twijfelen over kinderen krijgen
05/03/2020

Blog: geef prioriteit aan jouw gezondheid

Wist jij dat in Frankrijk meerdere sessie bij een bekkenbodemfysiotherapeut een standaard onderdeel zijn van de zorg voor pas bevallen vrouwen? Ik vind dat geweldig en het is ontzettend jammer dat in Nederland deze vorm van zorg niet ook standaard wordt aangeboden. Sterker nog: heel veel nieuwe mama’s weten eigenlijk niet eens precies wat een bekkenbodemfysiotherapeut is en waarom je hier naartoe zou gaan…

In Frankrijk krijgen vrouwen la rééducation périnéale aangeboden, een soort fysiotherapie die is ontworpen om de spieren van de bekkenbodem, inclusief de vagina, opnieuw te trainen. Waarom? Omdat een zwangerschap en een bevalling een aanslag op je lichaam zijn.

Blessure

Eigenlijk kun je een zwangerschap en bevalling het beste zien als een soort blessure van de bekkenbodem, waar je van moet herstellen. De meeste vrouwen voelen zich met een maand of drie wel weer oké, maar de klachten kunnen net zo goed korter of juist langer duren. En da’s niet gek: het fysiologisch (lichamelijk) herstel van de bekkenbodem is echt negen maanden, vertelt fysiotherapeut Anne.

Ik kan me voorstellen dat het niet eenvoudig is om tijd en mogelijkheid te creëren voor zo’n bezoek als je thuis bent met een pasgeboren baby. Je moet je kindje meenemen, dus het moet tussen de voedingen en poepluiers door. Maar toch zou ik je willen aanraden om je paar weken of maanden oude baby thuis laten bij jouw partner (of andere familie of vrienden), voor een bezoek aan een geregistreerd bekkenbodemfysiotherapeut als het urineverlies niet afneemt, je bekkenpijn ervaart, een onstabiel gevoel hebt of je andere klachten hebt. Je hebt daarvoor geen verwijzing van de huisarts nodig.

Je bevalling verwerken

Ook jouw geestelijke gezondheid is heel belangrijk als (nieuwe) moeder. Wist je dat een bevalling een life changing event is – net als een overlijden of een verhuizing – dat je geestelijk moet verwerken?

Hoe kijk je terug op jouw bevalling? Merk je dat je jouw bevalling veel negatieve emoties bij je oproept of dat je regelmatig nare flashbacks hebt, trek dan aan de bel. Heb je sombere gevoelens, angsten of slaap je slecht(er), trek dan aan de bel bij je huisarts. Ook de zes weken nacontrole bij de verloskundige is een moment om het over jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid te hebben. Zij zal hopelijk ook vragen hoe het met je gaat en hoe je je voelt.

Wist je dat er ook psychologen zijn die gespecialiseerd zijn in de zorg voor jonge mama’s? Bijvoorbeeld als jij met (hele) sombere gevoelens kampt, erg moet wennen aan het moederschap of niet direct die ‘verliefde’ gevoelens hebt voor je baby – waar je andere moeders wel over hoort praten. Weet dat je niet de enige bent met dit soort gevoelens, schaam je hier niet voor en zorg voor jezelf. Je kunt een verwijzing via je huisarts krijgen, of zelfstandig een psycholoog of coach zoeken, waar je zelf voor betaalt.

Je hebt maar één lijf en dat lijf is er niet alleen voor jou, maar ook voor jouw kindje. Het is zijn of haar basis voor alles, dus zorg goed voor jouw lichaam. Geef jouw gezondheid prioriteit.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen