herstel na de bevalling
16/10/2023

Waarom je jouw herstel na de bevalling niet moet vergelijken met dat van een andere moeder

Het is 16.00 ‘s middags en je zit nog steeds in je pyjama. Je vier weken oude baby’tje ligt net te slapen, maar je kunt je er niet toe zetten om aan die enorme stapel was te beginnen. In plaats daarvan zit je op de bank en scroll je door de feed van een andere vrouw die net moeder is geworden. Op haar foto’s zie je een stralende nieuwe mama in een blinkend schoon huis. Waarom zie jij, noch je huis of baby, er zo uit? Is er iets mis met jou? Nee, lieve mama. In dit artikel vertellen we je waarom je jouw herstel na de bevalling niet moet vergelijken met dat van een andere moeder.

De postpartum periode, de weken na de bevalling, zijn zwaar. Zo simpel is het. Je bent lichamelijk én emotioneel aan het herstellen van een bevalling, moet wennen aan een nieuw leven, met nieuwe zorgen, taken en verantwoordelijkheden. Je bent nog nooit zo moe geweest en de tijd voor jezelf is nihil. Hoe je deze periode als vrouw ervaart verschil enorm en is afhankelijk van allerlei factoren. Waaronder de ondersteuning die je krijgt, de bevalling en jouw kindje.

Herstellen is iets anders dan falen

Misschien ben jij al begonnen met een dagboekje voor jou baby, misschien heb je niet eens de energie om de keuken op te ruimen. Wellicht lukt het je prima om de huishoudelijke klusjes te doen, maar heb je niet de brain space om op appjes van vrienden te antwoorden. Misschien worstel je met al die dingen. Zelfs dan betekent het niet dat je faalt. Je bent aan het herstellen, dat is écht iets anders.

Misschien heb jij het idee dat jij nog steeds amper op je benen kunt staan, terwijl jouw schoonzus al op stap gaat met haar drie weken oude baby. Hoor je van vriendinnen dat ze al na een week geen bloedverlies meer hadden, terwijl jij nog steeds twee kraamverbanden per keer nodig hebt. Of zie je andere vrouwen met gemak hun newborn borstvoeding geven en is iedere voeding voor jou een uitdaging.

Ieders herstel na de bevalling is uniek

Het belangrijkste om te onthouden tijdens de postpartum periode is dat jouw ervaring uniek is. Je nieuwe baby is uniek, zijn of haar geboorte ook, en jouw herstel dus ook. Er zijn allerlei factoren die mee kunnen spelen dat jouw herstel dus ‘anders’ verloopt dan dat van een vriendin, schoonzus, collega, buurvrouw of andere moeder op Instagram. Er kunnen complicaties op zijn getreden tijdens de bevalling, die bijvoorbeeld zorgden voor een vacuümverlossing, knip of keizersnede. De bevalling kan naast lichamelijk ook mentaal uitdagend of zelfs traumatisch zijn geweest. Je kunt last hebben van constipatie, aambeien of uitdagingen bij het geven van borstvoeding, zoals een verstopte melkkanaal of een borstontsteking. Je kunt last hebben van naweeën, bloedverlies of het litteken van de keizersnede.

Of het je eerste of tweede kindje is maakt ook een verschil. Als je voor de eerste keer zwanger bent en voor je zwangerschap in goede conditie was, kan het zijn dat je lichaam sneller weer hersteld is na de bevalling. Als je voor de tweede of derde keer bent, kan het langer duren voordat je je weer jezelf voelt. Daarnaast is ‘slapen als de baby slaapt’ inderdaad een goed advies, zolang er niet al kinderen thuis rondlopen. Het kan langer duren voor je je beter voelt na de geboorte als je alle dutjes van de baby moet doorbrengen met het zorgen voor oudere kinderen. Tenslotte kan jouw omgeving en de steun die je hiervan krijgt een rol spelen. Het nieuwe ouderschap is al uitdagend, maar is nog zwaarder als je het grotendeels alleen moet doen. Als jij minder hulp of ondersteuning krijgt van jouw omgeving, kan dit ook invloed hebben op jouw herstel.

Herstellen van een totaalruptuur: bevallingsverhaal van Annemarie

Focus op jezelf en de baby

Dus, laat je niet meeslepen in het vergelijken met anderen vrouwen en hun baby’s, zeker als het lijkt alsof hun herstel op een andere tijdlijn verloopt. Misschien klopt dat beeld, maar misschien ook niet. Het kan goed zijn dat zij weer met heel andere uitdagingen te maken hebben, waar jij geen zicht op hebt.

Wees geduldig en wees vooral trots op wat je hebt bereikt. Wat voor bevalling je ook hebt gehad, je lichaam heeft een zware beproeving doorstaan. Je kunt het vergelijken met een marathon. Eentje waar je ongetraind in bent gegaan.

Werkt Instagram op dit moment voor jou eerder deprimerend dan inspirerend, gooi de app dan van je telefoon. Is er een vriendin of familielid die jou, misschien onbedoeld, een slecht gevoel geven? Hou dan eventjes afstand. Blijf je concentreren op het zorgen voor jezelf en je baby. Jullie zijn nu het belangrijkst.

Meer lezen?
Hechtingen na de bevalling: zo bevorder je het herstel
Neem de tijd voor jouw herstel

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen