Vanaf wanneer baby voelen
23/04/2022

Wanneer voel je je baby voor de eerste keer bewegen in je buik?

Het is een van de bijzonderste mijlpalen tijdens je zwangerschap: de eerste keer dat je je kindje in je buik voelt bewegen. We begrijpen dan ook goed dat vrouwen die net in verwachting zijn, maar al te graag willen weten op welk moment ze voor het eerst hun kindje kunnen voelen in de buik.

En dus delen we in dit artikel wanneer je je kindje voor het eerst voelt bewegen in je buik.

De groei van een baby’tje

Over het algemeen geldt dat het baby’tje in je buik al bij zo’n 7 weken zwangerschap begint te bewegen. Daar merk je niks van. Hetzelfde geldt voor de ademhalingsbewegingen die je kindje vanaf week 10 maakt. Ook dat voel je nog niet terwijl er wel degelijk van alles gebeurt in je buik. Vanaf ongeveer 15 weken heeft je kindje alle ledematen en gewrichten en is hij of zij heel actief. Baby’s schoppen, rekken en strekken er dan op los om te leren hoe ze alles moet gebruiken.

Vanaf wanneer voel je de baby?

Laten we vooropstellen dat het van vrouw tot vrouw verschilt wanneer zij hun zoon of dochter voor de eerste keer in hun buik voelen bewegen. Vaak voelen vrouwen bij hun eerste zwangerschap de baby voor het eerst rond de 20 weken. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat het gevoel lastig te herkennen is. Want zijn het niet gewoon je darmen of een knorrende maag? De beweging van de baby is dan ook lastig te omschrijven.

Bij een tweede zwangerschap herkennen vrouwen de beweging van hun baby’tje dan ook vaak wat eerder omdat ze weten hoe het voelt. Vrouwen voelen bij een volgende zwangerschap de baby dan ook vaak voor het eerst tussen de 16 en 18 weken.

Hoe vaak moet je je baby voelen?

Er is absoluut geen reden tot paniek wanneer je je baby niet continu voelt. Wel geldt de regel dat je je kind vanaf 28 weken zwangerschap dagelijks op diverse momenten moet voelen bewegen. Hoe vaak dat is, hangt ook af van je houding. Liggend voel je het baby’tje in je buik namelijk wat beter dan wanneer je zit of staat. Wel is het goed je er bewust van te zijn dat naarmate je zwangerschap vordert, je kindje minder ruimte heeft om te bewegen waardoor bewegingen ook anders kunnen voelen.

Vanaf 28 weken ontwikkelt je kind een slaap-waakpatroon en brengt hij of zij de meeste tijd slapend door. Wanneer je kindje dus in diepe slaap is, voel je hem of haar vanzelfsprekend minder. Rond de 32 weken voelen vrouwen vaak de meeste beweging.

De laatste bewegingen

Een aantal dagen voor je uitgerekende datum, zul je merken dat de bewegingen die je kindje maakt, anders voelen. Dat komt omdat je kindje steeds groter wordt en relatief minder vruchtwater heeft waardoor je de bewegingen meer als schuivend kan ervaren. Het kan daarom goed zijn dat je de bewegingen dan wat minder hevig voelt. Dat is niet erg, maar wees er wel alert op dat je je kindje iedere dag meerdere momenten moet voelen.

Ik voel mijn baby niet, wat nu?

Iedere baby is anders en dus kan het zijn dat de ene veel meer beweegt dan de ander. Wel is het belangrijk dat je vanaf 28 weken zwangerschap je kindje iedere dag even moet voelen. Is dat niet het geval? Neem voor de zekerheid dan contact op met de verloskundige voor een extra controle.

Meer lezen?
Hechting met je baby begint in de buik

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief