Negatieve test, maar wel zwangerschapssymptomen
Home » Zwanger worden » Zwangerschapstest » Een negatieve zwangerschap test, maar wel symptomen
Het moment dat je vermoedt dat je zwanger bent, kan opwindend én zenuwslopend zijn. Naarmate je merkt dat je symptomen als misselijkheid, vermoeidheid en gevoelige of pijnlijke borsten ervaart, zul je snel willen testen om een zwangerschap te bevestigen. Maar wat als je een negatieve zwangerschapstest in handen hebt, maar wel symptomen ervaart? Dat kan een verwarrende en frustrerende situatie zijn, waar veel vrouwen mee te maken krijgen.
How About Mom expert:
Jolijn Huisman startte in 2019 als één van de eerste fertiliteitsartsen in Nederland. Ze werkt in het Diakonessenhuis in Utrecht.
Kun je zwanger zijn en toch negatief testen? Dit zijn mogelijke redenen waarom je symptomen van een zwangerschaps kunt hebben, ondanks een negatieve zwangerschapstest:
Te vroeg testen
Er zijn veel oorzaken voor een fout-negatieve zwangerschapstest. Als je de test te vroeg doet, kan dit een foutief resultaat geven. Sommige zwangerschapstests beloven resultaten in de dagen vóór je menstruatie, maar je kunt beter wachten tot de eerste dag van je gemiste menstruatie.
De reden hiervoor is dat er dan hogere gehaltes van het zwangerschapshormoon hCG in je urine zitten. HCG wordt geproduceerd wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Het hCG-gehalte stijgt snel tijdens de vroege zwangerschap, dus als je vermoedt dat je zwanger bent en je hebt een negatieve test gekregen, probeer het dan over een paar dagen nog eens.
Niet het juiste moment van de dag
Er is technisch geen ‘verkeerd’ moment van de dag om een zwangerschapstest te doen, maar de concentratie van je urine kan een verschil maken. Je kunt een zwangerschapstest het beste in de ochtend doen, omdat het gehalte hCG in de urine dan het hoogst is. Gedurende de dag wordt dit verdund door het vocht dat je drinkt. Dit kan invloed hebben op de effectiviteit van de zwangerschapstest.
Lage hCG-spiegel
Hoewel hCG een cruciaal hormoon is tijdens de zwangerschap, kunnen de niveaus sterk variëren van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen produceren lagere hoeveelheden hCG dan gemiddeld, waardoor het langer kan duren voordat het in voldoende mate wordt gedetecteerd door een zwangerschapstest.
In deze gevallen kan het nodig zijn om meerdere keren te testen of een bloedtest te laten uitvoeren door een arts, omdat deze tests doorgaans gevoeliger zijn dan de testen die je bij de drogist of supermarkt koopt.
Onregelmatige menstruatiecyclus
Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, kan dit de timing van je zwangerschapstest beïnvloeden. Het kan moeilijk zijn om precies te bepalen wanneer je menstruatie zou moeten beginnen, en als je te vroeg of te laat test, kan dit leiden tot een fout-negatief resultaat. In deze gevallen is het verstandig om te wachten tot je minstens 1 week overtijd bent voordat je opnieuw een test uitvoert. We know, dat kan heel lastig zijn. Misschien heb je wat aan deze tips om de wachtweken door te komen.
Ovulatie problemen
Zwangerschapssymptomen kunnen soms ook worden veroorzaakt door ovulatie problemen. Als je onregelmatig of helemaal niet ovuleert, kan dit leiden tot hormonale veranderingen die symptomen zoals gevoelige borsten, stemmingswisselingen en vermoeidheid veroorzaken. Oftewel: symptomen die je ook kunt ervaren als je (net) zwanger bent.
Wel symptomen, maar negatieve test
Zwangerchapssymptomen blijven ervaren en toch negatief testen kan heel verwarrend en frustrerend zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat zwangerschapstesten niet 100% nauwkeurig zijn, vooral als je te vroeg test. Als je symptomen blijft ervaren, maar de testen blijven negatief, neem dan contact op met je huisarts. Soms kan het nodig zijn om een bloedtest uit te voeren om de af- of aanwezigheid van hCG te bevestigen of andere mogelijke oorzaken van je symptomen onderzoeken.
How About Mom: de kinderwens & zwangerschap app die helemaal om JOU draait 📲