onze prachtige zoon Tijn in ons leven, geboren na een voorspoedige thuisbevalling. De afgelopen twee weken leerden me dat iedere baby en iedere kraamtijd anders is. Wat je kende van de eerste kraamtijd, kan nu weer totaal anders zijn. Ja, je bent beter voorbereid en weet deels wat je kunt verwachten. Maar de hoogtepunten en de dieptepunten van de kraamweken zijn weer net zo intens. En ook de zoektocht bij het geven van borstvoeding blijft bestaan.

Opnieuw word ik eraan herinnerd dat borstvoeding geven een fulltime baan is. Zo’n 7 tot 9 uur per dag een pasgeboren baby aan je borst vraagt lichamelijk en mentaal veel van me. Het vraagt een grote verantwoordelijkheid als voedingsbron voor mijn pasgeborene, het vraagt voorbereiding en planning, en een tolerantie voor pijn.

Pijn? Borstvoeding hoort toch geen pijn te doen? Klopt, maar deze keer met mijn jongste zoon ontdekte ik wat tepelkloven zijn en hoe pijnlijk die kunnen zijn. Zo blij als ik was dat het voeden na de geboorte direct op gang kwam en goed ging, zo teneergeslagen en verdrietig was ik op dag vijf toen ik met bloedende en pijnlijke tepels en een hongerige baby in bed lag.

Aan alle moeders die er middenin zitten. Die soms niet meer weten of ze wel door moeten gaan met borstvoeding geven. Tegen hen – en mezelf – wil ik zeggen: iedere dag, iedere uur, iedere voeding die je jouw baby hebt kunnen geven, is goud waard. Wees daar trots op.

Lukt het niet meer om door te gaan, om wat voor reden dan ook? Weet dat je mag kiezen voor jezelf en kunt besluiten om te stoppen. Weet ook dat er hulp is om je er doorheen te loodsen. Of dat nou een lactatiekundige, een online borstvoedingscursus met adviezen of een appje midden in de nacht naar je vriendinnen-groep is: deel je worstelingen en de zoektocht. Misschien kunnen zij je net een zetje geven om het nog wat langer vol te houden.

Mijn houvast? Van lactatiekundige Céline en bij mijn vorige kraamtijd weet ik dat het een paar weken kan duren voordat ik en mijn zoontje Tijn echt op elkaar ingespeeld zijn. Dat er een moment komt waarop ik terugkijk en denk: hé, nu gaat het echt makkelijk, die borstvoeding. Dat moment komt zeker. Maar nu voelt het soms nog behoorlijk ver weg.

Meer lezen?
Borstvoeding: tussen weemoed en waarheid
Deze borstvoeding tips willen andere moeders aan jou meegeven
10 x moeders eerlijk over borstvoeding

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief