Het syndroom van De Quervain

Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van pijn en zwelling aan de pezen, vooral aan de duimzijde van de pols. Die ontsteking wordt ook wel het syndroom van De Quervain genoemd. Hoewel de peesontsteking altijd voor kan komen, hebben vooral jonge moeders er last van.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

In dit artikel lees je wat het syndroom van De Quervain inhoudt, wat de oorzaken zijn en hoe het behandeld wordt.

Syndroom van De Quervain

Vrouwen met het syndroom van De Quervain hebben last van ontstoken pezen die aan de duimzijde van de pols naar de hand lopen. Bij het strekken en buigen van de duim worden de pezen door een zogeheten tunneltje getrokken zodat ze op hun plek blijven. Wanneer die pezen ontstoken zijn, doet het strekken en buigen van de duim pijn. In sommige gevallen straalt de pijn door richting de elleboog.

Naast pijn hebben vrouwen met het syndroom van De Quervain ook last van zwelling ter hoogte van de zijkant van de pols. Door de ontsteking van het weefsel om de pees ontstaat een zwelling waardoor de pezen moeilijker bewegen.

Oorzaken peesontsteking

De peesontsteking komt zowel voor bij mannen als vrouwen, maar voornamelijk jonge moeders hebben last van het syndroom van De Quervain. Hoewel onderzoekers niet zeker weten wat de oorzaak is, zijn er wel een aantal kenmerken die de kans op het syndroom verhogen. Hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap en borstvoeding zijn daar onderdeel van.

Ook overbelasting is een oorzaak van de peesontsteking. In praktijk zien artsen dat voornamelijk jonge moeders hun pezen overbelasten. Dit komt door het krampachtig en voorzichtig vasthouden van de baby.

Het syndroom van De Quervain: wat houdt de peesontsteking in en waarom komt het (vooral) voor bij jonge moeders?

Behandeling syndroom van De Quervain

Het syndroom van De Quervain wordt vastgesteld aan de hand van een echo. Wanneer je last hebt van de peesontsteking, bekijkt de arts verschillende behandelmogelijkheden. Zo kan een behandeling bestaan uit ontstekingsremmende medicatie of een ontstekingsremmende injectie. Ook een spalk en oefeningen behoren tot de mogelijkheden.

Mochten die behandelingen niet werken, dan volgt een operatie. Bij de operatie wordt de peesschede geopend en het geïrriteerde weefsel weggenomen, zodat de pezen weer voldoende bewegingsruimte krijgen. Na de operatie is het noodzakelijk om de duim gelijk weer te bewegen met oefeningen.

Zwangerschapskwalen

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na de zwangerschap en veelvoorkomende zwangerschapskwalen? Download dan de How About Mom app met een handige symptomenchecker, advies van ons expert team, video en audio-oefeningen, en ontspanningsoefeningen.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲