30/01/2023

Waarom ik zo blij was met mijn lactatiekundige

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje wist ik over een heleboel heel erg weinig. Ik was een van de eerste in mijn vriendengroep die een baby kreeg dus alles was behoorlijk nieuw. Dat gold ook voor alles wat met borstvoeding te maken had. Ik wist alleen dat ik dat graag wilde gaan geven, omdat het me een heel bijzondere ervaring leek.

Ik had destijds het grote geluk dat er naast ons een geweldige vrouw woonde, genaamde Céline Moly, die al jaren werkte als kraamverzorgende én lactatiekundige. Tijdens mijn zwangerschap hadden we het regelmatig over de aanstaande bevalling (dankzij haar voorstel thuis!), kraamperiode (waarin zij zou komen kramen) en borstvoeding geven. Ik kon met al mijn vragen bij haar terecht, niets was te gek. Ook geen appjes met foto’s van mijn enorme tepels (is dit normaal?) of natte plekken in mijn slaapshirt (is dít normaal?). Céline stelde me gerust en hielp me met alle voorbereiding. Ze was mijn gids bij het samenstellen van de ideale borstvoedingsuitzet: waarom ik een kolf nog even achterwege mocht laten, maar lanoline zalf niet mocht ontbreken op mijn nachtkastje.

Gigantische borsten op dag drie

Ik kon mijn geluk niet op toen Olivia direct na de bevalling aan mijn borst begon te drinken. Ik vond die ervaring nog zoveel specialer dan ik van te voren had kunnen bedenken. De eerste twee dagen legde ik Olivia regelmatig aan de borst. Céline leerde me verschillende houdingen om in te voeden en zorgde ervoor dat Olivia goed aan hapte. Op de derde dag werd ik wakker met GIGANTISCHE borsten. Geen woord gelogen, ze waren enorm. Ik wist niet wat ik meemaakte! Ze waren ook enorm gevoelig en voelden heel zwaar. Weer ging er een appje uit naar Céline. “Help!”. Ik denk dat ik er zelfs een foto bij heb gedaan van mezelf in de badkamerspiegel… Weer stelde ze me gerust. Volkomen normaal, dit is stuwing. Vraag en aanbod moeten op elkaar worden afgestemd, dat kost even tijd. Goed blijven aanleggen, goed je borsten blijven masseren.

De dagen verstreken en op dag tien reisden we af met onze mini-baby af naar Zandvoort. Voor het eerst gaf ik borstvoeding in het openbaar, in de trein nog wel! Ik was heel blij dat Céline me had geleerd om in verschillende houdingen te voeden, zonder hulpmiddelen als een voedingskussen, waardoor ik dus zelfs onderweg kon voeden. Op de foto die Dirk van me maakte zie je een ongelofelijk trotse, jonge moeder. Die nog steeds een tikkeltje bleek ziet en wallen onder haar ogen heeft, dat wel.

Ik leerde hoe ik de kolf moest gebruiken, zodat wij voor het eerst sinds we ouders werden samen uit eten konden gaan. Om na twee uur met bijna uit elkaar knallende borsten terug huiswaarts te keren.

Uitdagingen bij borstvoeding

Hoewel er veel bijzondere mijlpalen waren, weet ik ook nog genoeg pijnlijke of ongemakkelijke momenten in dat borstvoedingsavontuur. Spruw (auw!) en tepelkloven. Melk die in het oog van je baby spuit terwijl er kraamvisite om je heen zit. Tijdens een weekend in Berlijn met de hand moeten kolven omdat ik een belangrijk onderdeel van de kolf was vergeten. Thank god dat Céline me dat ook had geleerd. Met een shirt doorweekt van de melk rond moeten lopen omdat ik vergeten was pads in te doen en helaas geen jasje bij me had.

Ik vond borstvoeding geven een geweldige ervaring. Ik ben blij dat ik tot twee keer toe mijn kindjes een paar maanden lang uitsluitend met de borst heb mogen voeden. Maar ik vond het ook uitdagend. Vermoeiend. Intens. Het vraagt veel van je. Als je de juiste begeleiding hebt, direct vanaf het begin, kun je ver komen. Ook als er uitdagingen op je pad komen of als je soms even heel erg twijfelt of je er wel mee door wilt gaan. Dat is de rol die Céline als lactatiekundige voor mij heeft gespeeld. Een steun en toeverlaat, een hulplijn en mijn grootste supporter. Ik vind het dan ook geweldig dat Céline – naast de zorg die ze mij heeft geboden – ook mijn zus en een aantal van onze vriendinnen heeft geholpen.

Online borstvoedingscursus

Toen we begonnen met How About Mom wisten we ook zeker dat we Céline in ons team van experts wilden hebben. We gunnen iedereen namelijk een Céline. Inmiddels hebben we mét Céline de eerste online borstvoedingscursus van How About Mom gelanceerd.

Een online cursus, die je op je eigen tijd en waar je maar wilt kunt volgen, om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Alles wat Céline ook aan ons leerde – en al haar praktijkervaring in 10+ jaar als lactatiekundige – komt in deze cursus voorbij. In 10 video’s zorgt onze favoriete lactatiekundige ervoor dat je met zelfvertrouwen kunt gaan starten, omdat je informatie hebt om op terug te vallen. Omdat je weet hoe je lichaam werkt en daar vertrouwen in hebt. Wij hebben allebei aan den lijve ondervonden hoe waardevol dat is.

Een moeder die de cursus volgde, liet een mooie review achter die precies omschrijft wat wij hopen te bereiken met deze How About Mom cursus:

De borstvoedingscursus van How About Mom geeft antwoord op alle vragen die je hebt als je wilt beginnen met borstvoeding. De video’s zijn heel leerzaam en prettig om naar te kijken. Céline is kundig en geeft je vertrouwen. Ik ben heel blij dat ik me tijdens mijn zwangerschapsverlof op deze manier al heb kunnen voorbereiden op het geven van borstvoeding. Het geeft rust dat ik hier nu al zoveel over weet voordat de kraamtijd begint.

Benieuwd? Je leest hier meer over de cursus.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen