Afwijkende vorm baarmoeder

Eline heeft een zogeheten uterus bicornis, een aangeboren afwijking waarbij de baarmoeder uit twee delen bestaat. Die twee delen kunnen geheel of gedeeltelijk van elkaar gescheiden zijn. Die afwijkende vorm van de baarmoeder vergroot de risico’s op een miskraam of vroeggeboorte.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Uterus bicornus

Uterus bicornus is een aandoening van twee baarmoederholtes met 1 of 2 baarmoederhalzen, verduidelijkt gynaecoloog dr. Koen Deurloo tegen How About Mom. “De term die vaak door patiënten gebruikt wordt is hartvormige baarmoeder.”

Hartvormige baarmoeder

Voor vrouwen die zwanger worden met een bicornuate baarmoeder, kan er een verhoogd risico zijn op een miskraam en vroeggeboorte. De meeste mensen zullen zich er niet van bewust zijn dat ze een hartvormig baarmoeder hebben, omdat ze meestal geen symptomen hebben. Het hebben van een onregelmatig gevormde baarmoeder kan bijdragen aan complicaties tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen ervaren pijnlijke menstruaties of herhaalde miskramen.

Een hartvorminge baarmoeder is een van de meest voorkomende afwijkingen van de baarmoeder, maar wordt nog steeds als zeldzaam beschouwd (naar schatting heeft minder dan 0,5% van de vrouwen heeft deze aangeboren afwijkende baarmoeder.)

Ervaring met hartvormige baarmoeder

Eline Sweers (1986) werkt als stewardess en woont met haar vriend Tim in Heemstede. De afgelopen drie jaar beleefde ze een rollercoaster aan emoties als ze eerst na 22 weken zwangerschap haar dochter verliest, geopereerd moet worden aan haar baarmoeder, 2 keer een miskraam meemaakt en uiteindelijk opnieuw in verwachting raakt en bevalt van een gezonde zoon. Ze vertelt aan How About Mom haar verhaal over zwanger worden met een hartvormige baarmoeder of uteris bicornis.

Eline heeft een hartvormige baarmoeder
“Mijn baarmoeder bleek een afwijkende vorm te hebben”

Eline: ‘Deze afwijkende vorm van mijn baarmoeder zorgt ervoor dat ik een verhoogde kans heb op een miskraam en op vroeggeboorte. Achteraf realiseerde ik me dat ik Lana altijd maar aan één kant van mijn buik heb gevoeld, maar daar eigenlijk nooit erg in heb gehad. Je hoort je kindje natuurlijk door je hele buik te kunnen voelen.’

Ook Virginie kreeg te maken met lastiger zwanger worden door een afwijkende vorm baarmoeder. Virginie: “Sinds 2017 proberen we zwanger te worden. Al snel was het raak, maar die zwangerschap eindigde in een miskraam. De zwangerschap die daarop volgde helaas ook. Na een fertiliteitstraject in het buitenland merkte een Belgische arts op dat mijn baarmoeder een licht afwijkende vorm heeft, dus dat is iets om te gaan onderzoeken.”

afwijkende vorm baarmoeder

De enige kinderwens en zwangerschaps-app die helemaal om JOU draait 📲