slechte moeder voelen How About Mom
07/02/2023

Je een slechte moeder voelen, betekent niet dat je er ook een bént

Ik denk dat er geen moeder is die zich niet af en toe een slechte moeder voelt. Het is een vervelend gevoel, maar het is ook een gevoel waar je niet altijd iets aan kunt doen. We zijn allemaal soms moe, of hebben een kort lontje. We zijn soms een moment minder oplettend en weten ook niet altijd hoe we dat opvoeden nu goed moeten aanpakken. We maken keuzes die goed zijn voor onszelf, ook al voelt dat vervolgens niet als de beste keus voor je baby. Maar als ik je één ding op je hart mag drukken is het dit: ook al voel jij je soms een slechte moeder, betekent dit niet dat jij er ook een bent.

Je bent geen slechte moeder als…

Jij jouw kindje wegbrengt voor een nacht bij opa en oma zodat jij een nacht bij kan slapen, afzet bij de kinderopvang om een ochtend voor jezelf te hebben of als jij in je eentje een paar dagen weggaat om simpelweg even bij te tanken. Vergeet niet dat jij de spil bent van het gezin en dat jij goed voor jezelf moet blijven zorgen om voor jouw kinderen te kunnen zorgen. Natuurlijk wil je het liefst alle ballen in de lucht houden, maar soms gaat dat simpelweg niet. Wees niet te hard voor jezelf, je mag deze tijd zonder enige vorm van schuld nemen.

Jouw kindje eens van het bed is gevallen, zijn hoofdje tegen de auto is gestoten of je in haar vingertje hebt geknipt met dat onhandige kleine nagelschaartje… In een moment van onoplettendheid kan er zoiets gebeuren. Natuurlijk voel je je op zo’n moment schuldig, maar weet dat zo’n ongelukje bij alle moeders en vaders weleens gebeurt.

Het slaapritueel niet zonder slag of stoot verloopt. De timing van dat moment is nu eenmaal vreselijk. Jij bent vaak gaar en moe, terwijl jouw kind juist denkt: haaa, we doen er nog een schepje bovenop. Je hoopt misschien op een relaxt en liefdevol moment en baalt ervan als er veel wordt gehuild, gedreigd of wordt gemopperd. ‘t Is niet leuk, dat weten wij ook, maar ook dít maakt jou geen slechte mama.

Je de zwemles, een kinderfeestje waar je kind voor was uitgenodigd of de traktatie voor school bent vergeten. Been there, done that.

‘Ik word gek’

Jullie uit elkaar gaan en het oude gezin niet langer bestaat. Geen enkel koppel start aan het leven als een gezin met de intentie om deze weer kapot te maken. Hoe ongelofelijk pijnlijk, verdrietig en beangstigd het ook kan zijn om er in je eentje voor te komen te staan als moeder, soms is dit helaas de beste keuze. Twee ongelukkige ouders die kosten wat het kosten samen blijven, is echt niet zaligmakend en helemaal niet (altijd) de beste keuze voor jullie kids. Vergeet ook niet dat jij en je kindje(s) nog steeds een liefdevol en fantastisch gezinnetje vormen, ook al heeft het niet meer de vorm die je voor ogen had toen je hiermee begon.

Je af en toe denkt: ik word gek. Moederschap, werken, een huishouden, relatie, zorgen voor jezelf… Het is allemaal ook veel en intens en vermoeiend. We hebben allemaal momenten waarop we denken ‘hoe dan?!’. Dat zegt niets over jouw kwaliteiten als moeder of de liefde die jij voelt voor je kindje.

Je niet direct verliefd bent op de baby na de geboorte. Moedergevoel mag groeien, dat hoeft er niet direct te zijn. Het wordt door allerlei factoren beïnvloed en het zegt niets over de hoeveelheid liefde die je straks voor je kindje gaat voelen.

Jouw kind wat vaker dan je misschien ooit van plan was voor een scherm zit. Het corona-virus, een lockdown, scholen en opvang die om de haverklap dichtgaan. Het zijn uitdagende tijden. Natuurlijk is het fijn en belangrijk om ook samen met je kindje activiteiten te ondernemen, maar voel je asjeblieft niet te schuldig als jouw kindje wat langer voor de tv of iPad heeft gezeten, zodat jij tenminste aan je eigen werk of een klusje in huis toekwam. Lees vooral ook even dit artikel over schermtijd bij kinderen.

Ben ik een slechte moeder? Nee!

Lieve mama, ik ken het gevoel. Bij mij gaat minimaal één keer per week door mijn hoofd: jeeemig, wat ben ik voor loedermoeder zeg. Als ik weer iets vergeten ben op school, als ik mijn geduld verlies tijdens het avondeten, als ik handschoenen vergeet tijdens een ijskoude fietsrit, als mijn dochter geen schone maillots meer heeft omdat ik zo achterloop met de was… De lijst is eindeloos.

Maar weet je, het feit dat je zulke gedachten hebt, zegt eigenlijk genoeg. ls je je zorgen maakt over je wel een goede moeder bent, dan weet je dat het zo is. Daar mag jij je dus aan vasthouden. Je doet je best en dat is goed. You’ve got this.

Meer lezen?

Margot werd thuisblijfmoeder en kreeg al gauw door: ‘Dit maakt me niet gelukkig’

Van moeder tot mama: 3 x met liefde gegeven adviezen van bekende moeders

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen