slaaptekort moeder
26/07/2023

Ask Tilda: “Hoe kan ik minder fixeren op bepaalde onderdelen van het ouderschap?”

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Hoe kan ik minder fixeren op bepaalde onderdelen van het ouderschap, in mijn geval het slaaptekort als moeder?’

Ik kan uit je vraag niet opmaken of het gaat om het feit dat je niet slaapt, omdat je kindje(s) niet slapen of dat jij zelf wakker ligt ook als je kindjes(s) wel doorslapen. Dus ik beantwoord je vraag ze breed mogelijk. Slaaptekort is een heet hangijzer onder mama’s. Niet slapen is een veel besproken onderwerp onder ouders. Veel mama’s vragen elkaar: ‘Slaapt jouw baby al door?’ Of: ‘Ik ben zo moe, wanneer ga ik eindelijk weer eens slapen?’ Dit zijn dingen die ik veel hoor in mijn praktijk. Slaaptekort is iets waar veel nieuwbakken moeders en vaders veel moeite hebben.

Daarnaast zorgt slaaptekort als moeder er vaak voor dat je bijvoorbeeld een korter lontje krijgt, sneller uitvalt tegen je partner en of soms ineens in huilen uitbarst. Gewoon, omdat je zó ontzettend moe bent. Het gebeurt heel vaak en het is iets waar veel moeders last van hebben. Het is niet voor niets dat de CIA slaapontzegging inzet als martelmethode: het is super zwaar.

‘s Nachts piekeren

Sommige mama’s vragen mij: hoe kreeg jij je kindjes zover dat ze door gingen slapen? Ik leg dan uit dat ik dit deed door overdag vooral veel routine aan te houden en als ze wat ouder waren, de nachtvoedingen op te rekken met een kwartiertje. Dit beschrijf ik ook in mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht.” Maar, dit is voor elk kindje, elke ouder en elk gezin weer anders.

Ook eindelijk weer eens een nacht doorslapen?

Sommige moeders ervaren slaaptekort, terwijl hun kindje(s) gewoon slaapt. Dan is het hele huis stil, maar jij ligt nog wakker. Vaak komt dit type slaaptekort doordat moeders veel last hebben van piekeren. Dat gebeurt vooral ’s nachts en vaak lijken problemen dan ook ineens veel erger. Dingen waar je overdag misschien niet zoveel over nadenkt, komen ’s nachts ineens opzetten en voor je het weet lig je uren naar het plafond te staren of zie je kuddes beren op de weg. Als moeders veel piekeren, ligt daar vaak iets groters aan ten grondslag.

Meestal hebben deze mama’s veel last van onzekerheden sinds ze moeder zijn geworden. Onzekerheden over of ze het wel goed doen als mama en of ze wel geschikt zijn voor het moederschap. Deze onzekerheden volgen elkaar vaak in rap tempo op en werken slaaptekort in de hand. Want als je je constant zorgen maakt over wat nog gaat komen of over dingen nadenkt die al zijn geweest, verspil je eigenlijk onbewust heel veel energie. Op beiden heb je namelijk geen invloed. Op het hier en nu gelukkig weer wel. Daarom werkt mindfullness heel goed tegen piekeren en helpt het je tevens om jezelf te omarmen precies zoals je bent.

‘Het is een fase’

Ja, dus ook met al je onzekerheden. Dat wil niet zeggen dat je hier niet vanaf kunt komen. Ook ik was ooit die moeder met XXL slaaptekort en ik piekerde me suf. Ik was super onzeker toen ik net moeder was geworden en vroeg me steeds af: hoe doen al die andere moeders dit? Functioneren op zo weinig slaap en me er dan ook nog eens niet druk over zien te maken.

Nu, zoveel jaren later weet ik. Dat er niet één juiste manier van moederschap is. Er zijn er wel duizenden. De perfecte mama bestaat niet. Dus probeer in het hier en nu te kijken naar wat er wel lukt op een dag. Het minder fixeren op struggles lukt vaak als je gaat zoeken naar de wins binnen jouw moederschap. Dus, als je een nachtje wel goed hebt geslapen daarop te focussen, in plaats van te kijken naar hoe weinig je slaapt. Probeer de minder succesvolle momenten (zoals wanneer je in zombie modus achter je kinderwagen loopt) te omarmen en te zien voor wat het is: van voorbijgaande aard. Omarm het mantra: ”het is een fase”. Laat de negatieve gedachten of de pieker gedachten die je hebt op een dag zoveel mogelijk gaan. Je hoeft er niks mee, ze zijn er toch al.

Zo werk je fixatie in de hand

Probeer niet teveel na te denken over: waarom denk ik dit of wanneer gaat het over? Hiermee maak je de negatieve gedachten juist groter en werk je fixatie in de hand. Hoe meer je mindful om leert gaan met het piekeren en de negatieve emoties, hoe minder vat ze zullen hebben op jou als moeder. Hoe meer je gaat kijken naar wat er wel lukt, hoe meer je zal merken dat het piekeren over je onzekerheden en dus ook het slaaptekort minder zullen worden.

Ook zo moe?

Lees je bovenstaande en denk je: ik ben zo moe en ik wil ook weer lekker en zorgeloos kunnen slapen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

Meer lezen?
Online cursus: jouw baby of dreumes beter laten slapen
Ask Tilda: ‘Ik ben net moeder geworden en ik herken mezelf niet meer terug’
Ask Tilda: ‘1,5 jaar na de geboorte nog steeds somber’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen