Glow app zwangerschap ovulatie app
21/05/2019

Zwanger door een app? Mijn ervaring met Glow

Toen ik zwanger wilde worden besloot ik Glow te downloaden om zicht te krijgen op mijn cyclus. Ik was al bijna tien jaar aan de pil, dus had eigenlijk geen flauw idee van mijn natuurlijke menstruatie. Sterker nog, ik had helemaal geen verstand van zaken als ovuleren of een menstruatiecyclus. Bizar eigenlijk, dat je pas erg hebt in zo’n belangrijk proces in je lichaam als je er iets van verlangt. Daarvoor neem je het allemaal maar voor lief, of eigenlijk: wil je er zo min mogelijk last van hebben.

Hoe dan ook, het idee was om mijn lichaam te laten ‘ontpillen’ en rustig aan te kijken of er een soort cyclus te herkennen was. Dat bleek best lastig, want ik werd die eerste 2 maanden niet echt ongesteld en ik voelde of merkte ook niets van mijn eisprong.

Hierdoor moest ik het vooral hebben van andere data die ik wel wist en kon invoeren in de app. Waaronder baarmoederhalsslijm (best lastig nog hoor, om de verschillende ‘soorten’ te onderscheiden), lichamelijke klachten (pijnlijke borsten, rugpijn, misselijk) en info over je seksleven (libido, seks met of zonder vrouwelijk orgasme, welk standje, jaja). Glow herinnert je aan het invullen van je gegevens en geeft je een seintje als je menstruatie of ovulatie eraan komt.

Op welke dagen maak je de meeste kans?

Op basis van de informatie die je invoert, laat Glow je in een maandelijkse agenda zien wanneer je vruchtbare dagen zijn. Vijf dagen voor je ovulatie en 1 dag na je ovulatie maak je volgens Glow kans op een zwangerschap. Op basis van jouw data en data van duizenden andere gebruikers geeft Glow vervolgens een percentage van de kans op een bevruchting (chance of pregnancy) omdat jouw eisprong in die periode plaatsvindt: hoog, medium of laag.

Toen Glow na 2 maanden data bijhouden aangaf dat mijn eisprong eraan zat te komen, nam ik de proef op de som en deed ik een ovulatietest. Warempel: gelijktijdig met de oplopende dagen in Glow zag ik het streepje op de test donkerder worden tot de dag van mijn eisprong, daarna nam de kleur weer af. Op dat moment wist ik dus wat mijn meest vruchtbare dagen waren. So…

Kortom, zwanger door een app?

Doordat ik wist wat mijn meest vruchtbare dagen waren, gaf Glow ook aan op welke dag ik weer ongesteld zou moeten worden. Nogmaals: ik was nog steeds niet echt ongesteld geworden sinds ik stopte met de pil, dus toen er op die dagen wederom geen weeïge buikpijn of dipje in m’n humeur op kwam zetten, dacht ik niet direct aan een mogelijke zwangerschap. Wel had ik wat opvallende klachten. Rood gloeiende wangen, huilen om niets (een supermarkt tv-commercial) en enorme tepels (geen grap, ze waren van de ene op de andere dag huge). Een vrij nonchalant uitgevoerde zwangerschapstest – want ik kon toch niet nu al zwanger zijn? – maakte duidelijk waar die tranen en CD’s in mijn BH vandaan kwamen: zwanger.

Was ik ook zo snel zwanger geraakt als we het volledig aan de toeval hadden overgelaten? Wie weet. Ging het zo snel omdat ik wist op welke dagen we de meeste kans hadden (en het dus ‘n keertje extra deden)? Dat kan zeker ook. Hoe dan ook, ik vond het zelf waardevol na al die jaren van onbenul eindelijk inzicht te hebben in mijn maandelijkse cyclus. Ik leerde door het gebruik van de app mijn eigen lichaam (en de veranderingen in je lichaam an sich tijdens een cyclus) beter kennen.

Praktisch gezien vind ik Glow fijn en laagdrempelig werken. Het kost weinig moeite om je data in te voeren en de app geeft dagelijks interessante en relevante tips en informatie. Wat ook leuk is aan Glow is het levendige forum waarop vrouwen wereldwijd informatie geven en delen over hun zwangerschap, seksualiteit of vruchtbaarheid. Enige nadeel: de app is Engelstalig, dat kan een bezwaar zijn. Maar een community van vrouwen die allemaal in hetzelfde schuitje zitten is fijn (daarom komt de How about mom community er ook aan!).

Glow en jouw privacy

Wat ik wel als sidenote wil maken, is dat er in het verleden onderzoeken zijn geweest die de waarborging van de privacy van Glow-gebruikers in twijfel trokken. Zo zou Glow data van gegevens aan derde partij verkopen voor targeted advertenties in de app.  In hun privacy policy (hier kun je ‘m tot in detail doorlezen) zegt Glow dat het bedrijf geen persoonlijke data van gebruikers verkoopt of doorgeeft aan derde partijen. “We delen jouw persoonlijke informatie (anders dan forum berichten) niet op sociale netwerken of andere (semi) publieke plekken tenzij je Glow expliciet toestemming geeft.” In de zomer van 2016 liet Glow daarnaast zelf weten getroffen te zijn door een beveiligingslek.

Kortom: bedenk als gebruiker goed of je het een probleem vindt dat je data bij een Amerikaans bedrijf opgeslagen zijn, en check of je je kunt vinden in de privacy policy.

[blockquote text=”We zijn benieuwd: gebruik jij een ovulatie- of menstruatie app (en welke)? Of zie je het absoluut niet zitten om data over baarmoederhalsslijm en lichamelijke klachten in te voeren in een app?” text_color=”#ffc2c2″ width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#ff87ed” show_quote_icon=”no” quote_icon_color=””]

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen