18/07/2022

Zwanger en zonnen: zo doe je dat

De eerste zonnestralen in het voorjaar of een warme zonnige dag aan het strand. Niets is zo lekker als de zon op je huid voelen. Kun je veilig in de zon als je zwanger bent? Zeker! Wel is het goed om op een aantal adviezen te letten.

We zetten op een rij waar je op moet letten als je tijdens je zwangerschap de zon in gaat. Ook vertellen we over een zwangerschapsmasker, en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Kun je veilig zonnen als je net zwanger bent?

Ben je net zwanger, en is het (erg) warm buiten? Dan kun je beter de directe hete zon vermijden. Volgens experts is het beter om je buik uit de hitte te houden. Niet de UV-straling van de zon is schadelijk voor de foetus, de hitte is dat wel. Als je lichaamstemperatuur tijdens het eerste trimester lange tijd te hoog is, kan dat schadelijk zijn voor de baby.

Het advies is dan ook belangrijk om bij tropische temperaturen of op vakantie dus liever in de schaduw te blijven. Overigens kan het goed zijn dat je, nu je zwanger bent, sowieso minder goed tegen de warmte kunt. Nog een reden om lekker onder die parasol te blijven zitten.

Zonnen tijdens het tweede en derde trimester

Ook in je tweede en derde trimester is het goed om op de zon te letten en zoveel mogelijk schaduw en verkoeling op te zoeken. Je zult vast gemerkt hebben dat zwanger zijn veel energie kost. Je kunt eerder last hebben van vocht vasthouden, duizeligheid en kortademigheid, en de kans daarop is groter als het heet is. Zorg dus dat je de schaduw opzoekt en volle zon vermijdt.

Een tip: een koud voetenbad met magnesiumzout kan heerlijk verkoelend zijn. How About Mom lezers geven hier nog meer tips om de hitte door te komen als je zwanger bent.

Zwanger en zonnebrand-creme

Ben je zwanger en ga je de zon in, dan is het advies om een zonnebrandproduct te gebruiken met minimaal factor 30, ongeacht je huidtype. Een hoge factor beschermt je huid langer en beter. Goed om te weten: de factor 30 van een A-merk biedt precies dezelfde bescherming als de factor 30 van het huismerk van de drogist.

Wel kunnen producten verschillen in de soorten uv-filters die ze bevatten. Uv-filters beschermen de huid tegen schadelijke zonnestralen. Sommige zonnebrandproducten bevatten minerale filters, die zonlicht weerkaatsen óp de huid. Er zijn ook chemische filters, die uv-stralen onschadelijk maken ín de huid.

Een zonnebrandproduct heeft tijd nodig om in te trekken. Smeer je huid het liefst een half uur voor je naar buiten gaat in. Wees niet te zuinig: je kunt beter flink smeren om de zonnebrandfilters hun werk goed te laten doen. Het advies is om minimaal elke twee uur opnieuw in te smeren. Zeker na het zwemmen: door contact met een handdoek of afdrogen verdwijnt een deel van het zonnebrandproduct, ook al het je een ‘waterproof’ variant.

Tussen 12.00 en 15.00 is de zon vaak op zijn felst, dus probeer die uren zeker de volle zon te vermijden. Het perfecte moment voor een middagdutje in de schaduw…

Drink genoeg

Op warme dagen verliezen we meer vocht door het zweten. En dat terwijl je tijdens de zwangerschap juist extra vocht nodig hebt, onder andere omdat je lichaam vocht gebruikt om extra bloed aan te maken voor de baby. Zorg dus dat je genoeg drinkt op zomerse dagen. Behalve water kun je ook lauwe of koude (cafeïnevrije) thee drinken. Of maak lekkere combinaties met munt, citroen, rode vruchten en water en zet een fles in je koelkast. Ook kokoswater (ongezoet) is een goede dorstlesser.

Zwanger en zon: let op voor zwangerschapsmasker

Onder invloed van zwangerschapshormonen kan zonlicht een bruine verkleuring in het gezicht en de nek geven. Dit wordt een zwangerschapsmasker (melasma of chloasma) genoemd, omdat de verkleuringen vaak rond de ogen voorkomen. Door de verhoogde hoeveelheid van de hormonen oestrogeen en progesteron tijdens de zwangerschap maken je pigmentcellen meer pigment aan. Soms trekken die pigmentvlekken in je gezicht nog weg, maar vaker zijn ze blijvend. Nog een belangrijke reden om je gezicht goed in te smeren en te bedekken.

Gebruik een petje of een hoed

Een manier om je gezicht te beschermen is om een petje of hoed te dragen. Genoeg fashionable zonnehoeden te koop tegenwoordig, waarmee je koel blijft en zonnestralen op je gezicht (en kans op pigmentvlekken) verminderd.

Kortom: je kunt als je zwanger bent zeker van de zon genieten, maar gebruik dan dus altijd een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 voor je lichaam en gezicht. Zoek naast een goede zonnebrandcrème een fijne plek in de schaduw, draag een hoed of pet, en zorg dat je buik niet te heet wordt. Enjoy the summer days, mom (to be)!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen