verdeling thuis ouders
28/09/2022

Zes manieren om de taken thuis (weer) eerlijker te verdelen

De verdeling die jullie als partners en ouders samen thuis maken is persoonlijk en hangt vaak van verschillende factoren af, zoals werk. Het allerbelangrijkst is dat jullie een verdeling kiezen waarmee jullie allebei 100% tevreden zijn. Er is geen universele ‘eerlijke’ verdeling: jullie zullen moeten bepalen hoe jullie samen het huishouden en gezinsleven runnen. Het kan gebeuren dat de verdeling van de taken ineens minder eerlijk voelt. Hoe los je dit op en zorg je dat de taken in en rond het huis weer eerlijk(er) verdeeld worden tussen jullie als ouders? 

Wie bedenkt er wat de kinderen ‘s avonds eten en doet daar de boodschappen voor? Wie zorgt er voor het kopen van luiers, nieuwe regenjassen of sportschoentjes? Wie doet ‘s avonds de bad- en bedroutine? Wie vangt de kinderen op als de opvang of kinderdagverblijf onverwachts is gesloten? Smeert de boterhammen? Koopt de traktaties? Gaat er ‘s nachts het vaakst uit?

Als ouders heb je een eindeloze lijst met terugkerende taakjes en taken die op jullie schouders liggen. Sommige dagelijks, sommige wekelijks of maandelijks. Hoe voorkom je dat jij als (nieuwe) moeder voor jouw gevoel veel alleen moet doen van die taken thuis? En zorg je voor een betere samenwerking?

Wat zijn jullie verwachtingen van elkaar?

Voordat je samen ouders wordt ben je vaak vooral bezig met de mooie kanten ervan. Hoewel het ouderschap geweldig is, is het goed om te erkennen dat het ook hard werken is.

Eigenlijk hebben we het niet zo vaak over de details van dat harde werken. Niet zo vreemd: het is ook lastig om precies voor te stellen hoe je alles gaat aanpakken als je baby nog niet geboren is.

En zodra de kinderen er wel zijn, komen er genoeg verrassingen op je pad. Een crèche die gesloten is vanwege personeelstekort, zieke kinderen, drukte op werk: dit soort dingen gebeuren en daar moet je ook samen doorheen. 

Het is belangrijk om jullie verwachtingen naar elkaar uit te blijven spreken. Niet alleen in het wenselijke scenario, maar ook als jullie flexibeler moeten zijn als ouders. Of de persoonlijke situatie van één van jullie twee verandert. Net zoals jullie kindje groeit, zijn jullie als ouders ook volop in ontwikkeling en is het niet vreemd om af en toe bij te moeten sturen. 

Hoe verdelen jullie de taken thuis?

Eén van valkuilen waar je als ouder(s) snel in kunt trappen is voor de ander invullen en vergeten te vragen hoe het echt zit. In plaats van te veronderstellen dat jouw partner minder wilt doen voor de kinderen of in huis, kun je ook onderzoeken hoe hij of zij zich voelt als ouder. Bijvoorbeeld door te vragen wat hij de grootste uitdaging vindt, wat haar heeft verrast of waar hij het meeste plezier uit haalt in het gezin. 

Door nieuwsgierig te zijn naar het perspectief van onze partner, verruim je je blik en kun je vaak helderder zien waar bepaalde problemen in jullie samenwerking of taakverdeling vandaan komen. Zijn er zorgen of (werk)stress die hem of haar belemmeren om meer deel te nemen aan de opvoeding? Speelt er een bepaald patroon van vroeger mee, die beïnvloedt hoe hij zijn rol als ouder ziet? 

Ga ook na hoe jouw rol tot stand is gekomen. Kan het zijn dat jij op bepaalde fronten als vanzelfsprekend het voortouw neemt, dingen uit automatisme doet of bepaalde taken eigenlijk lastig uit handen geeft? Alleen door na te gaan wat jullie huidige rolverdeling is en hoe jullie rolverdeling tot stand is gekomen kun je daadwerkelijk iets veranderen aan de taakverdeling thuis. 

Deel jouw gevoelens

Het klinkt misschien als een open deur, maar wel eentje die we graag nog eens open doen. Neem de rust én tijd om jouw gevoelens met je partner te delen en een constructief gesprek te voeren. Probeer de boze verwijten in de ochtendspits met kleine kinderen te vermijden. Middenin de nacht is ook geen ideaal moment, ook al voelt het op dat misschien misschien wel zo. 

Plan een rustig moment samen in en geef van te voren aan dat je een aantal dingen wilt bespreken om jullie ouderschap en relatie samen te verbeteren. Het daadwerkelijk inplannen van de tijd maakt een verschil, omdat je allebei de ruimte maakt in de agenda’s voor een gesprek. Vergeet niet dat dit patroon, waarbij één ouder de leiding neemt, meestal geen bewuste keuze is. Dus door het op een rustige manier met onze partner te delen, zorg je ervoor dat de beslissingen van onbewust naar bewust worden geschoven.

Vergeet vooral niet: het zijn heftige jaren dit. Zo simpel is het. Samen ouders worden vraagt veel van je. Het is logisch dat het af en toe zoeken is hoe jullie dit samen moeten doen. De ene dag zal dat makkelijker gaan dan de andere. Verlies jezelf én elkaar niet uit het oog. 

Meer lezen?

Moeders en mentale last
Moeders vertellen eerlijk hoe zij de overgang van geliefden naar ouders hebben ervaren
Ouder hack: waarom het inlassen van een wekelijks ‘administratie’-uurtje goed kan werken

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen