kinkhoest 22 wekenprik vaccinatie zwanger
14/08/2023

22 weken prik: kinkhoest vaccinatie tijdens je zwangerschap

Auteur

Datum

Categorie

Share

De 22 wekenprik zorgt ervoor dat je baby al vanaf de geboorte is beschermd tegen kinkhoest. Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie, waardoor hoestbuien ontstaan. Het is vooral gevaarlijk voor baby’s. In dit artikel vertellen we je wat de 22 weken prik inhoudt en hoe deze vaccinatie tegen kinkhoest precies werkt.

Kinkhoest veroorzaakt ernstige hoestbuien. Baby’s kunnen het benauwd krijgen en in ademnood komen. Elk jaar belanden er ongeveer 170 baby’s in het ziekenhuis met kinkhoest. Ze kunnen dan longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.

Jouw vaccinatie beschermt je baby

Baby’s krijgen een vaccinatie tegen kinkhoest, maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus niet beschermd tegen kinkhoest. 

Als jij tijdens je zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest krijgt (de 22 weken prik), dan bescherm je daarmee jouw baby. Na de kinkhoest vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen de baby tegen kinkhoest in de eerste maanden na de geboorte. 

Wat is de 22 weken prik?

Deze vaccinatie tegen kinkhoest kan je halen vanaf tweeëntwintig weken zwangerschap. Daarom heet deze vaccinatie de 22 weken prik.

Je kunt de vaccinatie halen vanaf week 22 in de zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder vanaf de 22e week hoe beter.

Hoe veilig is de 22 weken prik?

De 22 wekenprik is veilig voor jou als zwangere en voor je ongeboren baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen wordt de kinkhoest vaccinatie al langer gegeven, zoals Engeland, België en Spanje. Al sinds de jaren ’60 worden zwangere vrouwen zonder problemen gevaccineerd voor verschillende ziektes. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het vaccin tegen kinkhoest veilig is voor jou en je kindje.

Het vaccin zelf komt niet bij de baby: de placenta werkt als een buffer. Via de placenta geeft je lichaam voedingsstoffen en antistoffen door aan je baby. Via die antistoffen is jouw baby de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen het krijgen van kinkhoest.

In borstvoeding zitten ook antistoffen. Maar deze beschermen niet tegen kinkhoest. Ook als je straks borstvoeding geeft, is een vaccinatie nodig om je kind goed te beschermen. De 22 weken prik is een combinatie-vaccin: het beschermt ook tegen difterie en tetanus. Als jij de vaccinatie haalt dan krijgt je baby één prik minder en start een maand later met vaccinatie.

Bijwerkingen na 22 weken prik

Het vaccin is dus veilig voor jou en je baby. Wel kun je bijwerkingen krijgen, zoals een hangerig gevoel, hoofdpijn of en reacties op de plek waar is geprikt (roodheid, dikke of pijnlijke arm). Deze bijwerkingen zijn meestal vrij mild en gaan vaak vanzelf weer over.

Ernstige bijwerkingen, zoals een heftige allergische reactie, zijn zeer zeldzaam. Bijwerkingencentrum Lareb doet onderzoek naar het gebruik van geneesmiddelen en vaccinaties tijdens de zwangerschap: op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb vind je meer informatie  over bijwerkingen van de 22-weken prik.

Heb je nog vragen over de 22 weken-prik? Bespreek het met je verloskundige: zij kan je adviseren en informeren.

Bron: RIVM, 22wekenprik.nl

Meer lezen?

De griepprik beschermt jou en je baby tegen ernstige gevolgen van griep

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief