06/04/2023

6 opmerkingen om niet te zeggen tegen de moeder die worstelt met borstvoeding

Borstvoeding is een prachtig en natuurlijk proces. Maar dat het natuurlijk is betekent niet dat het ook gemakkelijk gaat. Naast bijzonder en mooi kan borstvoeding geven ook uitputtend of slopend zijn. En je kunt er als (nieuwe) mama behoorlijk onzeker van worden. Zeker als andere mensen zich ermee bemoeien. Daarom: hierbij 6 zinnen of opmerkingen om vooral niet te zeggen tegen de moeder die borstvoeding geeft.

Of je nou in de beginfase van de borstvoeding zit of al enkele weken of maanden op weg bent, er kunnen veel uitdagingen op je pad komen. Van tepelkloven tot pijnlijke borsten, van  je zorgen maken over je melkproductie tot een borstontsteking. Tel daarbij op dat je als kraamvrouw nauwelijks tijd hebt om zelf te douchen of rustig een broodje te eten, en je begrijpt dat die goedbedoelde opmerking van je buurvrouw of je schoonmoeder het laatste is dat je wil horen.

Daarom hier zes opmerkingen die je beter niet kunt zeggen tegen moeders die worstelen met borstvoeding. Plus alternatieven wat je wél kunt zeggen of doen.

“Blijf het gewoon proberen”

Lief bedoeld hoor, zo’n opmerking als you got this en ‘blijf het gewoon proberen’. Maar juist door dat te zeggen tegen een moeder die het moeilijk heeft, kan ze gaan twijfelen of zich nog schuldiger voelen dan ze zich al voelt.

Wat wel te doen? Erken het feit dat ze het moeilijk heeft. En biedt haar een luisterend oor:  ‘Ik weet dat je het nu doormaakt. Ik ben hier om te luisteren.’

Loopt de borstvoeding terug? Lees hier wat je eraan kunt doen 

“Borstvoeding geven is moeilijk, maar dat kun jij”

Vul niet in voor een moeder die worstelt met de borstvoeding hoe ze erover denkt. Stel haar vragen, zoals ‘hoe kan ik helpen?’ of ‘wat heb je nodig?’ en wacht tot ze reageert. Of neem zelf het initiatief, door bijvoorbeeld een keertje koken, een verse bos bloemen of door te helpen in het huishouden.

“Bij mij ging het zo…”

Ervaringen en verhalen delen is enorm waardevol, maar vraag aan een mama of ze daar op zit te wachten. Vraag het eerst. Deel je eigen borstvoedingsverhaal, boeken en adviezen niet tenzij ze erom vraagt. Misschien zit ze helemaal niet te wachten op advies of tips in deze kwetsbare fase.

“Borstvoeding is het beste voor je baby”

Over de voordelen van moedermelk, wat de voedingswaarde van moedermelk is, en waarom colostrum zo bijzonder is. kunnen we eindeloos vertellen. Toch is het niet zo handig om deze opmerking te maken. Waarom? Zulke opmerkingen kunnen bewust of onbewust een druk leggen op een moeder die worstelt met borstvoeding geven.

Check deze borstvoeding tips van andere moeders

“Het wordt écht makkelijker”

Veel vrouwen herkennen dat borstvoeding geven op den duur – na enkele dagen of weken – steeds gemakkelijker gaat. Toch kan een opmerking als ‘het wordt echt gemakkelijker’ lastig zijn voor de moeder die struggelt met borstvoeding op dit moment. Plus: misschien wordt het wel niet makkelijker voor haar, als er sprake is van problemen met de borstvoeding.

Altijd goed: hulp bieden

Heb je een zus, vriendin of buurvrouw met een kleintje? En geeft ze borstvoeding? Weet dat je altijd kunt helpen door er simpelweg te zijn voor haar. Wat ze op dit moment misschien het meest nodig heeft, is een extra paar handen. Houd haar baby vast en help met een boertje laten. Help mee in het huis, door een was weg te werken of op te vouwen, te koken of de afwas die opgestapeld in de gootsteen ligt te doen. Wees er gewoon voor haar. Daarmee ben je van onschatbare waarde.

Meer lezen?

10 x moeders eerlijk over borstvoeding

Alles over de bijzondere kenmerken en voordelen van moedermelk

Hoe lang moet ik borstvoeding geven?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief