Gefeliciteerd! Als je 8 weken zwanger bent, ben je inmiddels twee maanden onderweg in deze spannende reis naar het ouderschap. Hoewel je misschien nog niet veel uiterlijke veranderingen merkt of pas een bescheiden buikje hebt, vinden er zowel bij jou als bij je baby veel belangrijke ontwikkelingen plaats.
Ontwikkelingen bij de baby bij 8 weken
Op dit punt in de zwangerschap is je baby ongeveer zo groot als een framboos. Hoewel de foetus nog klein is, ontwikkelt het zich in een razend tempo. Een belangrijke ontwikkeling die zich voordoet rond 8 weken zwanger zijn de organen die zich ontwikkelen. De belangrijkste organen van je baby beginnen zich te vormen, zoals het hart, de hersenen, de lever en de nieren. Hoewel ze nog niet volledig ontwikkeld zijn, worden de basisstructuren gelegd.
De vingertjes beginnen zich nu ook te vormen, maar zitten nog wel met de huid als een soort zwemvliesjes aan elkaar. Hoewel je het nog niet kunt voelen, begint je baby al vroeg in de zwangerschap met het vertonen van reflexen, zoals het buigen van de armen en benen. Die beginnende reflexen ontwikkelen zich verder, zelfs tot na de geboorte. Wist je dat pasgeboren baby’s nog een aantal reflexen hebben die na de geboorte verdwijnen?
8 weken zwanger: dit gebeurt er lichamelijk bij jou
Tijdens de achtste week van je zwangerschap kun je dezelfde lichamelijke veranderingen merken als bij 7 weken zwanger en 6 weken zwanger. Veel zwangere vrouwen ervaren (enorme!) vermoeidheid in deze fase. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde hormoonproductie en de energie die jouw lichaam besteedt aan de groei van de baby.
Hoewel niet alle vrouwen hier last van hebben, kan de misselijkheid in deze periode beginnen of verergeren. Misselijkheid kan op elk moment van de dag optreden en kan variëren van lichte misselijkheid tot braken.
In dit eerste trimester wordt de basis voor je baby’s gezondheid gelegd. Alles is in ontwikkeling. Je baby ontwikkelt zich nu zo snel en er gebeuren zoveel belangrijke dingen dat dit je baby heel kwetsbaar maakt. Daarom is het juist in deze periode zo belangrijk dat er geen schadelijke stoffen zoals alcohol en nicotine bij je baby komen.
Tips bij 8 weken zwangerschap
Probeer in deze periode goed voor jezelf te zorgen. Een zwangerschap kan emotioneel en fysiek veeleisend zijn, dus probeer de dingen te doen die je ontspannen en gelukkig maken.
Gezond eten helpt je om jezelf goed te blijven voelen. Probeer groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten op je menu te zetten. Dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. En neem voldoende rust: Geef toe aan je vermoeidheid en zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt. Probeer indien mogelijk dutjes te doen en ga op tijd naar bed.
Tussen de achtste en tiende week plannen de meeste verloskundigen het eerste bezoek bij de verloskundigenpraktijk. Neem contact op met je verloskundige als je ergens over twijfelt of je zorgen maakt.