Bieke is bewust alleenstaande moeder van drie kinderen
17/05/2022

Bieke koos op jonge leeftijd bewust voor alleenstaand moederschap: ‘Ik wilde niet langer wachten op de juiste partner’

Al op jonge leeftijd weet Bieke dat ze kinderen wil en dat ze – als ze de juiste partner niet snel tegenkomt – ze alleen voor het moederschap zou kiezen. Wanneer ze op haar 28ste nog vrijgezel is, wil ze niet langer te wachten en besluit ze bewust voor alleenstaand moederschap te gaan.

Inmiddels is ze moeder van Emmanuel (2020) en tweeling Luca en Emilia (2022). Aan How About Mom doet ze haar verhaal.

Alleenstaande moeder

Dat Bieke bewust voor het alleenstaande moederschap heeft gekozen, betekent niet dat ze per se kinderen wilde krijgen zonder partner. ‘Als ik de juiste man was tegengekomen, had ik natuurlijk heel graag samen voor het ouderschap willen gaan’, vertelt ze. ‘Maar toen ik drie jaar geleden nog steeds vrijgezel was, besloot ik er alleen voor te gaan. Ik dacht: ‘Liever de rest van mijn leven wel kinderen en geen man, dan wel een man en geen kinderen.’

Dat Bieke altijd al moeder wilde worden, blijkt wel wanneer ze vertelt dat ze op haar 24ste al in gesprek ging met gynaecologen over haar kinderwens. ‘Hier in België is het namelijk verplicht om gesprekken te voeren met een psycholoog wanneer je besluit in je eentje voor kinderen te gaan’, vertelt ze. ‘Eigenlijk was ik toen nog hartstikke jong, maar die wens om moeder te worden was zo groot dat ik toen al besloot te kijken wat de mogelijkheden waren.’

Definitieve keuze

Hoewel Bieke op haar 24ste dus al de eerste gesprekken heeft, besluit ze op haar 28ste definitief voor een kindje te gaan. ‘Ik voelde me 100 % klaar voor het moederschap en besloot niet langer te wachten op de juiste partner’, vertelt ze. ‘Tuurlijk schoten er af en toe de twijfels door mijn hoofd. Zo dacht ik tijdens de eerste inseminatie – ik ben beide keren zwanger geraakt via IUI – wel even: ‘Doe ik hier wel goed aan?’ Maar toen de eerste poging mislukte en ik daar best verdrietig over was, werd mijn gevoel wel bevestigd: nu moeder worden, dat is wat ik wil.’

Die twijfels die Bieke destijds voelt, gaan met name over het feit dat haar kinderen geen vaderfiguur in hun leven zullen hebben. ‘En dat is eigenlijk ook gelijk de enige reden waarom ik heb getwijfeld’, vertelt ze. ‘En nu ik eenmaal moeder ben, kan ik het nog steeds weleens lastig vinden. Als ze bepaalde karaktereigenschappen of talenten ontdekken die ik niet heb, kan ik helaas niet zeggen dat ze die van hun vader hebben. En dat vind ik spijtig.’

De keuze om voor alleenstaand moederschap te gaan, betekent in Bieke’s geval namelijk ook dat ze enkel zwanger kan raken via een anonieme zaaddonor. ‘Maar dat heb ik niet als lastig ervaren. Wel vond ik het belangrijk dat de donor ongeveer dezelfde uiterlijke kenmerken zou hebben als ik, zodat mijn kinderen ook wel op mij zouden lijken’, vertelt ze. ‘Daarnaast wilde ik alleen voor een tweede kindje gaan als dat met dezelfde donor zou kunnen. Het leek me namelijk vervelend voor Emmanuel en een eventueel tweede kindje dat ze niet dezelfde vader zouden hebben, juist omdat ze hem ook nooit zullen leren kennen.’

Een tweeling

Als Bieke eenmaal is bevallen van Emmanuel en na 1,5 jaar haar draai heeft gevonden, besluit ze voor een tweede kindje te gaan. ‘En hoewel ik wist dat de kans op een tweeling groter is bij een fertiliteitstraject, schrok ik wel toen ik hoorde dat er twee kindjes in m’n buik zaten’, vertelt ze. ‘Vooral vanuit praktisch oogpunt. Ik ben alleen, hoe ga ik dat doen met drie jonge kindjes? Ik had bewust gekozen voor een tweede kindje, maar een derde is wel even wat anders natuurlijk. Het was even slikken, maar al gauw raakte ik aan het idee gewend.’

Inmiddels is ook de tweeling geboren en is Bieke alleenstaande moeder van drie kinderen. ‘Dat is geweldig, maar natuurlijk ook heel pittig. Ik moet immers alles alleen doen en kom soms handen tekort en het voelt nu wel alsof ik aan het overleven ben’, vertelt ze. ‘Gelukkig heb ik nu nog verlof en gaat Emmanuel doordeweeks naar het kinderdagverblijf waardoor ik m’n aandacht kan focussen op Luca en Emilia. Dat gaat nu heel goed en fijn, maar ik weet niet hoe ik het allemaal ga doen als ik zo weer aan het werk moet.’

Compleet

Ondanks dat Bieke soms handen tekort komt en nu vooral aan het overleven is, staat ze helemaal achter haar keuze om voor het alleenstaande moederschap te gaan. Maar… Mist ze geen partner? Op die vraag antwoordt ze stellig: ‘Nee, ik voel me heel erg compleet met mijn kinderen. Ik sta zeker open voor een relatie, maar niet omdat ik me anders niet compleet voel. Ik ben blij en heel dankbaar dat ik m’n gevoel heb gevolgd en voor het alleenstaand moederschap ben gegaan.’

Meer lezen?
Shanthy is alleenstaande moeder van twee kinderen: ‘Dankbaar dat zij mijn leven zijn’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen