kind honger naar bed
21/06/2022

Wat nu? “Stuur ik mijn kind met honger naar bed?”

Aan tafel geeft je kind aan niet meer te willen eten, dat zijn of haar buik vol is. Na een ‘Weet je het zeker? Wil je niet nog een paar hapjes?’ laat je het zo, want gezelligheid staat bij jou aan tafel voorop. Je hebt je twijfels, want zoveel heeft je kind niet gegeten. En ja hoor, nog geen half uur later komt de vraag die je stiekem al zag aankomen: ‘Mama, mag ik een banaan?’ 

Hoe ga je hiermee om? Geef je de banaan, want je kind heeft niet zoveel gegeten? Of had je kind maar bij het avondeten meer moeten eten en laat je je kind zonder banaan naar bed gaan? Meike had twijfels wat ze het beste kon doen bij haar zoon van 4 jaar en stelde de vraag aan mij, Iris Vernooij, pedagoog en kindervoedingsdeskundige. Ik wil je graag meenemen in het advies dat ik haar gaf. Hierbij weet ik van moeder Meike dat dit niet éénmalig is maar inmiddels bijna dagelijks voorkomt. 

Met honger naar bed?

Een kind met honger naar bed laten gaan is iets wat we niet graag doen. Het kan zijn dat je kind door de honger wakker wordt. Dat zou erg jammer zijn van je nachtrust. Toch ben ik geen voorstander van extra eten aanbieden als je kind (van 4 jaar) honger heeft na het avondeten. Uiteraard zijn er uitzonderingen, daar kom ik later op terug. Het avondeten is hét moment om te eten. Wanneer je kind gewend raakt aan eten aangeboden krijgen op een later moment, is het niet meer noodzakelijk om voldoende te eten tijdens het avondeten.

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit. Niet een kwestie van toegeven of niet accepteren. Het kan namelijk goed zijn dat het eten van dat wat er op het bord ligt nog te spannend is. Of dat je kind overweldigd is en daarom nauwelijks of kieskeurig eet. Dat zijn de leerpunten waar je je kind bij kan helpen.

Wat kun je wél doen?

De eerste tip is om standaard een toetje aan te bieden. Dit toetje hoort dan bij het avondeten. Bijvoorbeeld yoghurt of fruit. Stel dat je kind heel weinig gegeten heeft, dan kan je besluiten om dit toetje iets voedzamer te maken door bijvoorbeeld noten, zaden of muesli toe te voegen.

Mijn tweede tip is om goed kijken naar de eetmomenten. Probeer vaste eetmomenten in te plannen zodat je kind goed weet wanneer het tijd is om te eten (en wanneer niet). Dit voorkomt tussentijds snacken.

De derde tip is om te kijken of het lukt om altijd iets aan te bieden waar je kind comfortabel mee is, oftewel iets dat je kind lust. Zo is de kans groter dat je kind wel iets eet tijdens de maaltijd. Leg bijvoorbeeld altijd een groente op het bord die je kind lekker vindt.

Mijn laatste tip is om ieder eetmoment iets aan te bieden waar je kind nog niet bekend of comfortabel mee is, dus eten dat je kind nog niet lust. Het doel is tenslotte dat je het avondeten voor je kind voedzamer wordt. Probeer achter de oorzaak te komen waarom je kind moeite heeft met dit avondeten. Komt dit doordat je kind te moe is? Of moeite heeft met proeven? Als je daar meer inzicht in hebt, is het ook makkelijker om te kijken naar verandering én het echt met vertrouwen los te kunnen laten.

Uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen, waardoor het soms wél goed is om nog iets aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan ondergewicht, jongere of juist oudere kinderen. Heb je twijfels? Laat dan een professional persoonlijk met je meedenken met het eetpatroon en eetgedrag van je kind.

Meer lezen?
Avondeten een gedoe? Waarom juist dit de lastigste maaltijd voor je kind is en hoe het anders kan

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen