borstvoeding
29/10/2021

Boobtalk: Eponine

In onze serie Boobtalk delen we de verhalen van vrouwen en moeders over het geven van borstvoeding. Deze week: Eponine Steevensz.

Waarom wil(de) jij borstvoeding geven?

“Omdat het iets is wat de natuur aanbiedt. Het leek mij mooi dit te kunnen doen terwijl ik gruwde bij het idee dat er iemand aan mijn tepel zat. Ik zou het proberen, lukte het niet, dan niet.”

Heb jij je voorbereid op het geven van borstvoeding? Zo ja, hoe?

“Ik had een bijeenkomst staan met een lactatiekundige maar ik beviel te vroeg. Ik had geen idee en wist echt niks over kolven, kolfapparaten, stuwing, productie etc. Gelukkig was er in het ziekenhuis een lactatiekundige om mee te kijken en kon ik op internet veel antwoorden vinden.”

Hoe kijk jij terug op de eerste uren, dagen of weken borstvoeding geven?

“Ik ben verdrietig dat mij pas de dag na de geboorte is gevraagd of ik borstvoeding wilde geven en ik er ook op dat moment pas hulp bij kreeg. Ik had geen idee en volgde het ziekenhuis hierin. M’n zoontje had zelf wat moeite met drinken en omdat hij prematuur was, was het enigszins belangrijk te weten wat hij binnenkreeg. Ik begon dus met kolven, ook om mijn productie op gang te krijgen. Ik schreef hier een maand later het volgende over:

‘Ik heb altijd getwijfeld of ik wel borstvoeding kon geven en kreeg al rillingen bij het idee dat er iets aan mijn tepels hing. Hoe bijzonder was het dat ik volgens het ziekenhuis een productie had om een weeshuis te voeden, ze stonden de eerste dag al te juichen toen ik 25 ml. had gekolfd (is toch vrij weinig?!) en dat mijn zoon uiteindelijk ook goed dronk aan de borst. Het is zo ontzettend mooi om te mogen geven (als moeder natuur meewerkt). Het is echt ons momentje (vooral ‘s ochtends vroeg, op de babykamer als de zon opkomt en de vogeltjes fluiten) maar tegelijkertijd is het zo’n onzekere wereld: geef ik wel genoeg? Drink ie niet te weinig? Waarom slaapt hij zo diep, die maximaal 4 uur is al voorbij, gaat dit wel goed? Hij valt in slaap tijdens het eten maar we zijn pas 5 minuten bezig, wat nu? Moet ik kolven tussendoor? Niks intiems aan dat kolven, ben ik nog wel aantrekkelijk met die voedingsbh’s? Waarom heb ik niet onthouden wat de laatste voedingstijd was, hoe lang moet ik nou tot de volgende voeding? Moet ik hem wakker maken of nog laten liggen of ontploffen mijn borsten dan? Gaat mijn productie nu omlaag? Het voeden komt meestal op mij neer. Wat een dorst en honger krijg je ervan én dan moet je ook nog uitkijken met wat je nuttigt. En dat clusteren en die regeldagen! Hoe doet iedereen dit discreet als ik er zo ongeveer naakt bij moet zitten voordat het lukt? En wat kan hij stennis schoppen wanneer het niet gelijk lukt aan te happen. Wat zal de omgeving wel niet van mij vinden? Dit zijn ook redenen waarom ik het voeden in het openbaar nog een dingetje vind, ondanks mijn prachtige voedingsdoek. Het is nu snel naar de winkel of de stad om op tijd thuis te zijn om hem te voeden of ik trek mij terug bij mensen thuis of plan dagen van te voren dat ik een afgekolfd flesje mee heb. Terwijl het om de eerste levensbehoefte van m’n kindje gaat. Wat een struggle en wat een challenge is dit, maar het is het meer dan waard.’

Al met al vond ik het een mega onzekere tijd. Toen het eenmaal liep en mijn zoon na 13 maanden behoefte had aan minder begon het weer opnieuw: had ik nog wel genoeg productie? Is dit het einde? Moet ik nog blijven kolven? Vanaf wanneer is mijn productie stabiel? Etcetera.”

Wat vind jij het mooiste van borstvoeding geven?

“Dat de natuur het zo geregeld heeft en ook wanneer het genoeg is. Eigenlijk gaat het allemaal vanzelf. Ik heb het elk moment van de dag bij me en vond het zo bijzonder mijn ventje te zien groeien op borstvoeding. Daarnaast vond ik het heerlijk hoe gemakkelijk ik hem ’s nachts kon voeden.”

Tegen welke uitdagingen ben jij aangelopen?

“Zie vraag 3 voor al mijn struggles. De grootste was toch wel dat mijn zoon steeds maar 6-8 minuten dronk en dan verzadigd was. Ik vond dit echt weinig. Hier heb ik mij heel lang druk over gemaakt. Uiteindelijk was dit toch echt wat hij nodig had. Even voor de vergelijking: hij zat uiteindelijk steeds op de hoogste groeicurve bij het CB.”

Welke tip of advies zou jij aan andere (aanstaande) moeders willen geven?

“Ik weet dat ik misschien van geluk mag spreken dat het zo vanzelf ging. Ik heb diep respect voor alle moeders die non stop kolven om borstvoeding te kunnen geven, die pijn ervaren en toch doorzetten. Maar: doe niets omdat je denkt dat anderen het verwachten. Alles wat je doet als moeder is goed, is jouw keuze en die maak je niet zomaar.”

Zijn jouw borsten veranderd door de zwangerschap en / of borstvoeding geven? Op wat voor manier?

“Ze zijn wat meer gaan hangen, maar nu ik weer zwanger ben zien ze er door de hormonen weer een stuk beter uit. Ik ben heel benieuwd naar mijn volgende borstvoedingsavontuur. Ook kreeg ik tijdens mijn eerste zwangerschap striae op mijn borsten, die zijn wat weggetrokken maar nog wel zichtbaar. Ik heb wat moeite met het feit dat ze wat zijn gaan hangen omdat ze al niet heel groot waren.”

Ben jij (nog steeds) happy met je borsten? Welk cijfer zou je ze geven?

“Als ze er uiteindelijk uit gaan zien zoals voor deze zwangerschap dan geef ik ze een 8. Nog altijd tevreden met mijn borsten, zeker na wat ze allemaal hebben gedaan.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen