vier weken zwanger
24/05/2023

4 weken zwanger

Wees gerust, die #pregnancybrain is niet nu al toegeslagen: vier weken zwanger is inderdaad eigenlijk ‘pas’ twee weken. De laatste menstruatie wordt als punt genomen waarop je start met tellen, simpelweg omdat dit makkelijker te volgen is dan ovulatie of conceptie. Wat gebeurt er in jouw lichaam als je 4 weken zwanger bent? Daar vertellen we je alles over.

Ontwikkelingen bij de baby bij 4 weken

De cellen hebben zich ingegraven in het slijmvlies van jouw baarmoeder. Zodra ze hier een stevig plekje hebben gevonden, splitst hij zich op in tweeën. De binnenste velen beginnen zich te vormen tot de embryo (en op hun beurt tot verschillende delen van je baby) en de buitenste cellen tot een dooierzak.

Terwijl de embryo zich ontwikkeld, worden er twee en daarna drie verschillende lagen gevormd. De laag in het midden gaat aan het werk om het ademhalings- en spijsverteringsstelsel te vormen. De middelste laag het hart, bloed en de botten. De buitenste laag wordt het brein en het zenuwstelsel.

De dooierzak is de komende tijd het ‘eten’ van jouw baby. Over een paar weken verandert deze dooierzak in een placenta. De taak van de placenta is om jouw baby te verbinden met de voeding die jouw lichaam biedt. De dooierzak maakt overigens ook het zwangerschapshormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw lichaam weet dat er geen nieuwe eicellen hoeven te rijpen en dat het baarmoederslijmvlies niet moet worden afgebroken.

Bij een zwangerschap vier weken is de baby ongeveer zo groot als een maanzaadje.

Hoe gaat het met jou 4 weken zwanger?

Bij een regelmatige cyclus kun je deze week een eerste, overduidelijk zwangerschapssymptoom merken: je bent overtijd. Het kan overigens wel zijn dat je in deze, of de aankomende weken, een beetje bloed verliest. Door de innesteling van de eicel in de baarmoederwand kunnen er kleine bloedvaatjes knappen. Dit kan voor wat lichtroze bloedverlies zorgen. Ook bijzonder om te weten is dat jouw lichaam in de vierde week van de zwangerschap een slijmprop aanmaakt. Dit is een taaie verdikking in de baarmoedermond die ervoor zorgt dat de baarmoeder wordt afgesloten. Zo wordt jouw baby’tje beschermt tegen bacteriën en infecties. Het verliezen van die slijmprop, helemaal aan het einde van je zwangerschap, kan vervolgens één van de tekenen zijn dat de bevalling gaat beginnen…

Het zwangerschapshormoon hCG neemt ondertussen in een rap tempo toe in jouw lijf. Het effect van die hormonen verschilt van vrouw tot vrouw, maar je kunt bijvoorbeeld merken dat je het ineens veel warmer hebt, emotioneler bent, een opgeblazen gevoel (plus winderigheid!) hebt of last krijg van hartkloppingen. Ochtendmisselijkheid start meestal pas vanaf een week of zes, maar er zijn ook vrouwen die hier nu al last van krijgen.

Misschien voel jij aan alles dat je zwanger bent, misschien niet. Een zwangerschapstest kan in week vier direct positief zijn, maar ook nog negatief uitvallen terwijl je in feite wel zwanger bent. Dat heeft te maken met de hoeveelheid hormonen. Aan het einde van deze week is de test 99% betrouwbaar en weet je of je zwanger bent of niet.

Tips bij 4 weken zwanger

Het is nog vroeg, maar er zijn zeker een paar dingen die je nu al kunt doen:

  • Zorg, als je dat nog niet slikt, dat je direct start met foliumzuur.
  • Je kunt een afspraak maken bij een verloskundige naar keuze om over een paar weken de eerste echo te laten doen.
  • Je mag natuurlijk zelf bepalen met wie en wanneer je het mooie nieuws deelt, maar mocht je merken dat je bijvoorbeeld last van hebt onzekerheid, stress of spanning, dan kan de steun van een familielid of vriendin in deze fase misschien fijn zijn.
  • Koop een zwangerschapsdagboek. Dit wordt jouw document om de bijzondere reis die voor je ligt vast te leggen en geeft je ook de mogelijkheid om gevoelens en ervaringen van je af te schrijven.

Meer lezen?
Moe tijdens je zwangerschap: dit is de reden
Hoe vertellen dat je zwanger bent?
De mijlpalen aan het begin van jouw zwangerschap

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen