Bambi Belt: onderzoek naar draadloos bewakingssysteem voor vroeggeborenen
26/07/2021

Onderzoeken gestart naar draadloos en huidvriendelijk bewakingssysteem voor premature baby’s

De Nederlandse start-up Bambi Medical start met klinische proeven voor een draadloos en huidvriendelijk neonataal bewakingssysteem voor vitale functies bij vroeggeboren baby’s.

Met het systeem kunnen ouders hun prematuur geboren baby gemakkelijk oppakken tijdens het monitoren.

Draadloos bewakingssysteem

De Bambi Belt, zoals het bewakingssysteem heet, meet de volledige hartfunctie, de hartslag- en de ademhalingsfrequentie van premature baby’s. De komende periode worden zowel in het Amsterdam UMC als in het Máxima Medisch Centrum onderzoeken gedaan. Tijdens de studie worden de bewakingsprestaties van het systeem van Bambi Medical vergeleken met de methode die momenteel wordt ingezet als bewakingssysteem. Tot nu toe gebruiken ziekenhuizen een monitor met bekabelde elektroden die op de huid van de baby worden geplakt.

In het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is daarnaast een studie gestart naar de huidconditie van premature baby’s die worden gemonitord met de Bambi Belt. De resultaten van het onderzoek worden vergeleken met de huidconditie van baby’s na de traditionele monitoring met plak-elektroden.   

Premature baby’s

Tijdens het onderzoek zullen rond de veertig baby’s, vanaf 26 weken zwangerschap, worden gemonitord op de Neonatale Intensive Care Units (NICU) in beide ziekenhuizen. De vroeggeborenen zullen zowel de Bambi Belt als het traditionele monitoringssysteem dragen.

De resultaten van de studie gelden als input voor de documentatie die moet worden ingediend bij de Notified Body. De instantie beoordeelt of medische hulpmiddelen aan wettelijke eisen voldoen om toegelaten te worden op de Europese Markt. Mocht het systeem van Bambi Medical voldoen aan de eisen, is de laatste stap voor de goedkeuring van een CE-markering afgerond. De start-up hoopt hun bewakingssysteem vanaf het tweede kwartaal van 2022 op de markt te brengen.

De Bambi Belt

Het systeem van Bambi Medical – de Bambi Belt – heeft dezelfde functies als het bedrade plak-elektrodensysteem dat momenteel wordt gebruikt in ziekenhuizen. Het verschil met de traditionele methode is dat de Bambi Belt geen draden en plak-elektroden bevat. De Bambi Belt wordt aangebracht om de borst van de premature baby en meet door middel van sensoren in het riempje de hartfunctie en de ademhaling.

Door het draadloze systeem kunnen ouders hun baby gemakkelijk uit de couveuse halen en op hun borst leggen. Een handeling die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.

De Bambi Belt:

Bron: Bambi Medical

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen