Jasmijn van Gent_blog relatie
28/12/2021

Blog: verstrengeld in een relatie die niet goed voor je is

“Ik leerde je jaren geleden kennen. Precies wanneer weet ik niet meer. Je was lang, lichtelijk gespierd en had blond haar met een slag. Je kledingkeuzes waren altijd goed. Tenminste, waar ik van hield. Een blouse, pantalon en nette schoenen. Je had een sparkle in je ogen en was erg lief. Ooit ben ik begonnen aan dit verhaal, maar heb ik het nooit afgemaakt, omdat ik niet precies wist wat mij nou overkomen was.

Ik weet ons afspraakje nog goed; je haalde mij op met je blitse auto. Een champagne kleurige Volvo. Die auto was alles voor je en dat heb ik geweten ook. Die avond praatte we wat af. Het was gezellig, de wijn smaakte goed en we hadden een ontzettend goede klik. Toen je mij weer thuis afzette, begonnen we direct met appen en zijn we daarna nooit meer gestopt.

Jij had een appartement in de stad en ik kwam er vaak. Ik studeerde nog en jij was volledig aan het werk. Eigenlijk liep toen alles lekker. Je was mijn vriendje en ik was bij je als ik vrij was. Je hielp mij waar je kon en we konden samen lachen. Je was ontzettend lief en zorgzaam. Ik weet niet meer zo goed wanneer dit precies omdraaide. Wanneer het begon.

Onze discussies werden steeds groter

Waarschijnlijk waren het eerst kleine discussies die nergens opsloegen. Discussies die ik nog steeds met vriendinnen of mijn huidige partner kan hebben. Maar al snel sloeg dit om. De discussies werden groter en groter, tot het uiteindelijk niets anders dan een ruzie genoemd kon worden. Eerst ging het over wat ik had gezegd, met wie ik wat had gehad en wat ik ooit had gedaan. Maar ik wilde helemaal geen ruzie met jou. Je was tenslotte die lieve man waar ik verliefd op was geworden. Het zou wel aan mij liggen, dacht ik dan.

En zo gingen de dagen, weken, maanden verder. De dag begon goed, maar elke dag die volgde begonnen je woede-aanvallen eerder. Je was boos op mijn blik, op wat ik droeg, wat ik ging doen of waar aan ik dacht. Elke dag eindigde ik in tranen met duizenden excuses. Want hoe kon ik jou nou zo boos maken? Het lag natuurlijk altijd aan mij.

Gat in de deur geslagen

Je was een keer zó boos, omdat ik een jongen had begroet met een glimlach, dat je een gat in de deur had geslagen. Je ouders wisten van je gedrag, maar besloten zonder enige vragen, de deur van je te vervangen, zodat je het de volgende keer weer kon doen.

Mijn schoenen heb je uit het raam gegooid. Al weet ik niet meer waarom. Ik mocht niemand meer van je zien en als ik een keer weg was, bleef je mij de hele tijd berichten sturen. Zodra ik geen appje van je beantwoordde, wist ik dat ik de klos was. Helemaal wanneer je begon te bellen. Altijd hield ik mijn mobiel in handen. Je moest weten waar ik was, met wie, wat ik ging doen. En dat was normaal voor mij. Het was allemaal normaal. Soms negeerde je mij voor een week, de andere keer stuurde je mij alleen maar berichtjes met wat een verkeerd mens ik was, hoe slecht ik voor de wereld was en dat alles aan mij lag.

Ik begrijp heel goed hoe je verstrengeld kan raken in een relatie, die niet goed voor je is. Waar je hart uit je lijf wordt gerukt en waar er meer tranen vallen dan er uit een douchekop komen. Je hebt mij wel eens uit bed getrokken en onder de koude douche gezet. Je hebt mij wel eens mee getrokken om mij vervolgens tegen de muur te gooien. Ik weet nog goed dat je hele gezicht veranderde. Je ogen spuwden vuur en je had altijd je vuisten gebald.

Tot ik wist dat dit niet goed was. Totdat ik al mijn spullen pakten en je nummer blokkeerde. Tot ik verdween. Nooit wilde ik toegeven, dat je zoveel kapot hebt gemaakt bij mij. Dat ik nog steeds een trigger krijg, wanneer iemand zegt als ik iets fout heb gedaan. Dat mijn zelfbeeld niks meer was. Je woorden vergeet ik nooit meer, ze verdwijnen nooit meer uit mijn hoofd en dat heb jij gedaan.”


Zit jij in een vergelijkbare situatie en zoek je advies of hulp? Bel met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). Ook kun je via veiligthuis.nl chatten. Er zijn organisaties die gespecialiseerd zijn in het behandelen van de gevolgen van huiselijk geweld. Zij kunnen je helpen het geweld te stoppen, of jou in contact brengen met lotgenoten. Zo biedt Blijf Groep hulp aan iedereen die te maken heeft met geweld.

Meer lezen?

“Het moeilijkste dilemma uit mijn leven”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen