Postpartum lichaam na de bevalling (How About Mom)
15/10/2023

Neem de tijd voor jouw herstel na de bevalling

Waarom het belangrijk is om tijd te nemen voor jouw herstel na de bevalling? Je fit en energiek voelen is niet hetzelfde als belastbaar en fysiek hersteld zijn. Dat is een belangrijk onderscheid, waar veel vrouwen tegenaan lopen na de bevalling. Zegt jouw hoofd ook ‘ja’, maar je lijf (nog even) ‘nee’? Luister daar dan goed naar. 

Na de bevalling begint het ontzwangeren. Een periode vol fijne kwaaltjes en symptomen waarin jouw herstel centraal staat. Die eerste keren wandelen na de bevalling staan in mijn geheugen gegrift. Nou ja, wandelen… Waggelen dekt de lading beter. Stapje voor stapje liep ik door de straat, met een kraamverband in m’n onderbroek en het gevoel dat ik alle coördinatie miste in mijn bekkenbodemspieren (wat ook zo is).

In de weken na de bevalling neemt m’n energie geleidelijk toe en heb ik steeds meer zin om naar buiten te gaan, eropuit te trekken met mijn zoontje in de kinderwagen. Maar ik merk dat mijn hoofd meer wil dan mijn lijf aankan. Na een stukje lopen – maximaal vijf tot tien minuten – ben ik kapot. Mijn onderkant voelt beurs en pijnlijk en ik wil wel verder wandelen, maar luister naar mijn lijf.

Herstel na de bevalling

Bevallen is een aanslag op je bekkenbodem. Je bekkenbodemspieren hebben tijd nodig om te herstellen. Urineverlies als je moet hoesten of lachen, een zwaar gevoel tussen je benen: het zijn klachten die veel voorkomen, volgens bekkenfysiotherapeut Anne Dijkstra. Neem die klachten en dat gevoel serieus. Liggen is de enige manier om je bekkenbodem rust te geven.

Dus probeerde ik in de kraamweken ook te liggen als Sam op bed lag. Zeker als ik een wandeling had gemaakt, ging ik daarna even een paar minuten plat op de bank of op bed liggen. Dat is een van de slimste dingen die je kunt doen voor je herstel, hoe je ook bent bevallen.

Bekkenbodemspieren

Het duurt zeker een maand of drie voordat het zware gevoel tussen mijn benen minder werd. Ook al had ik zin om langer te wandelen en kreeg ik zelfs kriebels bij het idee weer te kunnen hardlopen (de laatste keer was lang geleden), toch deed ik heel rustig aan. Langzaam begon ik langer wandelen. Tien minuten werden er vijftien, vijftien werd een half uurtje, en op den duur is een uur of anderhalf wandelen een super fijne workout.

Je bekkenbodemspieren zijn niet te zien – ze zitten immers in je lijf – maar zijn enorm belangrijk. Naar de wc gaan, seks hebben, je houding: de spieren, botten en gewrichten in het bekken zijn voor heel veel verantwoordelijk. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan je gericht advies geven voor het herstel van de bekkenbodem na de bevalling. Ik ben na zes weken bij een bekkenbodemfysiotherapeut langsgegaan, vooral omdat ik wilde weten wat dat zware gevoel was en hoe het kon verminderen. Van haar kreeg ik een serie gerichte oefeningen mee om mijn bekkenbodem aan te spannen en vooral te ontspannen.

Neem de tijd

Mijn belangrijkste boodschap voor andere (aanstaande) moeders? Neem de tijd om je lichaam te laten herstellen van de bevalling. Ook al denk je dat alles weer hersteld is, je bindweefsels en buik- en bekkenbodemspieren hebben tijd nodig om te herstellen. Door de hormonen bij het geven van borstvoeding kan dit herstel nog wat langer duren.

Meer lezen?
Waarom je jouw herstel na de bevalling niet moet vergelijken met andere moeders

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen