De meeste ouders willen voor hun kind(eren) op of rond hun 18de graag een spaarpotje voor een studie of rijbewijs. Er zijn verschillende manieren om deze spaarpot te vullen. Eén van die manieren is beleggen. Niet iedereen weet dat dit ook direct op naam van jouw kind kan. We vertellen je in dit artikel wat de verschillen zijn en waar je rekening mee dient te houden als je wilt beleggen op naam van je kind.
Misschien ben je al thuis in de wereld van beleggen, misschien ben je hier nog niet mee bekend. Beleggen is geld investeren voor een lange periode, denk aan minimaal 5 jaar, meestal met de bedoeling om meer rendement te maken.
Beleggen doe je via de beurs. Uit het verleden is gebleken dat beurskoersen van jaar tot jaar omhoog en omlaag kunnen gaan, maar op de langere termijn een stijging laten zien. Let wel: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg (deels) verliezen.
Wat beleggen mogelijk aan rendement kan opleveren hangt af van een aantal factoren. Eén belangrijke factor is tijd. Hoe eerder je begint, hoe langer je de tijd hebt om je vermogen te laten groeien. Dat maakt beleggen voor je kinderen mogelijk interessant. Je mag zelf pas beleggen als je 18 jaar oud bent, maar je kunt als ouder of andere wettelijke vertegenwoordiger wel op naam van je kind beleggen. Hiervoor heb je eerst een machtiging van de kantonrechter nodig.
Beleggen en sparen
Vanwege het risico dat beleggen met zich meebrengt – je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen – is het goed om alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Sparen én beleggen kunnen naast elkaar. Zo neem je met een deel van het geld wat meer risico met kans op rendement en kies je met een deel van je geld voor zekerheid door te sparen.
Om te bepalen wat het beste past bij jullie mogelijkheden en gezinssituatie, kun je op de site van ABN AMRO een vergelijkingstool invoeren. Hiermee kun je berekenen hoeveel beleggen, sparen of een combinatie in de toekomst kan opleveren.
Voorwaarden beleggen voor je kind
Je bent als ouder wettelijk verplicht om te zorgen voor een geschikte belegging van het vermogen van jouw minderjarige kind. Als je op naam van jouw kind wilt gaan beleggen, heb je eerst een machtiging van de kantonrechter nodig. Zonder deze machtiging zou jouw kind je (later) aansprakelijk kunnen stellen voor slecht bewind.
Daarnaast dien je bij beleggen voor je kind rekening te houden met een aantal beperkingen:
- Je mag niet beleggen met geleend geld
- Je moet het vermogen van je kind met een laag risico beleggen
Bij ABN AMRO kun je op verschillende manieren beleggen, passend bij jouw kennis en ervaring. Je bepaalt zelf wanneer je start, hoe je gaat beleggen en wanneer je stopt. Voor jouw kind kun je kiezen tussen Begeleid Beleggen of Zelf Beleggen Basis. Kies je voor Zelf Beleggen Basis, dan is het belangrijk om je beleggingen voldoende te spreiden. In dit artikel lees je wat risico spreiden inhoudt en wat manieren zijn om dit toe te passen bij beleggen.
Na de 18e verjaardag
Zodra jouw kind 18 jaar is, stopt automatisch de toegang die jij als ouder hebt tot de beleggingsrekening. Je kind is volwassen en mag zelf beslissingen nemen, dus ook over de beleggingen. Wil je zelf bepalen wanneer jouw kids toegang krijgen tot de beleggingsrekening? Dan kun je bij ABN AMRO informeren naar de mogelijkheden.
Beleggen voor beginners
Wil je starten met beleggen, maar weet je niet precies hoe? ABN AMRO neemt je in 7 stappen mee langs de mogelijkheden van beleggen, de risico’s en de keuzes die je kunt maken. Let op: beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner ABN AMRO. Als je voor het eerst of opnieuw moeder wordt, komt er veel op je af. Veranderingen in inkomsten en uitgaven, maar ook financiële vragen of zorgen kunnen daar bij komen kijken. ABN AMRO wil jou als ouder in deze fase zo goed mogelijk helpen en samen met jou zorgen voor financiële zekerheid. Nu en in de toekomst.
Meer lezen: sparen of beleggen voor jouw kind?