Steun bij een kinderwens

Wil jij graag zwanger worden, maar duurt dat langer dan je hoopt of had verwacht? Vaak houden we het voor ons als we een kinderwens hebben, maar overweeg eens om je voor mensen die je vertrouwt open te stellen. Het helpt als je steun krijgt van je omgeving bij een kinderwens.

Annemarie van Bijl

Annemarie van Bijl

Annemarie van der Bijl is GZ-psycholoog, coach en oprichter van Postpartum Centrum Nederland.

Contact via Instagram of forum

Internet staat vol met #vruchtbaarheid posts: vrouwen die hun zwangerschapswens en zwangerschapstraject openlijk delen via Instagram, fora, Facebook of persoonlijke blogs.

Dat loopt uiteen van vrouwen die op de natuurlijke manier zwanger proberen te worden (maar waarbij dit nog niet lukt) tot vrouwen die bijvoorbeeld al in een intensiever IVF- of IVU-traject zitten. Sommige vrouwen met een (onvervulde) kinderwens vinden het fijn om die blogs of updates te volgen en te lezen. Hoewel je elkaar niet kent, zit je wel in hetzelfde schuitje. Het helpt je om te bedenken dat je niet alleen bent en dat er in heel veel gevallen uiteindelijk een happy end is, in de vorm van twee streepjes op de zwangerschapstest. Hoe lang je hier ook op moet wachten.

Steun uit je omgeving

Hoewel je steun kunt halen uit de verhalen van onbekenden of lotgenoten online, kun je je in eigen omgeving heel onbegrepen en geïsoleerd voelen als mensen niet weten waar jij (of jullie) doorheen gaan. Als je niemand hebt om mee te delen waar jij ‘s nachts van wakker ligt, als je niet kunt uitleggen waarom opmerkingen over het krijgen van kinderen bij jou veel pijn doen, of als je gewoon ontzettend baalt dat je wéér ongesteld bent geworden.

We snappen dat het, zeker in het begin, leuk is om jullie zwangerschapsplannen nog even voor jezelf te houden. Maar mocht dit onverhoopt toch langer duren of mocht je er zwaarder aan trekken dan je van te voren had gedacht, dan is het misschien toch een fijn idee om jouw zwangerschapswens wel te delen.

Neem een vriendin, familielid of kennis in vertrouwen. Zoek een vriendin of andere vrouw die weet waar jij mee zit, waarmee je kunt delen dat je graag zwanger wil worden. Geloof ons: het lucht op om je gevoel te kunnen delen. Een vriendin die je vertrouwt, die naar je luistert en waarmee je je verhaal of gedachtes kunt delen. Dit kan iemand zijn die al kinderen heeft, die zwanger is of ook een zwangerschapswens heeft.

Ook al vind je het wellicht spannend om te delen, je kunt ook een vriend(in) die niet aan een zwangerschap denkt om steun vragen. Zo voorkom je dat het altijd draait om het zwanger willen worden. Met haar kun je het (hopelijk) luchtig houden, samen lachen en leuke dingen ondernemen. Zij of hij weet waar je mee zit, maar kan je juist een fijne afleiding bieden.

Steun bij je partner

Zoek of vraag ook steun bij je partner. Jullie zitten er samen in. Hoewel je als vrouw zijnde het traject om zwanger te raken vaak anders ervaart (het is jouw lijf, jouw baarmoeder etc.) dan jouw partner, kan het juist wel heel fijn zijn om bij iemand die je vertrouwt te balen, boos te zijn of te huilen. Om iemand te hebben die een kopje thee voor je maakt als jij weer met tampons in de weer moet die maand. Maar hij (of zij) kan jou ook praktisch gezien steunen in het traject, bijvoorbeeld door samen zo gezond mogelijk te leven. Ga samen sporten, gezonder koken, minder drinken en stoppen met roken.

Je bent niet alleen

De route om zwanger te raken wordt vaak stilgehouden. Maar overweeg eens om je voor mensen die je vertrouwt open te stellen. Voor tips, steun en aanmoediging.

Hoewel je misschien denkt dat je de enige bent bij wie het niet vanzelf gaat of dat jij de enige bent die het een moeilijke periode vindt, zul je er achter komen dat heel veel vrouwen in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Het kan enorm opluchten als je niet meer ongemakkelijk hoeft te doen in sociale situaties (geen betekenisvolle blikken krijgen als je een biertje afslaat) en op baaldagen gewoon kunt vertellen wat er scheelt.