baby blijft huilen
12/07/2022

Huilende baby’s: wat is normaal?

Alle baby’s huilen. Vaak vanwege honger, vermoeidheid, een volle luier, krampjes of ander ongemak. Huilen is de enige manier die een baby heeft om te communiceren. Wat is normaal huilgedrag voor een baby en wanneer is er mogelijk meer aan de hand? Wat als je baby blijft huilen?

In de eerste drie maanden van hun leven huilen baby’s het meest. In de eerste zes weken na de geboorte huilt een baby gemiddeld tweeënhalfuur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby’s per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag. Meestal huilt een baby dan vooral in de avonduren.

“Vanaf 3 tot 4 maanden ontwikkelen baby’s meer vaardigheden naarmate hun hersenen zich ontwikkelen. Ze kunnen makkelijker communiceren en contact maken door te kijken, volgen en lachen. Baby’s krijgen dus meer mogelijkheden om zich te uiten en te communiceren, en daardoor merken ouders vaak een afname in het huilen”, legt kinderarts Carole Lasham van het Tergooi Ziekenhuis uit.

Wanneer is huilen niet normaal?

Als jouw baby onder de vijf maanden heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, wordt dit ‘overmatig huilen’ genoemd. Je kunt je hierdoor als ouder ontzettend machteloos en hulpeloos voelen. Zeker als je de oorzaak van het huilen niet kunt achterhalen.

Uit onderzoek blijkt dat 95% van de baby’s die veel huilen, gelukkig gewoon gezond zijn. Dit betekent dat er geen onderliggende medische oorzaak is voor het huilen. Wel is bekend dat baby’s sterk kunnen reageren op prikkels uit hun omgeving en hierdoor vermoeid kunnen raken. Als ze vervolgens lastig in slaap komen en nog vermoeider raken, gaan ze nog meer huilen. Ouders raken door het vele huilen van hun baby oververmoeid, waardoor ze moeite hebben om goed te reageren op de signalen die de baby afgeeft. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Daarnaast is bekend dat als één ouder of beide ouders roken, de kans op overmatig huilen twee keer zo groot is.

“Bij de 5% waar er wel een onderliggende medisch oorzaak is voor het huilen, willen we natuurlijk niets liever dan deze oorzaak opsporen. Daarom is het belangrijk dat je baby wordt onderzocht op het consultatiebureau, door een huisarts of een kinderarts. Medische oorzaken zijn bijvoorbeeld een blaasontsteking, oorontsteking of een liesbreuk. Het overmatig huilen kan ook komen door obstipatie, reflux of een koemelkallergie. Volg dus jouw intuïtie of onderbuikgevoel. Als jij als ouder het idee hebt dat er iets aan de hand is, is dat vaak ook zo”, aldus kinderarts Carole.

Heeft een baby last van veel huilen?

Het is allereerst belangrijk om te weten dat overmatig huilen niet jullie schuld is. Het kan in sommige gevallen wel nodig zijn om hulp te zoeken, met name omdat het vele huilen van jouw baby bij jullie als ouders zorgt voor stress, uitputting, angst of een depressie. Weet dat huilen geen invloed heeft op de latere gezondheid van jouw baby.

Wat als je baby blijft huilen?

Wanneer jij merkt dat je bijvoorbeeld uit extreme vermoeidheid of onmacht jouw baby door elkaar wilt schudden om hem of haar stil te krijgen, zoek dan alsjeblieft direct hulp. Dit is namelijk wel erg gevaarlijk voor een baby.

Spreek af wie je kunt bellen als je merkt dat het huilen je te veel wordt en zoek zo snel mogelijk hulp bij een jeugdarts van het consultatiebureau, huisarts of kinderarts.

Meer lezen?
De ‘uit’-knop bij een huilende baby: de 5S-methode
Jasmijns zoon was een huilbaby: ‘Als ik eraan terugdenk, was het vooral een tijd van overleven’
Heb ik een huilbaby?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen