Mom rage
09/04/2022

Word je soms overweldigd door woede? Psycholoog Dorien vertelt alles over ‘mom rage’

Hoewel ‘mom rage’ je misschien niet gelijk wat zegt, herken je vast wel de betekenis van de Engelse term. Volgens GZ-psycholoog Dorien Yassa ervaart iedere moeder zo nu en dan namelijk ‘mom rage’: het gevoel overweldigd te worden door woede waardoor je moeite hebt met het bewaren van rust en geduld.

Aan How About Mom vertelt Dorien erover en geeft ze tips hoe je mom rage binnen de perken houdt.

Mom rage

In 2019 zette de journalist Minna Rubin door een artikel in The New York Times de term mom rage op de kaart. De Engelse term wordt gebruikt wanneer je overweldigd wordt door woede en moeite ervaart om rustig en geduldig te blijven als moeder. ‘En hoewel de term in Nederland nog weinig wordt gebruikt, ervaren heel veel moeders weleens mom rage‘, vertelt Dorien.

Dorien vertelt dat het gevoel van boosheid in het moederschap een hele normale emotie is. ‘Het is vaak een combinatie van ingehouden spanning of stress en onvervulde behoeften waardoor woede of boosheid ontstaat. Het moederschap is een enorme transitie, er zijn zo veel veranderingen, waarbij dingen soms ook niet zo gaan zoals je van tevoren had verwacht. Vaak is er toename van stress in je leven; denk aan het combineren van werk, kinderen, huishouden en een sociaal leven waarbij moeders ook nog regelmatig voor anderen zorgen en zichzelf weg cijferen.’

Taboe

Volgens Dorien ligt er een groot taboe op boosheid en agressie bij vrouwen, specifiek bij moeders. ‘Van moeders heerst met name de verwachting dat zij een geduldige en verzorgende rol hebben. Het niet kunnen voldoen aan deze rol voelt voor moeders die boosheid ervaren vaak als falen en roept gevoelens van schuld en schaamte op. Terwijl uit steeds meer onderzoeken blijkt dat vrouwen, net als mannen, ook agressieve gevoelens ervaren’, aldus Dorien.

Dorien gaat haar verhaal verder met de woorden: ‘Daarnaast leven we in een maatschappij waarbij er minder maatschappelijke steun is bij het opvoeden van kinderen. Gezinnen worden steeds kleiner en generaties leven niet meer bij elkaar in huis. Als er te weinig ruimte is voor je basisbehoeften zoals voldoende slaap en tijd voor jezelf, dan is het ook moeilijker om te dealen met je emoties.’

Tips

Het ervaren van mom rage is natuurlijk niet altijd leuk, zowel voor moeders als kinderen, en dus vroegen we Dorien om tips. Ze vertelt:

  • Wees niet te streng voor jezelf. Ontplof je wel eens in het bijzijn van je kind, voel je dan niet gelijk schuldig. Benoem de emoties: ‘Ik deed onwijs boos tegen jou omdat ik heel erg moe ben, sorry daarvoor’. Je kind leert dan ook zijn eigen boosheid te herkennen en te benoemen.
  • Het kan helpen om even stil te staan bij wat je zo boos maakte. Ben je bijvoorbeeld bang dat je kind als veertienjarige nooit zal luisteren en voel je vooral angst?  Of heeft het niets met je kinderen te maken en was het de ruzie met je partner die je ’s ochtend had? Soms is hier een patroon in te herkennen. De momenten opschrijven dat je boos werd, kan hierbij helpen.
  • Stop met jezelf weg te cijferen. Sta stil bij wat jij nodig hebt en vraag hierom bij je partner of anderen. Maak ruimte en tijd voor jezelf zodat je voldoende draagkracht hebt om de stress die gepaard kan gaan met het moederschap te dragen.
  • Wanneer de woede aanhoudt of toeneemt kan er meer aan de hand zijn. Denk aan een traumatische ervaring zoals een bevalling, een huilbaby of een postnatale depressie. Kom je er zelf niet uit, zoek dan professionele hulp.

Het is oké

Als laatste wil Dorien graag meegeven dat boosheid en woede normale emoties zijn die passen bij de basisemoties die wij kennen (bang, blij, boos en bedroefd). ‘Alle emoties zijn even belangrijk om te ervaren. Het uiten van boosheid is psychisch gezond. Vaak ontstaan er psychische klachten wanneer emoties (langdurig) onderdrukt worden. Van belang is om boosheid dus tijdig te kunnen identificeren, te uiten en te bepalen wat je behoeften zijn.’

Dorien Yassa is moeder van twee kinderen, GZ-psycholoog en eigenaar van psychologenpraktijk Mom & Mind.

Meer lezen?
Emoties van een nieuwe moeder: van geluk tot verdriet en alles daar tussenin

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen