Bevallen in bad: alle ins-en outs over een badbevalling
16/02/2023

Bevallen in bad: alle ins en outs over een badbevalling

Steeds meer vrouwen bevallen in bad en een badbevalling wordt dan ook steeds populairder. Uiteraard is dat niet zonder reden. Warm water verzacht de pijn en zorgt voor een ontspannen gevoel. Daarnaast blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat bevallen in bad diverse voordelen met zich meebrengt.

In dit artikel lees je alle ins en outs over een badbevalling: van de voordelen tot hoe het werkt.

Badbevalling: zo werkt het

Een badbevalling roept bij sommige vrouwen de nodige vragen op. Want hoe werkt het nou precies? Bij een bevalling in bad vindt de bevalling gedeeltelijk of helemaal plaats in een speciaal bevalbad met water. De verloskundige geeft een seintje wanneer het verantwoord is om in bad te stappen. Vaak is dat aan het begin van de actieve fase van de ontsluiting, bij zo’n 5 cm ontsluiting. De weeën worden dan heviger en dus is het prettig om in het warme bad te zitten of liggen. Uiteraard is het mogelijk om ieder moment weer uit bad te stappen.

Het is belangrijk dat het water in het bevalbad rond de 37 graden is. Dat is niet alleen aangenaam voor jezelf, maar ook voor je baby. Warm water stelt de ademprikkel van de baby namelijk even uit waardoor hij of zij niet direct water binnenkrijgt als het wordt geboren.

Controles onder water

Net als bij een bevalling in bed, zal de verloskundige gedurende de bevalling verschillende controles uitvoeren. Over het algemeen is dat niet anders dan bij een badbevalling. Zo kan een verloskundige toucheren in bad en zijn er speciale apparatuur waarmee het hartje van de baby gecontroleerd kan worden.

Mocht je in het ziekenhuis kiezen voor een badbevalling, dan is het ook mogelijk weeën te monitoren. De meeste ziekenhuizen beschikken over een draadloze en waterdichte CTG. Een badbevalling is dan ook even veilig als een bevalling in bed. Uit een studie van de Universiteit van Oregon blijkt dat baby’s en hun moeders bij badbevallingen niet vaker overlijden of andere problemen krijgen.

Ademhaling van de baby

Veel vrouwen vragen zich af of de baby niet in gevaar is wanneer het onder water wordt geboren. Het antwoord daarop is ‘nee’. Zolang je baby onder water is, krijgt het zuurstof door de navelstreng. Sterker nog: baby’s sluiten automatisch hun luchtpijp af wanneer ze in het water zijn en kunnen daardoor na de geboorte nog zo’n 30 seconden veilig onder water blijven. Op het moment dat hij of zij boven water komt, zal de baby door de mond gaan ademhalen.

Het bevalbad

Een badbevalling vindt plaats in een zogeheten bevalbad met een diameter van 150 cm. Zo weet je zeker dat de verloskundige goed de controles kan uitoefenen en je een comfortabele houding kunt aannemen. Een bevalbad is dieper dan een normaal bad waardoor je met je hele buik onder water kunt zitten. Mocht je willen bevallen in bad, dan is het goed er rekening mee te houden dat het vullen van het bad zo’n uur duurt.

Een bevalbad kun je zowel kopen als huren. Het is raadzaam in ieder geval vijf weken voor de uitgerekende datum een bad in huis te hebben staan. Zo weet je zeker dat je er op tijd bij bent. Wil je in het ziekenhuis bevallen in een bevalbad? Geef dat dan ook tijdig aan.

De voordelen

Uit diverse studies blijkt dat bevallen in bad verschillende voordelen met zich meebrengt. Niet alleen voor moeder, maar ook voor baby:

  • Het warme water verzacht de pijn en werkt daarnaast ontspannend.
  • Een badbevalling stimuleert de aanmaak van oxytocine en endorfine. Daardoor krijg je krachtige weeën die je vervolgens beter kunt opvangen.
  • Vrouwen die in bad bevallen scheuren minder snel uit. Dat komt doordat het warme water zorgt voor een betere doorbloeding van het gebied tussen de vagina en anus.
  • Ook de baarmoeder is onder water beter doorbloedt waardoor de baarmoeder makkelijker kan samentrekken en de baby dus gemakkelijker indaalt.
  • In bad ben je gewichtloos waardoor je een prettige bevalhouding kunt aannemen.
  • Ook voor de baby kan een bevalling in bad prettig zijn. Hij of zij komt immers in warm water terecht waardoor de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld geleidelijker en rustiger verloopt.

Wanneer kun je niet bevallen in bad?

Hoewel de meeste vrouwen gewoon in bad kunnen bevallen, zijn er ook een aantal situaties waarin een badbevalling wordt afgeraden. Zo is het niet verstandig in bad te bevallen als je een hoge bloeddruk, een infectie of zwangerschapsvergiftiging hebt. Wanneer op de CTG een slechte registratie van het hartje van de baby wordt gemeten, wordt een badbevalling ook afgeraden. Hetzelfde geldt voor vrouwen die om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen.

Lindy beviel van haar zoontje Faber in een bevalbad en noemde dat naar eigen zeggen ‘hemels’. Ze vertelt over haar bevallingsverhaal met een badbevalling.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief