keuzes bevalling
03/07/2023

Bewuste keuzes maken over jouw bevalling

Tijdens een bevalling raak je als vrouw vaak helemaal in een bubbel. Dit komt door de fantastische werking van allerlei hormonen die jou helpen om je af te sluiten van de buitenwereld. Hierdoor keer je meer naar binnen waardoor je je beter over kan geven aan het bevalproces. Je kunt je misschien voorstellen dat je in deze staat van zijn wat minder goed kan denken, plannen en beredeneren en dat is ook precies de bedoeling. Een te actief denkend brein kan het bevalproces namelijk tegenwerken. Maar hoe zorg er je er tijdens de geboorte van jouw kindje dan toch voor dat je betrokken blijft bij jouw bevalling en bij alle keuzes die hierbij komen kijken?

Een goede voorbereiding

Een bevalling waarbij jij de regie hebt en betrokken blijft bij de beslissingen die er gemaakt worden, begint al in de voorbereiding. Wat vind jij belangrijk bij de bevalling en daarna? Wat is jouw droomscenario? Hoe denk je over monitoring, interventies en pijnstilling? Maar ook: wat is voor jou belangrijk als dingen anders (dreigen te) lopen? Hoe ziet jouw plan B en C eruit? Wat wil je zorgverleners meegeven over jouw achtergrond en hoe jij wilt dat er met jou gecommuniceerd wordt? 

Plan A, B en C

Wanneer je (samen met je eventuele geboortepartner) goed hebt nagedacht over jullie wensen, is het tijd om deze in een plan te gieten. Dit plan wordt ook wel een geboorteplan of geboortewensen genoemd. Het is aan te raden om niet alleen een plan voor jouw ideale bevalling te maken, maar ook verder dan jouw droomscenario te denken. Dus stel: jouw ideale bevalling is een thuisbevalling. Wat zijn dan jouw wensen als de geboorte zich om welke reden dan ook naar het ziekenhuis verplaatst? En wat is voor jou belangrijk als er uiteindelijk toch een keizersnede nodig is?

Jouw wensen delen met je zorgverlener

Als jullie geboorteplan klaar is, is het natuurlijk belangrijk om je wensen te bespreken met je zorgverlener zodat hij/zij ook goed op de hoogte is van wat jij belangrijk vindt en wel en niet zou willen. Soms voelt een zorgverlener zich niet comfortabel bij jouw wensen. Het is dan fijn als je samen kan kijken wat er wel mogelijk is en wat goed voelt voor jullie beide. In goed overleg is er vaak meer mogelijk dan in eerste instantie lijkt. Kom je er echt niet uit op punten die heel belangrijk voor je zijn, dan kan je zorgverlener je (met jouw toestemming) overdragen aan een collega die zich wel mee kan gaan met jouw wensen.

Jouw (geboorte)partner als woordvoerder

OK: de plannen liggen klaar en zijn gedeeld met jouw zorgverlener(s). En dan dient de bevalling zich aan. De ween zijn intens en je hebt je volledige focus en aandacht nodig om ze op te vangen. Het kan dan veel rust geven als jouw partner de rol van woordvoerder richting het zorgpersoneel vervult, vragen stelt en jullie wensen kenbaar maakt. Zo kan jij je helemaal overgeven aan het geboorteproces. 

Wat kan je partner doen? Het begint al bij het kenbaar maken van jullie geboortewensen. Zorg dat je partner jullie geboorteplan/geboortewensen onder de aandacht brengt bij de mensen die bij de geboorte aanwezig zijn. Het kan ook slim zijn om wat extra printjes te maken zodat hij/zij deze in de (verlos)kamer) kan leggen zodat voor iedereen duidelijk is wat jullie belangrijk vinden.

Use your brains

Tijdens een bevalling dienen zich bijna altijd keuzemomenten aan die gaan over dingen die je misschien niet in jullie plan of wensen hebt benoemd. Maar dat betekent niet dat je de regie vanaf dat moment kwijt bent. Een handig hulpmiddel bij het maken van bewuste keuzes in het moment zelf is de BRAIN-methode. BRAIN staat voor:

Benefits: wat zijn de voordelen?
Risks: zijn er risico’s aan verbonden?
Alternatives: zijn er alternatieven?
Intuitie: wat zegt jullie gevoel/intuïtie?
Niets: wat gebeurt als we nu niets doen, of even afwachten?

Concrete vragen die jouw partner kan stellen als er zich een keuzemoment voordoet zijn bijvoorbeeld:

  • Wat zijn voor- en nadelen van deze interventie? 
  • Zijn er andere mogelijke oplossingen voor het probleem dat zich aandient?
  • Wat gebeurt er als we op dit moment niet handelen maar het nog even aankijken?
  • Kunnen we dit samen nog even bespreken?

Als jouw partner deze vragen stelt, hoef jij alleen nog maar bij jezelf na te gaan wat jouw gevoel of intuïtie hierover zegt. En daarna kunnen jullie na een eventuele bedenktijd samen (met het zorgpersoneel) een keuze maken. 

In sommige gevallen is er sprake van spoed en moet er soms snel gehandeld worden. Maar gelukkig zijn veruit de meeste situaties niet acuut en is er dus tijd om vragen te stellen en te bepalen wat voor jullie op dat moment de beste keuze is. 

Heb je geen partner? Overweeg dan of je een familielid, een vriend(in) of een doula bij de bevalling wil betrekken zodat diegene namens jou het woord kan voeren op beslismomenten. Uiteraard maak jij nog steeds zelf de keuzes, maar het kan al heel veel schelen als iemand anders alvast de vragen stelt die jou kunnen helpen deze keuze op een weloverwogen manier te maken. 

De BRAIN-tool is trouwens niet bedoeld om medisch advies in twijfel te trekken, maar wel om bewuste keuzes te maken en keuzes ‘eigen’ te maken. Het zal duidelijk zijn dat je heel anders terug zal kijken op een bevalling waarin je je eigen keuzes hebt kunnen maken, ook al gingen dingen misschien niet volledig volgens plan. Dat jij je betrokken hebt gevoeld, kan een enorm verschil maken in hoe jij terugkijkt op één van de meest bijzondere momenten in jouw leven: het moment waarop jij moeder werd! 

Meer lezen?
Ga jij binnenkort bevallen? 5 tips van doula Sanne
Natuurlijke pijnstilling voor jouw bevalling: 8 tips

Fotocredits: Stories of New Life

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen