Suiker-en-kinderen
02/04/2025

Zoete verleiding: hoe ga je als ouder om met suiker?

Suiker en kinderen, het blijft een gevoelig onderwerp. Geef je dat koekje, ijsje of snoepje nu wel of niet? Iedereen wil een gezonde basis meegeven, al voelt compleet verbieden soms onrealistisch. Kinderfeestjes, traktaties op school, opa en oma die iets lekkers aanbieden, hoe ga je daarmee om? Is suiker echt zo schadelijk, of is af en toe iets zoets voor je baby of kind prima?

Hoe (on)gezond is suiker?

Suiker levert snelle energie en komt van nature voor in fruit en zuivel.

Maar in veel van onze voeding zit toegevoegde suiker en dáár zit het probleem. Deze toegevoegde suikers zitten niet alleen in snoep en frisdrank, maar verschuilen zich ook in producten als ontbijtgranen, yoghurt en pastasauzen. In veel van onze dagelijkse voedingsmiddelen zit tegenwoordig suiker.

Kinderen: minder dan 1 glas appelsap per dag

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou niet meer dan 5% van de dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers moeten komen. Voor kinderen betekent dat ongeveer 12-25 gram per dag, afhankelijk van de leeftijd. Ter vergelijking: een glas appelsap bevat al 20 gram suiker.

Wat zijn de effecten van suiker?

Een hoge suikerinname draagt bij aan overgewicht, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes.

Daarnaast kan suiker invloed hebben op het gedrag van je kind. Wetenschappelijk bewijs voor hyperactiviteit door suiker is niet eenduidig, al kunnen bloedsuikerschommelingen zeker invloed hebben op stemming en concentratie. Welke ouder herkent het niet? Na dat taartje op het kinderfeestje lijkt je kind een energie-explosie te krijgen en enigszins onhandelbaar.

taart ongezond eten trek

De eerste 1000 dagen: een cruciale periode

De eerste 1000 dagen van een kind, van conceptie tot de tweede verjaardag, bepalen veel voor de stofwisseling, het immuunsysteem en de hersenontwikkeling van je kind op latere leeftijd. Onderzoek toont aan dat een hoge suikerconsumptie in deze periode de basis kan leggen voor een verhoogd risico op obesitas en diabetes later in het leven. En zelfs voor de zwangerschap: het eten van meer bewerkte voedingsmiddelen voor de zwangerschap wordt in verband gebracht met een groeiachterstand bij de baby.

Baby’s worden geboren met een natuurlijke voorkeur voor zoet. Dit betekent niet dat ze suiker nodig hebben. Minder toegevoegde suikers in de eerste jaren maakt het eenvoudiger om een gezond en gevarieerd eetpatroon aan te leren. Door kinderen van jongs af aan te laten wennen aan pure, onbewerkte smaken, wordt het makkelijker om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen. Je helpt met deze keuze dus ook jezelf! 

Oma weet raad: hulp bij vallen, vlekken en viezigheid

Moet je suiker dan volledig verbannen?

Een volledig suikervrij dieet is lastig vol te houden en werkt soms averechts. Kinderen die thuis nooit iets zoets krijgen, kunnen er buitenshuis juist extra naar verlangen. Ze kunnen zich zelfs buitengesloten gaan voelen. Bewust omgaan met suiker zorgt voor een beter evenwicht en werkt meestal beter dan verbieden.

Maak er iets speciaals van

Door slimme keuzes te maken, blijft de suikerinname beperkt zonder dat een kind iets tekortkomt. Veel producten bevatten verborgen suikers, waardoor het helpt om etiketten te controleren. Een banaan of een handje rozijnen is namelijk net zo lekker als een ijsje, zeker wanneer het gepresenteerd wordt als een speciaal moment. Suiker kan ook verbonden worden aan een bewust gekozen gelegenheid, zoals een snack in het weekend, een verjaardagsfeestje of een zonnige dag, in plaats van een dagelijkse gewoonte.

We snappen natuurlijk ook dat dat lastig is, in een omgeving waarin jonge kinderen steeds meer aan suiker worden blootgesteld. Van supermarkt met toetjes en kinder-producten tot traktaties op créche of school.

Suiker is niet de duivel, maar…

Suiker op zichzelf vormt geen gevaar, al kan een structureel te hoge inname wel schadelijk zijn. In de eerste 1000 dagen is het verstandig om de hoeveelheid suiker laag te houden, zodat kinderen een gezonde basis ontwikkelen.

Daarna helpt het om gezonde gewoontes aan te leren en een evenwichtige aanpak te hanteren. Af en toe een koekje, ijsje of taartje? Geen probleem, zolang het niet de norm wordt en jij en je kind extra genieten van het dit heerlijke moment!

Meer lezen?

Help, mijn kind lust geen groenten

Wil je dat je kind meewerkt? Zet plustaal in

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen