28/11/2019

Technically pregnant: zo werken menstruatie- en ovulatieapps

Als je zwanger wilt worden, is het van belang bekend te zijn of raken met je menstruatiecyclus. Iedere maand maakt je lichaam – als alles goed gaat – zich klaar om jouw eicellen te laten bevruchten door een spermacel. Wanneer je je cyclus weet, weet je wanneer de ovulatie (eisprong) plaatsvindt en kun je daar rekening mee houden. Simpel gezegd: om zwanger te raken moeten jouw eicel en jouw partner’s spermacel op dezelfde tijd op dezelfde plek zijn.

Dat inzichtelijk maken van je cyclus kun je doen met een menstruatie- of ovulatie app. Bekende voorbeelden van dit soort apps zijn Glow, Clue en Flo Health, maar er zijn er tientallen te vinden in de app stores. Hoewel deze drie voorbeelden alledrie Engelstalige apps zijn, worden deze apps ook in Nederland het meeste gebruikt (blijkt uit de cijfers van App Annie).

Het idee achter deze menstruatie- en ovulatieapps is om vrouwelijke gebruikers kennis te geven over hun voortplantingssysteem. Die informatie kan handig zijn als je grip probeert te krijgen op je stemmingswisselingen of andere lichamelijk klachten, maar ook als je een zwangerschap wilt voorkomen of juist zwanger hoopt te raken.

Persoonlijke gezondheidsdata bijhouden

In een fertility-app houdt je om te beginnen een digitaal dagboek over je menstruatie bij: wanneer werd je ongesteld, hoe lang duurde je menstruatie en hoeveel dagen zat er tussen je cycli? De apps bieden daarnaast de mogelijkheid om andere gezondheidsdata te registreren, uiteenlopend van lichaamstemperatuur tot gewicht, seks, stemming en de hoeveelheid en de consistentie van het baarmoederhalsslijm. Maar ook stress, drankgebruik, beweging en slaap kun je noteren.

Hoe meer data dagelijks in de app wordt ingevoerd, hoe accurater de app wordt in het inschatten hoe jouw cyclus verloopt. Neem bijvoorbeeld lichaamstemperatuur: dat is een van de duidelijkste indicatoren van een naderende ovulatie is een verhoogde lichaamstemperatuur. Als je iedere ochtend netjes je temperatuur meet, zou je na een tijdje aan de hand daarvan kunnen zien of je ovuleert. Baarmoederhalsslijm en de kleur en samenstelling daarvan is ook indicator van je vruchtbare dagen en een naderende eisprong. Met een beetje oefening kun je aan dit slijm zien wanneer je vruchtbare dagen zijn. Tel je al die informatie bij elkaar, dan moet het dus mogelijk zijn om te bepalen wanneer je ovuleert aan de hand van een app.

Wanneer zijn je meest vruchtbare dagen?

Een app als Glow gebruikt niet alleen de individuele data, maar berekent op basis van de anonieme data van alle gebruikers ook allerlei wegingsfactoren om een nog preciezere voorspelling van je ovulatie te maken.

Met dergelijke ovulatie-apps krijg je als het goed is dus een beeld van hoe jouw cycli verloopt en wat de meest vruchtbare dagen zijn (waarin je dus juist wel of niet onveilige seks wilt). Wil je een dubbel-check doen, dan kun je overwegen om een keer een ovulatietest te doen in de dagen dat je volgens een app vruchtbaar bent.

Zo’n test werkt als een zwangerschapstest: je plast op een stick en ziet streepjes verschijnen. Een ovulatietest detecteert het luteïniserend hormoon (LH). Een stijging van LH (LH-piek) zorgt voor stimulatie van de eisprong (oftewel je ovulatie). Die streepjes laten zien in welke fase van je cyclus je zit: naarmate je ovulatie nadert worden de streepjes donkerder, daarna nemen ze weer af in kleur. In de bijsluiter van een ovulatietest lees je hier meer over.

Waarom een ovulatie-app?

Een app biedt voordelen ten opzichte van een papieren dagboek of een eigen digitaal bestand. Je kunt trends en verwachtingen (wanneer vindt je eisprong plaats) bekijken en je gegevens combineren met andere data (over je beweging, slaap, lichamelijke klachten). Op je smartphone kun je notificaties ontvangen en heb je je gegevens altijd bij de hand.

We zijn benieuwd, gebruik jij een ovulatie- en menstruatie-app? Wat is jouw ervaring?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief