mentale gezondheid moeder
19/05/2023

Vijf manieren om als nieuwe moeder jouw mentale gezondheid te versterken

De eerste weken – en soms zelfs maanden – als nieuwe moeder vragen veel van je. Je bent bezig met jouw herstel na de bevalling en soms nog het verwerken van deze ervaring. Je hebt er een nieuwe, prachtige maar ook verantwoordelijke rol bij. Sommige dagen zullen hectisch en overweldigend voelen en je zal jezelf vaak genoeg afvragen: komt dit ooit nog goed? Wordt het vanzelf weer beter? Het antwoord is ‘ja’. In dit artikel delen we 5 tips waarmee jij jouw mentale gezondheid kan versterken.

Iedere dag groei je in je rol als moeder en leren jij en je kindje elkaar beter kennen. Soms ga je twee stappen vooruit en dan weer één terug. Maar hey, da’s nog steeds vooruitgang. Sommige dagen zal het lastiger zijn om erop te vertrouwen dat het allemaal weer goedkomt. Dat je ooit je draai zal vinden. Juist op die dagen kan jouw mentale gezondheid wel een boost krijgen. We delen graag een paar manieren waarop je dit kunt doen.

Laat social media (even) voor wat het is

Midden in de nacht, tijdens het voeden of terwijl je aan het ijsberen bent door de kamer met een baby op je arm: juist in die eerste weken is er vaak volop tijd om jezelf te verliezen in het eindeloze scrollen op sociale media. Terwijl dit als nieuwe moeder misschien net niét de plek is waar je veel tijd wil doorbrengen. Als je online een fijne community hebt met moeders die je steunen en waar je je ei bij kwijt kan, is dit een ander verhaal. Maar als alle foto’s van carrière mijlpalen, spannende dates, vakanties of sportieve acties een slechte invloed hebben op jouw zelfbeeld en mentale gezondheid, dan kun je hier maar beter mee stoppen. Daarnaast is een online community, zeker vanwege het feit dat het altijd toegankelijk is, heel waardevol, maar onderschat ook niet de waarde van face-to-face contact met een ander persoon. Een wandeling maken met een vriendin of even samen een kopje koffie drinken. Al bel je elkaar gewoon een tijdje op. Het zijn dingen die beslist bij zullen dragen aan het versterken van jouw mentale gezondheid.

Stop met je baby met andere baby’s te vergelijken

Hij klinkt misschien cliché, maar we willen ‘m toch benoemen. Net zoals iedere moeder uniek is, is iedere baby ook uniek. De ene baby slaapt sneller door, de ander is sneller toe aan een eerste hapje. De ene baby trekt zich al op, terwijl de andere baby nog rustig de hele dag op z’n rug doorbrengt. Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen tempo en op het moment dat dit bij hen past. Er is dus geen moment waarop jouw baby iets “hoort” te doen. Ontwikkelingsmijlpalen moet je zien als globale houvast, maar geen ijzeren wet wanneer iets plaats zou moeten vinden. Dus: vergelijk jouw kleintje niet met andere baby’s, maar vergelijk hem of haar met zichzelf. Kijk eens wat jouw baby in de afgelopen weken allemaal heeft bijgeleerd? Kijk eens naar foto’s en filmpjes terug: wat een verandering heeft jouw kindje (en jij!) doorgemaakt. Geweldig toch?

Je hoeft je oude lijf niet terug

Als nieuwe moeder wil je het graag allemaal goed doen en is de druk die op je ligt vaak groot. Eén van de dingen die we onszelf ook vaak opleggen is zo snel mogelijk weer ons oude figuur terugkrijgen. In plaats van dat we ons tijdens de postpartum periode focussen op onze rust, herstel en het wennen aan onze nieuwe rol as moeder, krijgen we te horen dat we nog een paar maanden hebben voordat die oude spijkerbroek weer aan moet. Je bent niet zeker niet de eerste moeder die gefrustreerd en teleurgesteld naar zichzelf in de spiegel kijkt. Terwijl dat zó ontzettend zonde is. Het is absoluut oké om je lichaam gezond te houden door lekker te bewegen en evenwichtig te eten, maar doe dit alleen om je energie op peil te houden om het moederschap vol te houden. Je hoeft je ‘oude’ lichaam niet terug te krijgen. Bij je nieuwe rol past een nieuw lijf en dat is helemaal prima. Misschien zijn er delen van je lijf waar je nu (nog) niet zo blij mee bent, maar hopelijk lukt het je wel om met een milde blik naar jezelf te kijken. Je mag namelijk ontzettend trots zijn op dat moederlijf.

Weg met onrealistische verwachtingen

Een baby vraagt om een grote aanpassing van je dagelijkse ritme. Je zult om jouw mentale gezondheid te versterken prioriteiten moeten stellen en je tijd vaak anders moeten indelen. Als je gegarandeerd gefrustreerd wilt raken, dan moet je zorgen voor een overvolle to do lijst die afhankelijk is van of je baby genoeg of op tijd slaapt. Onrealistische verwachtingen zullen je niet motiveren om meer te bereiken. Sterker nog, de ontevredenheid of teleurstelling die je daardoor ervaart zullen je verder van huis brengen. Aan de hoeveelheid zorg en aandacht die jouw baby van je vraagt, verander je niks, maar wel aan de verwachtingen die je hierover hebt. Wees niet te streng voor jezelf.

Meer lezen?
Eenzaam als nieuwe moeder: hier kan dat geïsoleerde gevoel vandaan komen
Onderzoek toont aan: zo lang duurt het voordat je gewend bent aan het moederschap

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen