26/04/2023

Kun je je vagina voorbereiden op een bevalling?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Een vraag die ons bij How about mom sinds de start bezighoudt… Kun je je vagina voorbereiden op een bevalling? En hoe zou je dat kunnen doen? We vroegen het ons medisch expertteam.

Tijdens de bevalling en het persen komt er veel kracht op je vagina te staan. Ook je anus en het perineum, het stukje tussen de vagina en anus, heeft het zwaar te verduren tijdens een bevalling. Er zijn oliën, opblaasbare ballonnetjes en massage-apparaten te koop waarmee je je vagina en perineum zou kunnen voorbereiden op deze druk.

Van tevoren kun je nooit voorspellen hoe jouw bevalling zal gaan verlopen. Een scheurtje is iets wat veel voorkomt. Het kan ook zijn dat je wat extra hulp krijgt bij een bevalling, door een knip. Gynaecoloog Koen Deurloo vertelt dat een knip of episiotomie vaak wordt gezet om het kindje sneller geboren te laten worden, bijvoorbeeld omdat het kind in nood is. “En dat kun je moeilijk voorkomen.”

Koen vervolgt: “Hulpmiddelen zoals massage of oliën zijn niet bewezen effectief. Je kunt ze dus gebruiken in je zwangerschap, maar het is onduidelijk of je daar winst van hebt. Ik denk zelf maar weinig.” Middeltjes zoals olie of massage zijn dus niet bewezen effectief: de kans op inscheuren of een knip is dus niet kleiner doordat je je vagina en perineum met olie of massage voorbereidt.

“Baadt het niet, dan schaadt het niet”

Mariah, moeder van Jaia, gebruikte een olie in de voorbereiding op haar bevalling. Zij vertelt: “Hoewel ik weet dat de medische wereld er uiteenlopende meningen over heeft, geloof ik dat het insmeren met perineum olie tijdens mijn zwangerschap ook heeft geholpen bij het persen en bij het niet uitscheuren tijdens de bevalling. De aandacht op dat gebied leggen en het versoepelen van het weefsel hebben denk ik een positief effect gehad.”

Baat het niet, dan schaadt het niet, dat is ook iets wat je vaak hoort. Als jij als zwangere vrouw het een prettig idee vind om je vagina en perineum te verzorgen, zoals Mariah beschrijft, doe dat dan vooral. Bewust voelen waar je perineum zit, en oefenen hoe je je aandacht naar je vagina en bekkenbodemspieren kunt brengen, kan je wellicht helpen tijdens de bevalling.

Tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zijn er ook verschillende maatregelen die de verloskundige kan nemen om je vagina en perineum te ondersteunen. Een veelvoorkomende methode is het gebruik van warme kompressen. “Door een warme doek rond de vagina en het perineum te leggen, vermindert de kans op een scheur of ruptuur”, zegt verloskundige Nathalie. “Het gebruik van warme kompressen of een warme washand tijdens de bevalling wordt door vrouwen als prettig ervaren en is vaak een fijne afleiding.”

“Zeker bij een thuisbevalling gebruiken we een warm kompres of washand. Het bevordert ook de doorbloeding, en dat kan dan de kans op een scheur of ruptuur verkleinen.”

Na de bevalling

Na een bevalling voelt je vagina vaak pijnlijk, beurs en opgezwollen, maar het goede nieuws is dat de meeste vrouwen snel herstellen van een bevalling. Je zult merken dat het herstel van het gebied rondom je vagina vaak een kwestie van tijd is. Of je je vagina nu hebt verzorgd met een olie tijdens de zwangerschap of niet, de meeste vulva’s herstellen binnen enkele weken. De nacontrole bij de verloskundige – zo’n zes weken na je bevalling – is een goed moment om de eventuele hechtingen te controleren en het herstel van je vagina te bespreken.

Tijdens de bevalling krijgen je bekkenbodemspieren het flink te verduren. Na de bevalling is het dan ook belangrijk om je bekkenbodemspieren te trainen, zodat deze spieren versterken en je minder kans hebt op klachten als urineverlies. Als je al tijdens de zwangerschap geleerd hebt hoe dat moet, is het makkelijker om dit na de bevalling te oefenen, aangezien je al weet hoe het voelt als je je bekkenbodem aanspant en ontspant.

Meer lezen?
“Ze wás mijn beste vriendin, maar nu…”: vrouwen over hun vagina na de bevalling
Hoe verzorg je een pijnlijke vagina na de bevalling

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief