Verzakking na de bevalling

Advies van een bekkenfysiotherapeut

Een zwaar gevoel in je vagina. Een zeurend gevoel in je onderbuik, onderrug of benen. Een zwaar gevoel tijdens wandelen, fietsen of staan. Het kan een teken zijn van een verzakking. Wat houdt een verzakking precies in? En kunnen klachten verminderen? We vroegen het bekkenfysiotherapeut Inge Hemel.

Foto van Inge Hemel

Inge Hemel

Inge Hemel is van huis uit bekkenfysiotherapeut. Haar specialisme is het behandelen van mensen met seksuele klachten.

Wat is een verzakking?

Tijdens een zwangerschap en bevalling kan het ondersteunende weefsel van de bekkenbodem uitrekken en zwakker worden.

Inge: ‘Door de speling in het steunweefsel van de kleine bekken kunnen organen – de blaas, baarmoeder of endeldarm – zich verplaatsen. Dat heet een verzakking.’

Een verzakking na de bevalling

‘Elke vrouw heeft tijdens de zwangerschap en na de bevalling door de hormonen wat speling in het steunweefsel’, vertelt bekkenfysiotherapeut Inge Hemel. ‘Dit vlakt na de zwangerschap ook weer af, omdat de hormoonbalans zich weer herstelt.’ Bij sommige vrouwen blijft de speling in het steunweefsel ook na het ontzwangeren aanwezig. Wanneer dat het geval is wordt er gesproken van een verzakking.

Er zijn vier verschillende gradaties van een verzakking die door een gynaecoloog in het ziekenhuis vastgesteld kan worden.

Yarah over haar verzakking: 'Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld'

Klachten bij een verzakking

Inge: ‘De klachten van een verzakking verschillen van vrouw tot vrouw. Er zijn vrouwen die weinig speling hebben, in het steunweefsel maar wel veel last. Ook zijn er vrouwen die in veel speling hebben in het steunweefsel, maar niet tot nauwelijks klachten ervaren.’

Vrouwen met een verzakking kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Een zwaar gevoel in je vagina en het kan voelen alsof er een bal tussen je benen zit
  • Soms is er ook een bolletje zichtbaar in de vagina-opening
  • Een zeurend gevoel in je onderbuik, onderrug of benen
  • Zwaar gevoel tijdens wandelen, fietsen en staan; dit gevoel kan in de loop van de dag ontstaan of erger worden
  • Moeite met het ophouden van plas en poep, of het niet goed kunnen uitplassen
  • Gevoel dat er wat plas of poep achterblijft na toiletbezoek
  • Vrijen of seks na de bevalling kan anders voelen

Twijfel je of je last van een verzakking hebt? Laat het beoordelen door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, een huisarts met verstand van zaken of een gynaecoloog. 

Is een verzakking te herstellen?

Vrouwen die verzakkingsklachten hebben, maken zich zorgen. Met name omdat ze niet weten waar de klachten vandaan komen en omdat ze bang zijn dat de klachten voor altijd blijven.

‘Daarom is het goed om te weten dat de klachten van een verzakking wel degelijk kunnen verminderen. Of zelfs helemaal kunnen verdwijnen. De verzakking an sich kan niet worden hersteld, maar de klachten die je daardoor ondervindt wel.’ Bij vrouwen die tijdens het ontzwangeren verzakkingsklachten ervaren, gaan de klachten meestal vanzelf weer weg.

Behandeling van een verzakking

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die de klachten kunnen verminderen. De eerste behandeloptie is meestal het doen van oefeningen bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Door middel van oefeningen wordt de bekkenbodem versterkt. Andere behandelopties zijn het inbrengen van een ring of een operatie om de verzakking aan blaas, darmen of baarmoeder te behandelen.

Check na de bevalling

Hoewel verzakkingsklachten na verloop van tijd kunnen verminderen, snapt Inge de zorgen. Soms is er behandeling bij een bekkenfysiotherapeut nodig om klachten te verhelpen.

Inge: ‘Ik begrijp dat vrouwen schrikken, maar het is goed om te weten dat 1 op de 4 vrouwen na een bevalling last heeft bekken- of bekkenbodemklachten. Een zwangerschap en bevalling hebben nou eenmaal veel impact op je bekken.’

Daarom pleiten bekkenfysiotherapeuten ook voor een postpartum check, zes weken na de bevalling. ‘Waarin we dan kijken naar de bekken en de bekkenbodem-functie en eventueel oefeningen aanreiken.’

Ook na jaren nog kans op herstel

‘Ik zie in mijn praktijk dat vrouwen soms al jaren met klachten rondlopen, omdat vrouwen zich ervoor schamen of simpelweg niet weten wat een verzakking is. Wanneer ze eenmaal oefeningen krijgen, voelen ze zich opgelucht en geven ze aan dat de klachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen’, zegt Inge.

Ervaring: vrouwen over een verzakking

Yarah deelt haar eerlijke verhaal over de verzakking die ze heeft overgehouden na de bevalling van haar zoon Reza. Ze noemt de complicatie levensveranderd en worstelt zowel fysiek als mentaal met haar verzakking.

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips én onze beste verhalen 📲