30/08/2021

Claim een premium vagina check-up

Er zijn van die dingen die je zelf eens hoort en waarvan je direct weet dat je die informatie nog vaak door zult gaan vertellen. De opmerking onze bevriende kraamhulp & lactatiekundige maakte een paar dagen voor mijn bevalling was er zo eentje. Ze zei tegen me: “mocht ik er om wat voor reden niet bij zijn na jouw bevalling, eis dan dat ze de tijd nemen om goed je vagina na te kijken en de hechtingen zo netjes mogelijk te doen. Als ik er wel bij ben, zal ik meekijken en het voor jou in de gaten houden.”

Hoewel ik op dat moment zelf vooral bezig was met hoe en wanneer de bevalling zou beginnen, waar de Rennie lag en of ik genoeg rompertjes maat 50 had, was ik het met haar eens. Mijn vagina moest in ere worden hersteld, hoeveel tijd en moeite dat ook zou kosten. Ik wilde haar graag zo goed mogelijk terug zien na de bevalling, dus daar zou ik me hard voor maken!

In theorie dan. In de praktijk, als jij uitrust van je bevalling en met je pasgeboren baby in je armen ligt, dan kan die cosmetische perfecte vagina je wat. Zet even snel die hechtingen er in, dan kun je tenminste comfortabel gaan liggen met je baby. De boel voelt toch nog steeds aardig verdoofd onder invloed van alle oxytocine en adrenaline in je lijf.  

Cue voor de kraamhulp, je geliefde of moeder. Die gaan voor jou op dit moment namelijk de de vagina-politie moeten uithangen. Want: je mag verwachten, als nodig eisen, dat degene die jouw hechtingen doet hier echt de tijd voor neemt. Of je nu 1, 4 of 10 hechtingen nodig hebt. Het is jouw vagina, jij moet er nog de rest van je leven mee doen. Je staat volkomen in je recht als je hier even tijd en rust verwacht van het medisch personeel.

Ik moet soms nog grinniken om mijn verloskundige na de geboorte van Jacob. Ik had geloof ik twee of drie hechtingen nodig en Tessa ging – ik kan het niet anders omschrijven dan ‘verrukt – aan het voeteneinde van mijn bed zitten, wreef in haar handen en zei: ‘het klinkt misschien gek, maar ik ben dol op hechten!’. Mijn benen gingen in de beugels, er kwam een lamp aangereden en ze stalde rustig al haar gereedschap uit. Gezien de snelheid waarmee Jacob ter wereld was gekomen, zat ik nog wat beduusd naar dat perfecte kereltje te kijken en had ik wederom weinig erg in de situatie down under. Gelukkig hoefde ik me daar niet druk om te maken. De kraamhulp keek uit nieuwsgierigheid ook even mee naar het uitvoerige werk van Tessa en stak na een minuut of vijf haar duim naar me op.

We hebben niet allemaal een Tessa aan ons voeteinde na de bevalling. Ik ken helaas ook verhalen waarbij er wegens drukte in het ziekenhuis minder tijd genomen kon worden voor ‘dit klusje’. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je je daar erg druk om maakt als je net een baby op de wereld hebt gezet, dus is het van belang dat je iemand hebt die dit voor je doet. Zet het in je geboorteplan, vertel het je verloskundige en druk het bij jouw bevalteam op het hart. Claim een premium vagina check-up.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen