borstvoeding keizersnede
16/03/2023

‘Borstvoeding geven extra belangrijk na een keizersnede voor immuunsysteem baby’

Alle baby’s ontvangen tijdens de geboorte bacteriën van hun moeder. Ook daarna, via borstvoeding en huid-op-huid contact, wordt het microbioom van baby’s steeds verder opgebouwd. Nieuw onderzoek van het UMC Utrecht laat zien dat baby’s die met een keizersnede ter wereld kwamen, een groter aandeel van deze belangrijke bacteriën via de borstvoeding kregen. ‘Op basis van onze data lijkt borstvoeding na een keizersnede nog belangrijker’.

Bij een vaginale bevalling krijgt een baby belangrijke darmbacteriën van de moeder mee, die helpen om het immuunsysteem op te bouwen. Als een baby via een keizersnede ter wereld komt, loopt hij een deel van de essentiële vaginale en darmbacteriën van de moeder mis.

Uit een nieuwe studie van UMC Utrecht dat de baby deze bacteriën dan via een andere weg krijgt, namelijk via de borstvoeding. Zo krijgt een baby na keizersnede via moedermelk toch alle bacteriën – die samen het microbioom worden genoemd – die het nodig heeft. Dat schrijven de onderzoekers.

120 moeders en baby’s

‘We zagen dat moeders via diverse routes bacteriën kunnen overdragen. Als sommige van deze routes om de een of andere reden geblokkeerd zijn – in dit geval zagen we dat gebeuren bij de keizersnede – dan kan overdracht van microben naar het kind nog steeds via andere routes plaatsvinden.’ Dat zegt Wouter de Steenhuijsen Piters, arts-onderzoeker en datawetenschapper aan het UMC Utrecht die met een team 120 Nederlandse moeders en pasgeboren baby’s onderzocht.

Borstvoeding geven is daarom extra belangrijk na een keizersnede, zeggen de onderzoekers. ‘Op basis van onze data lijkt borstvoeding na een keizersnede nog belangrijker’, zegt De Steenhuijsen Piters. ‘Als je het kunt proberen, dan is dat heel mooi.’

Borstvoeding na een keizersnede

Tegelijkertijd kan borstvoeding geven na een keizersnede pijnlijk en een behoorlijke uitdaging zijn. Bij een (on)geplande keizersnede bepaalt je baby niet wanneer de geboorte start. Hierdoor reageren de hormonen in je lichaam ook net wat anders, wat impact kan hebben op je melkproductie. Hou bijvoorbeeld rekening met het feit dat de melkproductie mogelijk meer tijd nodig zal hebben om op gang te komen.

Een keizersnede is een ingrijpende buikoperatie, waar je langer van zult moeten herstellen dan van een vaginale geboorte. Het vinden van een comfortabele aanleghouding kan dan best een uitdaging zijn. De meeste moeders hebben na een keizersnede hulp nodig om hun kindje aan te leggen in de eerste weken. In dit artikel geven we je meer tips over borstvoeding geven na een keizersnede.

Niet alleen via moeder, ook van broertjes en zusjes

Nog een leuk feit: voor het ontwikkelen van het microbioom zijn het niet alleen de bacteriën van de moeder die helpen om het immuunsysteem van de baby te ontwikkelen. Uit het onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat ongeveer 60 procent van het microbioom van de baby’s overeenkwam met dat van de moeder. Dat betekent dus dat 40 procent ergens anders vandaan kwam, zeggen de onderzoekers. Mogelijk komt dat van de vader, of van broertjes of zusjes. Het is van alle kanten hoopvol dat het microbioom een ‘slim’ en ‘flexibel systeem’ blijkt te zijn, zeggen de onderzoekers.

Meer lezen?
Borstvoeding geven na een keizersnede
Hoe ziet de kraamtijd na een keizersnede eruit?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen