Tepelkloven
Home » Baby » Borstvoeding » Problemen bij borstvoeding en advies » Tepelkloven
Tepelkloven zijn scheurtjes in je tepel die ontstaan door het geven van borstvoeding. Dit kan voor jou als moeder heel pijnlijk en vervelend zijn. Lactatiekundige Céline Moly vertelt hoe je tepelkloven kunt voorkomen en kunt behandelen als je er nu last van hebt.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Wat is een tepelkloof?
De tepels zijn één van de meest gevoelige lichaamsdelen. Als de baby niet ver en diep genoeg aanhapt tijdens het voeden aan de borst, drukken de kaken van de baby op de verkeerde plek op de tepel. Daardoor kan er een scheurtje in de huid ontstaan. Dat noem je een tepelkloof of tepelkloven.
Naast scheurtjes kunnen er ook bloedende wondjes ontstaan. Tepelkloven kunnen erg pijnlijk zijn, waardoor je misschien tegen het voeden op kan zien.
Waardoor ontstaat tepelkloven?
Lactatiekundige Céline Moly legt uit: ‘De tepels zijn natuurlijk aanraking gewend, maar niet in de mate en kracht als waar ze aan worden blootgesteld zodra je borstvoeding geeft. Een baby kan meteen hard zuigen na de geboorte. Als het aanleggen van je baby niet correct gebeurt, kun je last krijgen van tepelkloven.’
Eerste hulp bij tepelkloven
Baby goed aanleggen
Meestal ontstaan tepelkloven door het verkeerd aanleggen van je baby of door sabbelen op de tepel.
Begeleid de baby naar de borst en gebruik desnoods je hand om je borst voor te vormen zodat het aanhappen makkelijker wordt. Zorg er ook voor dat je baby zijn mond voldoende opendoet bij het aanleggen. Let erop dat zijn tong en onderkaak onder de tepel schuiven zodat je tepel op de juiste plek in de mond van de baby komt te liggen. Dat ziet er zo uit:
Ga tijdelijk kolven
Heb je last van scheuren of pijnlijke kloven? Bouw dan een pauze in: ga bijvoorbeeld tijdelijk kolven zodat de wondjes kunnen herstellen en zoek vooral de oorzaak van de pijn uit.
Verzorg je tepels
Verzorg je tepels door ze na elke voeding (of kolfsessie) met een tepelcrème, bijvoorbeeld lanoline, in te smeren.
Hydrogel pads
Naast het gebruik van lanoline kunnen (hydrogel) pads pijnlijke tepels helpen herstellen. Deze pads bieden directe verlichting bij tepelkloven of wondjes en verzachten het pijngevoel.
Laten drogen aan de lucht
Laat je tepels aan de lucht drogen na het voeden. Probeer comfortabele katoenen kleren te dragen die ervoor zorgen dat de tepels het niet benauwd krijgen. De huid heeft lucht nodig om te kunnen herstellen en bijkomen tussen de voedingen door. Ook kun je heilwol gebruiken op de pijnlijke plekken om de kloven aan de lucht te laten drogen.
Stoppen met borstvoeding door tepelkloven?
Tepelkloven kunnen erg pijnlijk zijn en voor sommige vrouwen zelfs een reden om te stoppen met het geven van borstvoeding. Het is belangrijk om te bedenken dat je niet hoeft te kiezen tussen stoppen met borstvoeding of door de pijn heen bijten. Borstvoeding hoort namelijk geen pijn te doen. Heb jij pijn door tepelkloven, dan is daar gelukkig wat aan te doen met bovenstaande tips.
Een lactatiekundige kan je helpen als je vragen hebt over borstvoeding. Een telefonisch consult kan soms al hulp bieden, maar bij kloven en pijn is het meestal raadzaam om een afspraak te maken zodat de lactatiekundige met je mee kan kijken. Meestal ontstaan tepelkloven door het verkeerd aanleggen van je baby, maar ook spruw of een te kort tongriempje van je baby kunnen een oorzaak zijn. Bij twijfel of aanhoudende pijn, neem contact op met een lactatiekundige.
Tepelkloven voorkomen
In plaats van het genezen van de kloofjes, voorkom je het natuurlijk liever helemaal. Tepelkloven kan je voorkomen door je baby goed aan te leggen. Je baby neemt dan een grote hap, niet alleen van de tepel, maar ook van een deel tepelhof. Op deze manier komt de tepel meer achterin de mondholte van de baby terecht en voorkom je kans op teveel druk of scheurtjes in de tepel.
Verder lezen:
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲