11 weken zwanger
28/07/2023

11 weken zwanger: baby zo groot als een aardbei

Het eerste trimester van je zwangerschap zit er bijna op! Wat kun je verwachten als je 11 weken zwanger bent? Je baby heeft volop ruimte in de baarmoeder en zwemt lekker heen en weer. Maar dat voel jij met 11 weken zwangerschap je kleintje nog niet: nog een paar weken wachten totdat je de eerste trapjes kunt voelen.

Je baby bij 11 weken zwanger

Het groeien van je baby gaat in een gestaag tempo door. In één week tijd is het gewicht verdubbeld en is je kind een volle centimeter gegroeid. In week 11 is je baby zo’n 4 tot 5 centimeter groot en weegt zo’n 7 gram. Zo groot als een aardbei ongeveer. Deze groeispurt gaat nog door tot de zestiende week. Daarna gaat de groei weer iets langzamer. In de laatste weken van je zwangerschap groeit je kind nog maar heel weinig.

Met 11 weken zwangerschap ziet je baby er nu nog niet echt uit zoals hij of zij er straks bij de geboorte uit zal zien. Het hoofdje is naar verhouding nog steeds erg groot, ongeveer net zo groot als het lijfje. De oogleden zijn nu helemaal klaar en bedekken het hele oog. Tot de zevende maand blijven ze dicht, pas daarna gaan ze open. En je baby kan inmiddels ook vuisten maken. Ongetwijfeld oefent je kleintje voor zijn of haar eerste driftbui

Het geslacht van je baby

Wist je dat al vanaf de bevruchting vaststaat of je een jongen of een meisje krijgt? Het geslacht van jouw baby wordt bepaald vanaf het moment van bevruchting, afhankelijk van welke zaadcel van de man de vrouwelijke eicel bevrucht.

Het geslacht staat dus vast, wel worden in deze week de geslachtsorganen – de eierstokken of de zaadballetjes – ook zichtbaar. Toch is dit op een echo nog niet goed te zien. Een uitspraak over het geslacht van je baby wordt daarom meestal pas rond de 15e of 16e week van de zwangerschap gedaan. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe betrouwbaarder de geslachtsbepalende echo is.

11 weken zwanger: dit gebeurt er bij jou

Een zwangerschap heeft effect op je huid, nagels en je haren. Je haar groeit bijvoorbeeld een stuk sneller door de zwangerschapshormonen en kan dikker aanvoelen. Niet alleen op je hoofd overigens, ook je lichaamshaar kan sneller groeien (great).. 

Onder invloed van de hormonen kan je huid anders reageren dan normaal. Heb je altijd een gave huid, dan kun je nu ineens last van pukkeltjes krijgen. Andersom kan ook: heb je een onzuivere huid, dan is je huid nu misschien juist mooier dan ooit. Daar komt die bekende pregancy glow vandaan.

Door je groeiende baarmoeder kun je met 11 weken zwanger soms buikpijn merken. Dat kan voelen als menstruatie krampen. De kans is groot dat dit bandenpijn is, maar als je je zorgen maakt is het belangrijk om je verloskundige of het ziekenhuis te bellen.

13 weken echo

Nog iets om over na te denken: je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen.

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren baby. Daarom is het belangrijk om goed na te denken of je deze echo wilt laten uitvoeren. De verloskundige of gynaecoloog zal daarom een uitgebreid voorlichtingsgesprek met je inplannen. Daarin kun je al je vragen en twijfels delen.

Meer lezen?

10 weken zwanger

13 weken echo: wat houdt dit medische onderzoek precies in?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen