Je baby voelen bewegen

Wanneer voel je beweging in je buik en waar moet je op letten?

Het is een bijzonder moment in de zwangerschap: de eerste keer dat je je baby voelt bewegen in je buik. Wanneer kun je de eerste schopjes eigenlijk voelen? Bij een eerste kindje is dat vaak rond de 20 weken. Bij een volgende zwangerschap kun je al tussen de 16 en 18 weken de eerste schopjes voelen. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap is het belangrijk dat je de baby iedere dag voelt bewegen.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Baby begint met bewegen

Over het algemeen geldt dat het baby’tje in je buik al bij zo’n 7 weken zwangerschap begint te bewegen. Daar merk je niks van. Hetzelfde geldt voor de ademhalingsbewegingen die je kindje vanaf week 10 maakt. Ook dat voel je nog niet, terwijl er wel van alles gebeurt in je buik. Vanaf ongeveer 15 weken heeft je kindje alle ledematen en gewrichten en is hij of zij heel actief. Baby’s schoppen, rekken en strekken er dan op los om te leren hoe ze alles moet gebruiken.

Vanaf wanneer voel je de baby?

Wanneer je de baby voor het eerst voelt bewegen, verschilt per persoon. Vaak voelen vrouwen bij hun eerste zwangerschap de baby voor het eerst rond de 20 weken. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat het gevoel lastig te herkennen is. Want zijn het niet gewoon je darmen of een knorrende maag?

De beweging van de baby in je buik is dan ook lastig te omschrijven. Veel vrouwen beschrijven het als een soort ‘bubbeltjes’ of ‘kleine plopjes’ in je buik. Zoals je darmen, ‘maar dan toch anders’.

Baby voelen bewegen bij tweede zwangerschap

Bij een tweede zwangerschap herkennen vrouwen de beweging van hun baby’tje dan ook vaak wat eerder omdat ze weten hoe het voelt. Vrouwen voelen bij een volgende zwangerschap de baby dan ook vaak voor het eerst tussen de 16 en 18 weken.

Vanaf wanneer baby voelen

Hoe vaak moet je je baby voelen?

Er is niet direct reden tot paniek wanneer je je baby niet continu voelt tijdens je zwangerschap. Wel geldt de regel dat je je kind vanaf 28 weken zwangerschap dagelijks op verschillende momenten moet voelen bewegen.

Waarom is je baby voelen bewegen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta. Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van de baby achteruit gaan. Daardoor kan je baby minder gaan bewegen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen van jouw baby. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Sommige baby’s zijn druk en andere baby’s zijn rustig. Dit kan per zwangerschap verschillen. Ook je houding kan van invloed zijn op hoe vaak je je baby voelt. Als je ligt, voel je je baby beter bewegen dan wanneer je staat.

Wat als je je baby minder voelt bewegen?

Tot 24 weken zwangerschap

Niet alle vrouwen voelen dagelijks hun baby in de buik bewegen. Heb je na 24 weken je baby nog nooit gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Die luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.

Van 24 tot 28 weken zwangerschap

In deze periode kan het patroon van bewegingen van je baby per dag nog flink verschillen. Twijfel je of je baby wel voldoende voelt bewegen? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zo nodig krijg je een extra controle.

Vanaf 28 weken zwangerschap

Vanaf nu moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Hoe doe je dat?

  • Ga 2 uur op je linkerzij liggen.
  • Voel je minder dan 10 bewegingen deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld?
  • Neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag!

 

Waarom op je linkerzij? In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.

Baby voelen aan het einde van de zwangerschap

Aan het eind van de zwangerschap, rond de uitgerekende datum, heeft je baby steeds wat minder ruimte om te schoppen. Het heftige schoppen gaat over in je baby voelen ‘schuiven’ in je buik.

De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. En nogmaals: maak je je zorgen, bel dan direct je verloskundige of de gynaecoloog.

Bron: KNOV

How About Mom: een onmisbare app voor aanstaande moeders 📲