Shanty
29/03/2022

Shanthy is alleenstaande moeder van twee kinderen: ‘Dankbaar dat zij mijn leven zijn’

Shanthy Nijs (’89) is alleenstaande moeder van zoon Boris (’17) en dochter Mea (’22) en geniet momenteel van haar zwangerschapsverlof. How About Mom spreekt haar over haar leven als single mom, over de uitdagingen van alleenstaand moederschap en over de dankbaarheid voor haar twee kinderen.

Alleenstaand moederschap

Vier jaar geleden, toen ze coschappen liep en nog volle bak aan het studeren was, raakte Shanthy in verwachting van zoon Boris. Op Valentijnsdag van dit jaar verwelkomde ze haar tweede kindje, dochter Mea, die net als Boris als een onverwacht cadeautje kwam. ‘Ik heb altijd al een kinderwens gehad’, vertelt Shanthy. ‘Maar dat ik alleenstaande moeder zou worden van twee kinderen, had ik niet bedacht. En hoewel het pittig is om de zorg in m’n eentje te dragen, ben ik vooral heel dankbaar dat ik moeder van twee kinderen ben en zij mijn leven zijn.’

Shanthy noemt het achteraf fijn dat zowel Boris als Mea als cadeautjes zijn gekomen. ‘Ik heb bijvoorbeeld niet na hoeven te denken over trajecten die je moet doorlopen als je een kindje wil, maar geen partner hebt’, aldus Shanthy. ‘Ja, ik heb twee kinderen van twee verschillende vaders en ben nu alleen, maar ik had niet anders gewild. We zijn een hecht en fijn gezin van drie en ik weet dat ik mijn kinderen – voorzover dat realistisch is – alles kan bieden.’

Onzekerheden

Dat Shanthy blij en dankbaar is voor haar leven als alleenstaande moeder, betekent natuurlijk niet dat ze geen onzekerheden of angsten kent. ‘Soms voel ik me schuldig, dat mijn kinderen opgroeien met één ouder. Dat ze nu al een ‘geschiedenis’ hebben. Toen Boris net geboren was, had ik het er heel moeilijk mee dat zijn vader niet in beeld was. Hij was zo’n mooi, lief baby’tje en ik dacht vaak: ‘Wat sneu dat je vader niet even naar je komt kijken. Als Boris en Mea wat ouder zijn, zullen ze vast ook met vragen zitten en dat is begrijpelijk.’

Dat de vaders van beide kinderen dus niet in beeld zijn, resulteert in het feit dat Shanthy de complete opvoeding van haar kinderen heeft. ‘En dat vind ik soms best pittig en angstig’, vertelt ze. ‘Ze hebben natuurlijk alleen mij en wat als ik nou niet goed aanvoel hoe zij zich voelen? Of ik ze een moment even niet zo goed begrijp? Dan hebben ze niet nog een vader of moeder die dat misschien wel goed kan aanvoelen waardoor het soms voelt alsof ik een extra grote verantwoordelijkheid voor ze heb.’

Minder flexibel

Dat Shanthy de complete zorg over haar twee kinderen heeft, zorgt er ook voor dat er minder reuring in huis is. ‘Als ik niks doe, gebeurt er namelijk niks’, vertelt ze. ‘Toen ik het afgelopen jaar een relatie had, heb ik er voor het eerst aan geproefd hoe het is om moeder te zijn met een man aan je zijde. En ik zeg absoluut niet dat ik het zonder man niet fijn vindt, maar het maakt het soms wel wat makkelijker. In je eentje op pad met twee kinderen kost namelijk gewoon meer moeite dan wanneer je dat met z’n tweeën doet. Dat je even uitgebreid gaat ontbijten of de auto pakt en naar het strand gaat.’

Hoewel het als alleenstaande moeder dus ingewikkelder is om erop uit te gaan, houdt dit Shanthy niet tegen. ‘Zo ben ik met Boris naar Bali geweest toen hij net een jaar oud was. Ik dacht: laat ik het proberen. Lukt het niet? Dan hebben we twee stomme weken. Lukt het wel? Dan hebben we twee fantastische weken. Uiteindelijk was het een geweldige vakantie en heb ik ook geleerd dat ik die mindset van loslaten en gewoon doen, als alleenstaande moeder nodig heb. Juist ook omdat ik niet anders kan.’

Hechte band

De onzekerheden en pittige momenten zijn volgens Shanthy wel een heel klein onderdeel van haar leven als alleenstaande moeder. ‘Want de band die ik met Boris heb en die ook met Mea steeds meer groeit, is zó hecht’, vertelt ze daarover. ‘Juist omdat we zoveel samen zijn, zijn we compleet op elkaar afgestemd en is die band heel intens. Ik ben trots op m’n gezin en vind het alleenstaande moederschap heel goed te doen, ook mede vanwege mijn uitgebreide netwerk.’

Shanthy is dan ook dankbaar voor haar netwerk. ‘Toen ik net was bevallen van Boris, wilde ik alles zelf doen en mensen laten zien dat ik het in m’n eentje zou redden. Ik had een soort bewijsdrang, maar inmiddels weet ik dat ik die hulp om me heen nodig heb. Steeds meer heb ik daarom geleerd om m’n grenzen aan te geven en beroep te doen op bijvoorbeeld mijn ouders als ik dat nodig heb. Ik kan echt niet zonder ze en ik vind het zowel fijn voor mezelf als voor m’n kinderen dat ze ook veel tijd met opa en oma kunnen doorbrengen.’

Advies aan andere moeders

Het alleenstaande moederschap is soms pittig, maar vooral ook heel mooi en bijzonder, blijkt wel uit het verhaal van Shanthy. ‘Ik wil andere alleenstaande moeders dan ook meegeven dat het ze zeker gaat lukken om de opvoeding van hun kind(eren) alleen te doen. Ik heb twee blije en tevreden kinderen waardoor ik ook vertrouwen in mezelf als moeder krijg dat ik dit leven rock. Zolang je relaxt blijft en dingen kunt loslaten, zul je steeds meer beseffen hoe mooi en hecht die band met je kind is.’

Meer lezen?
Onbewust alleenstaand moeder: zwanger, maar hij wil het niet
Mirella van Markus over vervullen kinderwens als vrouwenstel: ‘Heeft mijn kind een vaderfiguur nodig?’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen