6 weken zwanger
25/06/2023

6 weken zwanger: een kloppend hartje

Auteur

Datum

Categorie

Share

Was je baby met 5 weken zwanger zo klein als een appelpitje, inmiddels heeft het embryo het formaat van een erwt. Bijzondere mijlpaal aan het eind van week 6: het hartje begint te kloppen.

Ben je er deze week achter gekomen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! We vertellen je welke ontwikkelingen er in jouw lichaam plaatsvinden en wat jij kunt ervaren als je 6 weken zwanger bent.

Ontwikkelingen bij de baby bij 6 weken

Vanaf week 6 begint het hart van jouw baby krachtiger te kloppen.. Bij 5 weken zwangerschap wordt de basis van de bloedsomloop en het hart ontwikkeld, vanaf week 6 is de hartslag te herkennen.

Met 6 weken zwanger lijkt het embryo nu op een C-vormig wezentje met een soort gekruld staartje. Geen zorgen, die staart verdwijnt weer. De kleine knopjes op het embryo zijn de plekken waar straks de armen en benen groeien. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich steeds verder. Vanaf 6 weken zwangerschap krijgt het embryo voedingsstoffen binnen via jouw bloed. Via de navelstreng en placenta zijn jullie de aankomende maanden met elkaar verbonden.

Ook het hoofd van je baby is volop in ontwikkeling met week 6. Natuurlijk is het nog geen gezicht maar de ogen, oren, neus, kaak en wangen beginnen nu heel voorzichtig vorm te krijgen. Ben je ook zo benieuwd hoe hij of zij er straks uit komt te zien?

6 weken zwanger: hoe voel jij je?

Door de hormonen kan je meer last krijgen van kwalen. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Heb je al een gekke zwangerschapscraving gehad? De kans is groot dat je een voorkeur voor bepaalde voeding krijgt tijdens de zwangerschap. Sommige favoriete snacks smaken je niet meer. Het kan ook zijn dat je bepaalde geuren en smaken zoals koffie niet meer kunt verdragen.

Je kunt deze week ook bloedverlies hebben. Dit kan door een innestelingsbloeding ontstaan. Als het embryo zich in het baarmoederslijmvlies nestelt, kunnen de kleine bloedvaatjes hierom heen beschadigd raken. Dat kan tot licht bloedverlies zorgen. 

Je emoties kunnen alle kanten opgaan in deze eerste weken van de zwangerschap. Blijdschap, onzekerheid, spanning: die wisselende emoties zijn heel begrijpelijk. Moeder worden is een van de grootste veranderingen – zo niet de grootste – in je leven. Niet zo gek dat je aan dat idee moet wennen, toch?

Afspraak maken met de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je vast een afspraak maken met een verloskundige. De meeste verloskundigen plannen de eerste afspraak tussen de achtste en tiende week. Je kunt zelf een verloskundigenpraktijk uitkiezen. Belangrijk is wel dat het een praktijk in de buurt is. In de meeste gevallen begeleidt de verloskundige je zwangerschap, behalve bij een medische zwangerschap.

Tips bij 6 weken zwanger

  • Veel last van moodswings? Het hoort erbij, maar fijn is het niet. Probeer mild te zijn voor jezelf.
  • Vermoeidheid: je moe voelen komt heel veel voor in het eerste trimester. Gek hé, hoe je een paar weken geleden nog een marathon kon rennen en nu om 20.30 in bed ligt iedere avond. Bedenk maar zo: je lichaam is bezig met een geweldige prestatie en dat kost veel energie.

Meer lezen?

Gekke redenen om te huilen tijdens je zwangerschap

‘Ik voel me schuldig dat ik niet mijn zwangerschap niet altijd leuk vind’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief