verlatingsangst eenkennig baby
18/01/2025

Verlatingsangst bij baby’s

Het moment waarop je baby hard begint te huilen wanneer je haar of hem bij de crèche achterlaat, of zelfs maar even naar de wc gaat… Vanaf 8 maanden kunnen baby’s verlatingsangst hebben. Wat is de oorzaak van verlatingsangst en hoe ga je ermee om?

De fase van verlatingsangst en eenkennigheid begint meestal als je baby tussen de 6 en 9 maanden oud is.

Wat is verlatingsangst?

In het eerste half jaar is een baby het liefst dicht bij zijn ouders: je baby heeft jullie nodig voor voeding, verschonen en troost. Tussen de 6 en 9 maanden krijgt je baby door dat hij en zijn ouders aparte mensen zijn. Hij begrijpt dus ook dat jij hem kan verlaten.

Ook kan je baby rond deze leeftijd steeds beter denken in beelden. Je baby begrijpt dat iets ook nog bestaat als zij of hij het niet meer ziet. Hierdoor mist zij of hij je als je niet in de buurt bent.

Verlatingsangst en eenkennigheid

Verlatingsangst en eenkennigheid komen meestal op hetzelfde moment voor bij een baby. Vaak versterken verlatingsangst en eenkennigheid elkaar.

Waardoor ontstaat verlatingsangst?

In deze fase hecht je baby zich vaak aan één of twee personen. Juist rond de 8 maanden hebben baby’s vaak een sterke emotionele gehechtheid met jou ontwikkeld. Die hechting is een prachtig fenomeen, maar kan ook opspelen bij verlatingsangst.

Kort gezegd: emotionele gehechtheid aan jou + niet weten of je terugkomt = verlatingsangst.

Symptomen verlatingsangst en eenkennigheid

Wanneer kun je merken dat je baby verlatingsangst heeft? Veelvoorkomende situatie zijn bijvoorbeeld als je ze ‘s nachts in hun wiegje teruglegt na een voeding, of ‘s ochtends je baby afzet op de crèche of de opvang. Elke baby is anders, maar dit zijn een paar signalen van verlatingsangst en eenkennigheid die je baby kan hebben:

  • Huilen als je je ze verlaat, al is het maar om naar een andere kamer te gaan.
  • Aanhankelijker zijn dan normaal.
  • Angstig of behoedzaamheid zijn tegenover vreemden, zelfs mensen die ze kennen zoals familie, opa’s of oma’s
  • Niet naar bed willen.
  • ’s Nachts vaker wakker worden: had je kindje net het doorslapen een beetje onder de knie, merk je nu dat hij of zij in paniek raakt als je de slaapkamer verlaat.

Als je baby moe, hongerig of ziek is, kunnen deze reacties nog intenser zijn.

verlatingsangst eenkennigheid baby

Wanneer verlatingsangst bij baby’s?

De kans is groot dat je tussen de 8 en 18 maanden merkt dat je baby verlatingsangst heeft. Het ene kind heeft meer last van verlatingsangst dan het andere. De meeste baby’s of dreumesen groeien er overheen tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn. Je zult merken dat je na dat eerste jaar ook steeds beter kunt communiceren met je baby of dreumes. Je kunt uitleggen dat het oké is om een tijdje van elkaar gescheiden te zijn en dat ze je snel weer zien. 

Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is. Wel kan verlatingsangst ook weer opspelen in de eerste schooljaren.

Verlatingsangst en slapen

Heeft je kindje moeite om alleen achter te blijven in het bedje als hij moet gaan slapen? Als verlatingsangst opspeelt bij het naar bed brengen (‘bedtijd strijd’) helpt het bijvoorbeeld door de cirkeltechniek toe te passen. Door in een andere kamer wat geluid te maken en te zeggen dat je zo nog even terugkomt, weet je baby of dreumes dat je in de buurt bent. Zorg dan dat hij je nog hoort, door nog wat te rommelen of te zingen op de gang.

Soms kan het ook helpen om om de paar minuten even binnen te lopen en aai te geven, zonder hem of haar uit bed te halen. Maak de periodes dat je wegblijft steeds wat langer, zodat je kind meer vertrouwen krijgt en hopelijk zelf in slaap kan vallen.

Verlatingsangst bij de opvang of crèche

Wat kan helpen bij verlatingsangst?

Afscheidsritueel

Heeft je kind het moeilijk met het afscheid op de crèche of op de opvang, hou het afscheid dan juist kort. Geef je kind een knuffel om hem te troosten, maar ga daarna ook echt weg. Juist door steeds terug te komen om te kijken hoe het gaat, maak je het voor je baby alleen maar moeilijker. Als je je zorgen maakt, kun je de opvang nog een berichtje sturen of bellen. Grote kans dat je kind alweer vrolijk aan het spelen is.

Knuffeltje van thuis

Wat ook goed werkt: geef je kindje iets vertrouwds mee, zoals de lievelingsknuffel of doekje. Als die in de buurt is, geeft dat een veiliger gevoel.

baby wennen aan creche

Tips bij verlatingsangst

Verlatingsangst bij baby’s kan ervoor zorgen dat je verdrietig, gefrustreerd of zelfs een slechte moeder voelt. Je huilende baby achterlaten op de opvang voelt verschrikkelijk. We know the feeling…

Besef dat verlatingsangst en eenkennigheid natuurlijke stappen in de ontwikkeling van je kind. Hoe vervelend het ook is voor jou en je baby, je hoeft je er dus geen zorgen om te maken. Probeer het mooie ervan in te zien. Als je baby verlatingsangst heeft, is dat eigenlijk een goede zaak. Waarom? Het betekent dat je een sterke band met je baby hebt opgebouwd.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen