Buikpijn en zwanger: wanneer is er meer aan de hand?

Als je in het begin van je zwangerschap last hebt van buikpijn, kan dat je een ongerust gevoel geven. Je zult je afvragen of het ‘gewoon’ het groeien van je baarmoeder is, of dat er meer aan de hand is. Omdat er verschillende oorzaken voor krampen kunnen zijn en je lichaam inderdaad in een rap tempo aan het veranderen is, ligt het antwoord niet altijd voor de hand. We vertellen je in dit artikel meer over buikpijn tijdens je zwangerschap en geven wat tips en houvast.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Hoewel buikpijn of buikkrampen aan het begin van je zwangerschap soms op problemen kunnen wijzen, is een milde buikpijn die ook weer overgaat normaal en meestal geen teken van een miskraam. Een bekende vorm van pijn is een scherpe, snelle pijn in de buurt van je vagina die in het Engels ook wel lightning crotch wordt genoemd. Als de buikpijn niet heftig wordt, aan één zijde is en niet gepaard gaat met bloedingen, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.

Buikpijn in het eerste trimester

In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.

Buikpijn in het tweede trimester

Ook tijdens het tweede trimester kun je last hebben van wat buikpijn of buikkramp. Je baarmoeder is een grote spier en iedere keer dat deze samentrekt, kan dit voor ongemakken zorgen. Dat samentrekken kan onder andere gebeuren door een volle blaas, constipatie, tijdens het sporten of na de seks. Met name bij sporten kan het een teken zijn dat je het even rustig aan moet doen.

Het is goed om te weten dat je als zwangere extra vatbaar bent voor schimmelinfecties of urineweginfecties. Beiden kunnen milde krampen veroorzaken. Als je twijfelt of je hier last van hebt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts.

buikpijn zwanger

Normale buikpijn tijdens de zwangerschap

In het tweede trimester kun je ook last beginnen te krijgen van wat ze ‘bandenpijn’ noemen. De spier die de baarmoeder ondersteunt rekt letterlijk op en dat kan soms voor wat scherpe of zeurderige pijn in de onderbuik zorgen. Als je zwanger bent van een meerling, dan maakt je lichaam in het tweede trimester een groeispurt door. Ook dat kan af en toe voor buikpijn zorgen. Als je één kindje verwacht, komt dit meestal pas in het derde trimester.

Enige kramp of buikpijn is dus normaal, maar wees wel alert op andere signalen, zoals een aanhoudende doffe rugpijn, een intense druk op je bekken, bloed- of vochtverlies uit je vagina of krampen die met regelmaat terugkeren. Ook hier geldt: twijfel je, bel gewoon je verloskundige op. Het is beter om iets te controleren dat niet in orde lijkt, dan iets te negeren dat een ernstig probleem kan zijn.

Welke buikpijn is niet normaal tijdens de zwangerschap?

Hoewel het gelukkig heel weinig voor komt, zal er bij (ernstige) buikpijn aan het begin van de zwangerschap moeten worden vastgesloten of je geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treedt op wanneer de bevruchte eicel zich buiten de baarmoederholte nestelt. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in het begin lastig te herkennen. De symptomen hiervan verschijnen meestal wanneer je zo’n acht weken zwanger bent. Verschijnselen die kunnen horen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn buikpijn die anders of erger is dan bij je menstruatie en of vaginale bloedingen.

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bestaat het risico dat de eileider scheurt. Dat is een ernstige situatie waarbij er veel bloed in de buikholte terecht komt. Je kunt hierbij de volgende klachten krijgen: plotseling heftige buikpijn (vaak eenzijdige krampen), persdrang (zonder dat er iets uit komt), duizeligheid, zweten en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

Als je denkt dat je tekenen hebt van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ga dan meteen naar de eerste hulp, want het kan levensbedreigend zijn. Als de kramp zich vooral aan één kant van je onderbuik lijkt te concentreren, bel dan voor de zekerheid met de huisarts, ook al is de kramp niet ernstig.

Wanneer de buikpijn of krampen aan het begin van je zwangerschap gepaard gaan met vaginaal bloedverlies, bel dan je huisarts. Er bestaat een kans dat er wel sprake is van een miskraam, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Een huisarts kan een hCG-bloedonderzoek of echografie uit (laten) voeren om uit te zoeken wat er aan de hand is.

buikpijn zwanger

Tips tegen buikpijn tijdens de zwangerschap

Soms is de oplossing tegen buikpijn tijdens de zwangerschap simpel. Deze pijn kan namelijk een teken zijn dat je teveel doet of het te druk hebt. Soms doet simpelweg gaan liggen en ontspannen al wonderen.

Dat vinden niet alle vrouwen makkelijk, dus in zo’n geval kan een ontspannen ademhalingsoefening of een meditatie om contact te maken met de baby in je buik fijn zijn. Paracetamol (de laagst mogelijke dosering) tijdens de zwangerschap mag ook. Een warm bad of een warme douche kan soms ook wonderen verrichten, net zoals een warme kruik of zakje met kersenpitten.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲