innestelingsbloeding
02/04/2023

Hoe herken je een innestelingsbloeding?

Hoe ziet een innestelingsbloeding eruit? Hoe kun je het onderscheiden van je menstruatie? En is bruin bloedverlies normaal? We vertellen je in dit artikel meer over een van de eerste tekenen van de zwangerschap.

Als je bezig bent om zwanger te raken, ben je ineens hyper bewust van je eigen lichaam. Iedere minuscule verandering en ieder kwaaltje merk je op (én Google je vervolgens). In de twee weken tussen je ovulatie en het moment dat je een zwangerschapstest kunt doen, kan het zijn dat je een lichte bloeding hebt. Dat lijkt in die fase niet iets waar je blij mee moet zijn, maar het kan juist een heel positief teken zijn. Namelijk het bewijs dat een bevrucht eitje haar weg heeft weten te vinden naar jouw baarmoeder. Hoewel niet iedere zwangere vrouw dit meemaakt, is het wel een mogelijk (vroeg) zwangerschapssymptoom.

Innestelingsbloeding

Je noemt dit een innestelingsbloeding of implantatiebloeding. Als de embryo zich in het baarmoederslijmvlies nestelt, kunnen de kleine bloedvaatjes hierom heen beschadigd raken. Dat kan tot licht bloedverlies zorgen. Deze implementatie is de essentiële fase in de vroege zwangerschap waarbij de embryo zich hecht aan de binnenkant van de baarmoeder en voor het eerst afhankelijk wordt van het lichaam van de moeder voor voedingsstoffen en zuurstof.

De implantatie vindt meestal 10 tot 14 dagen nadat je zwanger bent geworden plaats, maar bij sommige vrouwen kan dit al na zes dagen zijn. Ergens in dit proces vindt de innestelingsbloeding plaats.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Het kan ook zijn dat je in de aanloop naar of op de dag dat je normaal ongesteld zou moeten worden een innestelingsbloeding hebt – om de verwarring even compleet te maken.

Een innestelingsbloeding is doorgaans lichtroze van kleur, maar kán ook andere kleuren hebben. Vaak is er sprake van slechts wat spotting, maar er zijn ook vrouwen die een of twee dagen licht bloedverlies ervaren tijdens de innesteling van de embryo.

Symptomen innesteling

Afgezien van lichte spotting, kan een innesteling gepaard gaan met een aantal andere symptomen. Heb je bloedverlies en gaat dit gepaard met lichte menstruatiekrampe, een opgeblazen gevoel of constipatie, vermoeidheid, hoofdpijn of gevoelige borsten, dan is het waarschijnlijker dat het om innestelingsbloeding gaat.

Meer lezen?
Tips om de twee wachtweken te overleven
Blog: “Ik was al anderhalve maand zwanger”
Twintig keer een zwangerschapskwaal die je niet zo vaak hoort

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief