Borstvoeding krijgen als baby zorgt voor lagere bloeddruk als peuter
04/08/2021

Borstvoeding geven aan baby zorgt voor lagere bloeddruk op peuterleeftijd

Kinderen die als baby borstvoeding hebben gekregen, hebben als peuter een lagere bloeddruk dan leeftijdsgenoten die geen borstvoeding hebben gekregen. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Hartstichting, de American Heart Association.

Het gaat zelfs om baby’s die maar een paar dagen borstvoeding hebben gekregen.

Borstvoeding geven

Uit het Amerikaanse onderzoek onder drieduizend kinderen die tussen 2009 en 2012 zijn geboren, blijkt dat het krijgen van borstvoeding is gelinkt aan een lagere bloeddruk. De hoofdonderzoeker, Kozet Miliku, laat weten dat zelfs een kleine hoeveelheid moedermelk al zorgt voor een lagere bloeddruk op driejarige leeftijd. ‘Eventueel aanvullend voedsel staat daar los van’, aldus de onderzoeker.

Dat borstvoeding geven zorgt voor een lagere bloeddruk bij kind, is al uit meerdere studies gebleken. Wat nieuw is, is dat een korte periode van borstvoeding geven al invloed kan hebben op de bloeddruk.

Lagere bloeddruk

Nu blijkt dat een een aantal dagen borstvoeding geven al kan zorgen voor een lagere bloeddruk bij peuters, vindt onderzoeker Meghan B. Azad dat iedere druppel moedermelk dan ook telt. ‘Vooral in de eerste, kritieke dagen van het leven’, vult ze haar verhaal aan.

Een lagere bloeddruk is volgens de onderzoekers gezond, omdat het onder meer bijdraagt aan betere hart- en vaatgezondheid op latere leeftijd. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat er meer voorlichting wordt gegeven over het geven van borstvoeding.

Het onderzoek

De meer dan drieduizend onderzochte kinderen werden jarenlang gevolgd door de onderzoekers. Zij analyseerden de gezondheid en ontwikkeling van de kinderen. 98 % van de baby’s kreeg moedermelk waarvan 4 % enkel een aantal dagen in het ziekenhuis en 78 % meer dan zes maanden. De overige 2 % kreeg helemaal geen borstvoeding.

De onderzoekers zijn vastberaden meer onderzoek te doen op het gebied van borstvoeding en het effect daarvan op de gezondheid van kinderen. Zo starten ze binnenkort een studie naar het verband tussen colostrum in moedermelk en de verminderde negatieve gezondheidsresultaten bij peuters. Colostrum is de melk die de eerste paar dagen na een bevalling door de borsten van een vrouw wordt geproduceerd. 

Bron: American Heart Association

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief