Thuis bevallen
10/12/2023

Bibi Breijman heeft hyperemesis gravidarum: ‘Extreme misselijkheid en braken’

Bibi Breijman en zanger Waylon verwachten hun derde kindje samen. Het stel is al ouders van dochter Teddy (5) en zoon Chester (1). Ook bij deze derde zwangerschap heeft Bibi weer een ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid, ook wel zwangerschapsbraken of hyperemesis gravidarum genoemd.

Misselijkheid en overgeven: wie zwanger is (geweest) herkent die zwangerschapskwaaltjes. Meestal verdwijnen je klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap. Maar bij sommige vrouwen zijn de klachten echter zo erg dat ze door de misselijkheid en het hele overgeven onvoldoende voedsel en vocht kunnen binnenhouden. We spreken dan van zwangerschapsbraken (hyperemesis gravidarum).

Vrouwen die hyperemesis gravidarum meemaken hebben klachten als extreem veel braken, duizeligheid en flauwvallen. Doordat je nauwelijks voeding en vocht binnenkrijgt, ga je je al snel moe en zwak voelen.

Bibi: “Uitgedroogd in het ziekenhuis”

Presentatrice en zangeres Bibi Breijman deelde eerder op haar YouTube-kanaal openhartig over de moeilijke zwangerschap die zij doormaakte door de hyperemesis gravidarum (HG). Omdat haar eerste zwangerschap door hyperemesis gravidarum zo moeilijk verliep, was Bibi terughoudend om weer zwanger te worden. “Terwijl ik echt vijf kinderen wilde of zo.”

“Het voelde gewoon echt alsof ik was vergiftigd, het was echt een heel naar gevoel”, zegt Bibi. Toen dat vier dagen aanhield, moest ze naar het ziekenhuis. Ze vertelt dat ze 5 tot 6 keer per uur moest overgeven. “Het bleef niet bij ochtendmisselijkheid, het ging de hele dag door.” 

Soms kan zwangerschapsbraken leiden tot opname in het ziekenhuis. Als je uitgedroogd raakt, krijg je in het ziekenhuis een infuus met vocht en medicijnen tegen de misselijkheid krijgen. Ook kunnen er onderzoeken worden gedaan, zoals een bloedonderzoek, om de oorzaak van zwangerschapsbraken te achterhalen. Ook bij haar derde zwangerschap is Bibi weer in het ziekenhuis opgenomen, bleek deze week op haar Instagram.

Bibi Breijman zwanger misselijk

Hoe ontstaat hyperemesis gravidarum?

Het is niet duidelijk waarom de ene vrouw wel en de andere geen last krijgt van overmatig braken tijdens de zwangerschap. Onderzoek toont wel aan dat het zwangerschapshormoon HCG een rol speelt. Er zijn een aantal risicofactoren voor het ontstaan van zwangerschapsbraken, zoals stress, een tweelingzwangerschap, een hoog gehalte van het hormoon HCG tijdens je zwangerschap, of een vorige zwangerschap met zwangerschapsbraken.

Andere vrouwen met HG

De Stichting ZEHG is opgericht om vrouwen die met deze ziekte te maken krijgen te steunen en een stem te geven. Het platform verzamelt ervaringen van vrouwen die ook kampten met ernstige zwangerschapsmisselijkheid en HG, en de Stichting organiseert lotgenotendagen en heeft een besloten Facebookgroep.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen