buikpijn zwanger
10/10/2023

Zwanger? Dit verandert er in de hersenen

Net zoals je borsten zich voorbereiden op het geven van borstvoeding, bereiden de hersenen van een zwangere vrouw zich ook voor op het moederschap. Nieuw onderzoek laat zien dat de zwangerschapshormonen in ons lijf ervoor zorgen dat hersenen andere verbindingen gaan maken.

Het onderzoek werd weliswaar uitgevoerd onder muizen, maar de Britse onderzoekers denken dat er bij mensen dezelfde veranderingen in de hersenen optreden.

Hormonen beïnvloeden gedrag

Bij die muizen zagen onderzoekers dat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat neuronen andere verbindingen maken. Deze veranderingen vinden plaats in een hersengebied dat gelinkt wordt aan het moederinstinct of ouderinstinct, wat er bij de muizen voor zorgde dat de focus van het zoeken van een partner verschuift naar het verzorgen van de jongen. En die veranderingen zijn mogelijk blijvend, zeggen onderzoekers. Hormonen hebben dus een belangrijke invloed op gedrag.

‘Het fascinerende is dat deze omschakeling niet bij de geboorte of daarna plaatsvindt maar dat de hersenen zich veel eerder voorbereiden op deze grote levensverandering’ zegt dokter Kohl, die het onderzoek leidde.

Zwangerschapshormonen

Zwangerschapshormonen spelen een belangrijke rol bij het voorbereiden van het lichaam en geest op een geboorte. Ook bij de muizen in het onderzoek. Het zwangerschapshormoon oestrogeen zorgt voor een verandering in het gedrag van bepaalde neuronen en progesteron voor nieuwe verbindingen. Vergelijk het met de melkproductie die alvast opgang komt, als voorbereiding op de komst van de baby.

De aanname is dat een vergelijkbaar effect in mensen te vinden is. Eerder ontdekte hersenwetenschapper Elseline Hoekzema dat er in het moederbrein veranderingen in hersenvolume en hersenactiviteit plaatsvinden. Dat was te zien op hersenscans. Moederschap verandert je brein.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen