Zwangerschapsdementie: hoe komt het?
08/12/2021

Ehh, weer iets vergeten? Dit moet je weten over ‘zwangerschapsdementie’

Ben je zwanger of net bevallen en valt het je op dat je regelmatig wat vergeetachtig bent? Dat kan goed kloppen. Vergeetachtigheid tijdens en na je zwangerschap komt regelmatig voor bij vrouwen. Maar hoe ontstaat die zwangerschapsdementie nou?

We leggen het uit in dit artikel.

Vergeetachtigheid tijdens en na zwangerschap

Vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap en daarna komt veel voor. Je bent minder scherp en vergeetachtig, en kunt je misschien minder goed concentreren. Je hoofd lijkt soms wel een zeef. Je legt je sleutels in je koelkast of vergeet je portemonnee. Dit wordt ook wel eens voor de grap ‘zwangerschapsdementie’ genoemd.

De oorzaken

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, is inmiddels bekend dat de hersenen van pas bevallen vrouwen tijdelijk anders werken. De hersenen werken niet minder goed, maar zijn op andere gebieden gericht: het moederbrein ondergaat een enorme verandering. Dat kan tot twee jaar na de geboorte van je kindje duren, volgens wetenschappers.

Het hormoon progesteron kan deze vergeetachtigheid versterken. Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap veel progesteron aan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de verhoogde hoeveelheid progesteron een remmende werking heeft op de delen van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en opgehaald. Ook je reactie- en concentratievermogen kunnen minder zijn geworden, en je kunt wat onhandiger worden of langzamer reageren op de dingen die om je heen gebeuren.

Slaapgebrek is ook een reden voor vergeetachtigheid. Geen of weinig slaap eisen hun tol in de eerste periode als moeder. Tel bij dat slaapgebrek ook alle taken en verantwoordelijkheden die je als nieuwe ouder hebt op, en je begrijpt waarom je hoofd soms ‘anders’ kan voelen.

Tips van andere moeders

Zwangerschapsdementie is ongevaarlijk, tijdelijk, en niets om je voor te schamen. Vaak wordt de vergeetachtigheid in de maanden na de bevalling vanzelf weer minder. Ook bij een tweede of derde zwangerschap en periode daarna, kun je weer vergeetachtigheid ervaren, net als de vorige keren.

Tips van andere moeders:

  • “Ik sleepte mijn opschrijfboekje overal mee naartoe, en schreef op wat ik niet moest vergeten: boodschappen, mensen terugbellen, afspraken.”
  • “Zet de gedachten die in je hoofd opkomen, op papier of in je telefoon.”
  • “Ik zorg voor zo min mogelijk afleiding, om focus te houden. Tijdens werk leg ik mijn telefoon uit zicht.”

Wanneer trek je aan de bel?

Heb je het idee dat je vergeetachtigheid je dagelijkse functioneren in de weg staat, of de zorg voor je kindje belemmert? Heb je naast vergeetachtigheid last van andere klachten, zoals somberheid of slapeloosheid, bespreek dit dan met je verloskundige of je huisarts.

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na de zwangerschap? Download dan onze app met meer dan 200 artikelen, een handige symptomenchecker en sport-en ontspanningsoefeningen. How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere, hectische en lifechanging periode nodig hebt. Jij zorgt voor de baby, wij zijn er voor jou.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief