01/06/2020

Wat je wilt weten over COVID-19 en zwangerschap, bevallen en borstvoeding

Bijgewerkt op 8 juni

Als je op dit moment zwanger bent of met een pasgeboren baby thuis zit, is de kans groot dat je je extra zorgen maakt over COVID-19, beter bekend als het coronavirus. Met dagelijks verontrustende krantenkoppen en nieuwsmeldingen is het voor sommige (aanstaande) mama’s moeilijk om te ontspannen. Mogelijk zit je ook met vragen over jouw gezondheid, of die van jouw kindje, en over de aanstaande bevalling. Wij zetten een de feiten voor je op een rij.

Tijdens de zwangerschap

Het is momenteel nog onbekend of je als zwangere vrouw vatbaarder bent voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Mocht je als zwangere vrouw COVID-19 oplopen, dan zijn er op dit moment nog geen aanwijzingen dat deze infectie anders verloopt dan bij de algehele populatie. In principe geldt voor zwangeren vrouwen hetzelfde advies als voor alle andere mensen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. 

Als je corona hebt gehad, dus bij genezing van het coronavirus, kun je weer onder controle bij de verloskundige. Wel raadt de branchevereniging van verloskundigen aan om voorlopig groei-echo’s te laten maken: vraag jouw verloskundige om advies. Zwangeren met een coronavirus infectie zijn niet extra kwetsbaar, benadrukken gynaecologen.

De bevalling

Op dit moment geldt het advies voor zwangeren vrouwen met COVID-19 om in het ziekenhuis te bevalling met bewaking (door middel van een CTG) van de foetus. Als jouw infectie langer dan 14 dagen geleden is, vervalt dit advies (aldus de KNOV). Als je corona hebt gehad en bent genezen, kom je weer onder controle bij de verloskundige.

Borstvoeding

Met COVID-19 mag je nog steeds borstvoeding geven. Volgens het RIVM speelt net als bij andere virale luchtweginfecties transmissie van het virus via borstvoeding geen rol. Goede hand- en mondhygiëne is tijdens het geven van borstvoeding wel van groot belang. Was je handen voor het aanraken van de baby of jouw borsten, gebruik jouw eigen borstkolf en maak deze na gebruik goed schoon. 

Als je erg veel moet hoesten, kun je overwegen om de afgekolfde voeding door een gezond persoon te laten geven aan de baby. 

Weet dat je met persoonlijke vragen of twijfels altijd terecht kunt bij de verloskundige, zowel tijdens je zwangerschap als in de zes weken daarna. Hierna is de huisarts je aanspreekpunt voor jouw gezondheid. Probeer goed voor jezelf en jouw geliefden te zorgen door je aan de (hygiëne)maatregelen te houden en je weerstand goed op peil te houden. Hang in there mama, het komt goed. Lees hier meer tips en advies van andere (aanstaande) mama’s over zwanger zijn en kraamtijd in coronatijden.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen